Ziua judecăţii bate la uşa Apaterm

Ziua judecăţii bate la uşa Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Dacă planul de reorganizare a societăţii Apaterm va primi undă verde din partea creditorilor şi a instanţei, atunci măsurile de relansare economică vor fi aplicate * Gălăţenii au şansa să scape de penalităţi dacă plătesc la zi facturile curente şi eşalonat datoriile de bază *

Situaţia Apaterm şi principalele măsuri ale planului său de reorganizare au fost prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, de către administratorul special Adriana Stratulat şi de reprezentantul RomInsolv SPRL, Florian Mateiţă.

Concret, pentru Apaterm, ziua cea mare va fi pe 7 octombrie, la ora 13,00, când planul de reorganizare va fi supus votului celor cinci categorii de creditori.

„Dacă votul este favorabil, atunci confirmarea planului de reorganizare este practic o formalitate: judecătorul sindic ia act de decizia creditorilor şi confirmă planul de reorganizare. Apoi va mai fi, probabil, un recurs, după care planul demarează şi măsurile sunt aplicabile, concrete şi reale.

Dacă creditorii nu votează planul, Apaterm este o societate în faliment. În regim de avarie va opera sistemul până la identificarea unui alt operator al sistemului de termoficare, Apaterm va trebui să-şi recupereze creanţele de la populaţie şi nu va mai avea posibilitatea negocierii, va vinde activele, va plăti cât va plăti şi… a mai dispărut o firmă din Registrul comerţului!”, a prezentat pe scurt viitorul reprezentantul RomInsov SPRL, Florian Mateiţă.

Electrocentrale, care are un cui mare împotriva Apaterm, va avea 1/5 din voturi. În rest, societatea afirmă că este pregătită  să asigure apa caldă şi căldura, dar avertizează că nu poate schimba peste noapte o infrastructură veche de zeci de ani.

O mână întinsă asociaţiilor de proprietari

Una dintre măsurile planului de reorganizare vizează ştergerea penalităţilor asociaţiilor de proprietari cu două condiţii: plata facturii la zi şi achitarea, integrală sau eşalonată a datoriei de bază. „Să presupunem că există o asociaţie care are 100.000 de lei bază şi 100.000 de lei penalităţi. Ea poate să vină la noi şi stabilim un mod de eşalonare a bazei.

Din octombrie 2011, prima obligaţie a asociaţiei va fi să plătească la zi factura curentă. Ceea ce plăteşte peste valoarea facturii curente va fi considerată plată a bazei. Procentul achitat din datoria de bază este şters din penalitate.

De exemplu, în cazul nostru, plata a 10.000 de lei din datoria de bază va duce la ştergerea a 10 la sută din penalitate şi tot aşa. Dacă luna următoare asociaţia mai plăteşte 15.000 de lei, înseamnă că 15 la sută din penalitate se duce”, a explicat Florian Mateiţă.

Se poate şi individual

„Nu putem obliga asociaţiile să vină să şteargă pe global penalităţile. În a doua fază, în luna noiembrie, dacă sunt asociaţii care nu se vor prezenta la negocieri, atunci proprietarii pot veni individual să negocieze cu noi, pe acelaşi sistem de ştergere a penalităţilor în baza achitării facturii curente şi a datoriei de bază. Pe 31 martie tragem linia şi vedem efectul.

Dacă efectul este bun, vom extinde în condiţii identice, dacă nu, vom modifica procentele, astfel încât cât mai multe din asociaţii să intre în program. Sperăm în creşterea încasărilor pentru a reuşi să plătim la timp agentul termic pe care îl vom consuma şi în felul acesta vom genera capital de lucru şi celor de la Electrocentrale”, a explicat Florian Mateiţă.

Reprezentantul RomInsolv a subliniat că planul are în vedere şi direcţionarea investiţiilor pe care Primăria le va face prin Apaterm, către asociaţiile bun-platnice. „Vrem ca asociaţiile bun-platnice să beneficieze de ce poate Apaterm să ofere mai bun: recircularea apei, moderizarea reţelelor subterane, contorizarea pe orizontală”, a precizat Mateiţă.

Trei sporuri

În acest moment, potrivit administratorului Adriana Stratulat, societatea are 832 de salariaţi care beneficiază de trei sporuri: vechime, de conducere şi de muncă în afara orelor de program. Cert este că, pe viitor, salariaţii nu vor mai pleca urmare a unor concedieri colective, ci prin măsuri organizatorice.

Conducerea Apaterm consideră că s-a realizat un efort impresionant în aceste trei luni de când a început reorganizarea: de la 182 de lei costul Apaterm pe gigacalorie în iunie, s-a ajuns acum la 132 de lei cost pe gigacalorie. Dar viitorul societăţii este legat de două date: 7 octombrie – adunarea creditorilor şi 11 octombrie, întâlnirea cu instanţa.

Citit 1204 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.