Din cei 11 pretendenţi la funcţia de primar al municipiului Galaţi, care şi-au depus propunerile de candidatură la Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1, doar zece au fost acceptate, una fiind respinsă. Iar din cele 17 liste de candidaţi şi, respectiv, candidaturi independente la Consiliul Local al oraşului, două au fost respinse. Situaţia nu este însă definitivă. Candidaţii respinşi au drept de contestaţie în instanță, în 48 de ore de la afişarea hotărârii de respingere.
Pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi fiecare listă de candidaţi pentru Consiliul Local, la alegerile din 9 iunie din municipiul Galaţi, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale erau obligate să prezinte o listă de susţinători cu un număr minim de 2.590 de alegători. La fel şi candidaţii independenţi, aceştia trebuind să facă dovada susţinerii de către un număr minim de 2.590 de alegători.
Aceste liste au fost atent verificate de membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1. Iar neregulile majore descoperite în listele de susţinători au dus la respingerea unor propuneri de candidaturi. Trei hotărâri de respingere a propunerilor de candidaturi au fost afişate la sediul Biroului Electoral Municipal. Concret, a fost respinsă propunerea de candidatură depusă de independentul Mihai Dermengi pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi. Acesta poate contesta decizia în instanță.
În acest moment, au fost acceptate candidaturile la funcţia de primar al municipiului Galaţi depuse de: Stănică Ambrinoc (Pro România); Onuţ Valeriu Atanasiu (Partidul Naţional Liberal); Doru Valentin Căstăian (PACT pentru Galaţi); Bogdan Dobrescu (S.O.S. România); Eugen Durbacă (Partidul Conservator Democrat); Ionuţ Pucheanu (Partidul Social Democrat); Picu Apostol Roman (Partidul Umanist Social Liberal); Daniela Ancuţa Şarpe (Alianţa Dreapta Unită); Marcelina Tăune (Alianţa Politică România Socialistă); Daniela Simona Vreme (Alianţa pentru Unirea Românilor).
De asemenea, tot din cauza listelor de susţinători incomplete sau cu erori, au fost respinse şi listele de propuneri de candidaturi formulate de Partidul Naţional Conservator Român şi de Partidul Ecologist Român, pentru funcţiile de consilieri locali. Şi aceste două formaţiuni politice au drept de contestaţie în instanță.
Potrivit datelor noastre, pentru Consiliu Local Galaţi au fost acceptate listele propuse de 13 partide sau alianţe - PSD, PNL, ADU, PACT pentru Galaţi, AUR, PUSL, S.O.S. România, Pro România, PCD, Alianţa Politică România Socialistă, PRM, Partidul Patrioţilor şi Alianţa Naţional Ţărănistă, dar şi doi candidaţi independenţi - Raabis-Ştefan Bădiţă şi Mihai Dermengi.
O situaţie clară a candidaturilor vom putea avea abia pe 8 mai, când acestea vor rămâne definitive. Până atunci mai sunt posibile modificări.