"Avem nevoie de finanțare și măsuri concrete pentru fermieri"

"Avem nevoie de finanțare și măsuri concrete pentru fermieri"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Parlamentul European a luat în discuție marți, 6 februarie, la Strasbourg, răspunsul pe care Uniunea Europeană (UE) trebuie să-l dea revendicărilor pe care fermierii și comunitățile rurale le-au avut în ultima perioadă, inclusiv sub forma protestelor de stradă. În acest context, europarlamentarul gălățean Dan Nica a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgență a unui plan "ReAgricultureEU", cu finanțări și măsuri concrete pentru sprijinirea agriculturii românești și europene.

Pe fondul protestelor în creștere din mai multe țări ale UE, inclusiv în Franța, Belgia, Italia, Germania, Spania, România și Lituania, eurodeputații au îndemnat Comisia și președinția belgiană a Consiliului să se angajeze într-un dialog cu fermierii, pentru a menține un sector agricol sustenabil, care să includă compensații echitabile pentru producători. De exemplu, fermierii sunt deosebit de îngrijorați de politicile de mediu și comerciale ale UE, din cauza presupusului lor impact negativ asupra agriculturii.

În încercarea de a răspunde preocupărilor fermierilor, Comisia Europeană a propus deja o derogare temporară de la normele politicii agricole comune, care obligă fermierii să păstreze anumite zone neproductive. În dezbaterile de marți, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "a plusat" și a propus retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole.

Pe de altă parte, o serie de europarlamentari, printre care și social-democratul Dan Nica, au arătat că astfel de măsuri sunt binevenite, dar insuficiente pentru a răspunde problemelor fermierilor europeni.

"Concluziile Consiliului sunt foarte bune, dar lipsește un element care este extrem de important: care este planul de măsuri pentru agricultura și agricultorii europeni? Atunci când fermierii din toată Uniunea Europeană - de la Bruxelles, de la Paris şi Strasbourg, până la București sunt în stradă, ceva este greșit, profund greșit! Și atunci, pentru a evita o situație în care, foarte probabil, zeci de mii de fermieri ar da faliment și ar afecta profund agricultura europeană, este nevoie de un plan de măsuri concrete, măsuri de sprijin financiar din partea Comisiei Europene! Au nevoie de exceptări de la plata taxelor, de exemplu - măsuri care știți că nu pot fi luate decât la nivel european (...) Doamna președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi că renunță la reducerea pesticidelor până în 2030, deci se poate! Avem nevoie de un plan «ReAgricultureEU», care să fie un fel de «RePowerEU», cu finanțare și obiective concrete pentru agricultura Uniunii Europene. Este nevoie de astfel de măsuri, în această perioadă dificilă, cu mari distorsiuni pe piață, pentru ca fermierii să poată supraviețui", a declarat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentului European.

Dezbaterile de marți, 6 februarie, vin după ce situația socio-economică a fermierilor și a zonelor rurale a fost, de asemenea, dezbătută în sesiunea plenară anterioară, din 17 ianuarie, cu accent pe asigurarea unei tranziții juste, a securității alimentare și a unor prețuri echitabile.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a promis, marți, că o serie de acte normative europene vor fi readuse pe agenda publică într-o versiune "mult mai matură, cu participarea părţilor interesate". În acest context, șefa Executivului european a precizat că a lansat un Dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE.

"Am invitat reprezentanţi ai sectorului agricol, ai comunităţilor rurale, ai industriei seminţelor şi îngrăşămintelor, ai sectorului alimentar, dar şi ai sectorului financiar, ai grupurilor de consumatori şi de mediu şi ai ştiinţei. Trebuie să analizăm situaţia împreună, să facem schimb de idei şi să elaborăm scenarii pentru viitor. Trebuie să depăşim o dezbatere polarizată şi să creăm încredere. Încrederea este baza crucială pentru soluţii viabile", a explicat şefa CE.

Politica Agricolă Comună este unul dintre cele mai importante instrumente financiare de sprijin pentru fermierii din spațiul comunitar. În același timp, aceste politici trebuie armonizate cu politicile care vizează o societate sustenabilă din punct de vedere al obiectivelor de mediu. Pe de altă parte, pe lângă o serie de fenomene naturale extreme, precum seceta și inundațiile, fermierii resimt în prezent și impactul unor crize multiple: războiul din Ucraina, inflaţia, creşterea costurilor la energie şi la îngrăşăminte etc. Demersurile la nivelul Parlamentului European sunt menite să readucă echilibrul între obiectivele strategice comunitare și așteptările cetățenilor europeni.

Citit 2195 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2024 19:22

5 comentarii

  • postat de Votant Galati, din pacate
    Joi, 08 Februarie 2024 08:18
    81.12.150.***
    La fiecare 4 ani ..."avem nevoie de finantare si masuri concrete pentru fermieri".....
    Jalnici !
    0
    6
  • postat de ZerolaUE
    Miercuri, 07 Februarie 2024 08:14
    109.166.133.***
    O placuta “revedere”….deci au trecut 4 ani! Poate de acum va vedem mai des prin oras.
    8
    9
  • postat de Sorin Stan
    Miercuri, 07 Februarie 2024 04:57
    185.213.80.***
    Cum ar zice moldoveanul, Dan a facut si va face n'ica
    2
    13
  • postat de marr
    Marți, 06 Februarie 2024 19:49
    86.124.203.***
    Tanti Ursula apara interesele Marilor Retaileri/supermarkete .
    Nu stiu cum ajuta economia regionala daca sufoca Agricultura cu tot felul de Idei-Utopice ...fara sprijin , intr-o piata/lupta globala . Salveaza Planeta importand mancare ieftina din America de Sud ?
    4
    7
  • postat de florin
    Marți, 06 Februarie 2024 19:23
    86.124.202.***
    Parlamentarii europeni au votat tot felul de nebunii pt salvarea Pământului!Dan Nica a votat cu doua mâini toate nebuniile care pun in cap UE!Bugetarii de la Bruxelles promit pe dracul in patru acum doar își vor păstra posturile!Dan Nica na făcut nimic pt cea mai săracă zona din SE !
    2
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.