Poleiul-sperietoare

Poleiul-sperietoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Slivna şi la Meria, cărat cu căruţele, nisip pus în grămezi, pe marginea şoselei, din dispoziţia primarului Victor Dorobăţ *

Ieri, în a doua zi de iarnă, stăpân în nordul judeţului a fost poleiul. Între Tg. Bujor şi Bereşti, când şi când câte-o maşină… Din declaraţiile mai multor şoferi sosiţi dinspre Galaţi, categorisirea, din perspectiva siguranţei rutiere, a segmentelor de drum naţional (Galaţi-Folteşti) şi drum judeţean (Folteşti-Bereşti): cel dintâi, acceptabil; următorul, dezastru.

De la „Hanul de la Răscruce”, spre centrul Folteştilor, sticlă-sticlă. Spre cine credeţi că ar fi cazul să arătăm cu degetul? La ora 8.00, nicio lopată de nisip aruncat pe carosabil. Primăria, absentă din „decor”.

În continuare, spre miazănoapte, doar în Tg. Bujor s-a văzut material antiderapant „distribuit” preventiv pe şosea („Zebra de iarnă a lui Arfire!”). De la Tg. Bujor spre Băneasa şi mai departe către Balinteşti, drum de groază.

De exemplu, când să plece, în Balinteşti, din staţia a doua („De la Zamfirel”), autobuzul cu călători, la ora 8.50, în loc s-o ia înainte, a lunecat înapoi… Pe gheaţă, bineînţeles. Ar fi fost util nisipul, dar de unde şi cine să-l împrăştie?

Au fost călători, ieri-dimineaţă, care, indignaţi de lipsa de iniţiativă a autorităţilor, întrebau ce număr de telefon are Consiliul Judeţului Galaţi, să sune la preşedinte, să-i aducă la cunoştinţă că la Balinteşti era, pe şosea, la ora aceea, iadul.  

De la Bereşti spre Pleşa, drum complet pustiu. Printre puţinele autovehicule care au îndrăznit să circule, în prima parte a zilei de ieri, spre limita de judeţ:

1.Autofurgoneta fabricii de pâine, un Mitzubishi de 4 x 4, încărcat cu lăzi cu franzele.

2.Maşina Poliţiei Bereşti, de la Formaţiunea Rutieră (în ea, subinspectorul Viorel Marcu, comandantul; la volan, subofiţerul Liviu Maftei, specialistul de la Circulaţie şi agentul-şef Costel Negru – au vrut să vadă cu ochii lor ce e cu şoseaua-oglindă spre Şipote, Pleşa şi Mânzăteşti).

3. Maşina cu material antiderapant de la Drumuri şi Poduri Tg. Bujor. Deja, la ora 9.20, pantele de la Bazinul de Apă şi de la Troiţă spre Mihai Borş erau „dungate” cu nisip.

În rest, oglindă. Teama de a vedea autobuzul/microbuzul transformat în sanie i-a determinat pe şoferii de la S.C. Dumony şi pe cel vasluian, de pe maşina de Bârlad, să nu mai intre dimineaţă în Pleşa, ca să nu pună în pericol vieţile călătorilor.

La Bereşti, în târg, ora 10: Primăria a avut, în sfârşit, „vizibilitate” – s-a aruncat nisip de-a lungul străzii Trandafirilor, cu simţ gospodăresc, să nu circuli cu frică. Aşa da! Spre Slivna-Găneşti, drum anevoios. Gheţuş ca de Bobotează.

Fără cauciucuri de iarnă nu s-a prea putut trece de Meria. Microbuzul dinspre Vădeni, deşi cu roţile echipate cu lanţuri, a înregistrat la Bereşti o întârziere de trei sferturi de oră – s-a mers cu prudenţă maximă.

O informaţie de ultimul moment. Din dispoziţia primarului Victor Dorobăţ, de la comuna Bereşti-Meria, în satele Slivna şi Meria, de-a lungul lor, pe marginile şoselei, s-a cărat nisip cu căruţele – pus în grămezi, din loc în loc, să te poată scoate, la nevoie, din necaz. 

EXPLICAŢIE FOTO: Gheaţa de pe trotuarul din faţa Primăriei Bereşti, pe mâinile femeilor de la 416

Citit 1018 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.