De două ori bugetari

De două ori bugetari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consilierii judeţeni şi-au luat de lucru la Primărie, iar aleşii municipali au intrat în slujba vreunei instituţii de sub oblăduirea Consiliului Judeţului *

Tradiţii de partid

Pe vremurile astea crizate, unde-i mai bine să ai job de şef, la Primăria Galaţi sau la Consiliul Judeţului? Poate la una dintre instituţiile sau agenţiile ministerelor? Vorbim despre gălăţenii care sunt „de două ori bugetari”, adică pe lângă mandatul de ales local sau judeţean sunt şi salariaţi ai unor instituţii publice din subordinea acestor foruri.

Se ştie, imediat după alegeri, partidele şi-au tranşat posturile care necesită o „calificare” de partid. Ca să nu intre în incompatibilitate, consilierii judeţeni şi-au luat de lucru la Primărie, iar aleşii municipali au intrat în slujba vreunei instituţii de sub oblăduirea Consiliului Judeţului.

Ca să nu fie nimeni supărat. Tradiţia pare aşa de îndelungată încât dă senzaţia că se aplică de când lumea şi politica. Sunt însă şi aleşi angajaţi la Guvern, mai precis la instituţiile pe care acesta le are în subordine, însă asta pentru că nu au mai găsit de lucru la Primărie sau CJ.

Pe baza declaraţiilor de avere depuse la începutul lunii noiembrie anul acesta (pentru anul 2009) de către aleşi, am încercat să aflăm cine este un „patron” mai generos, Primăria, Consiliul Judeţului sau Guvernul, adică statul în genere.

Consilieri judeţeni, slujbaşi-şefi la Primărie

Fără tăgadă, cele mai generoase salarii sunt (sau erau în 2009) la instituţiile din subordinea Primăriei Galaţi, iar fericiţii câştigători sunt consilierii judeţeni. În topul salariilor conduce consiliera judeţeană PSD Viorica Sandu, directorul economic al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare, care declară un venit anual din salariu de 101.663 de lei.

Următoarea în top este conservatoarea Genica Totolici, directoarea Transurb, cu un venit anual cifrat potrivit propriei declaraţii la 99.372 de lei. Consilierul judeţean PC Eduard Grosu, managerul Serviciului Public Administrarea Domeniului Public – actualmente SC Gospodărire Urbană SRL, declară un venit anual de 76.310 lei. Consilier judeţean, conservatorul Constantin Graur, director în cadrul Transurb, intră în top cu o leafă anuală de 70.830 de lei.

Consiliera judeţeană PC Tinca Podaru, director economic în cadrul fostei Administraţii a Domeniului Public, nu ratează topul nostru graţie venitului anual de 52.000 de lei. Pe ultimul loc se află social-democratul Vasile Neagu, cu cel mai mic salariu de bugetar, şef serviciu la Pieţe: 37.543 de lei.

Să nu uităm, la aceste venituri salariale se adaugă indemnizaţiile de consilier, diferite în funcţie de participarea la şedinţe, atribuţii etc, care se ridică cel puţin la câteva mii de lei pe an. 

Aleşi locali şi judeţeni, angajaţi la C.J.

Sărim în ograda Consiliului Judeţului şi ne apucăm de numărat bani. Cel mai bine plătit pe 2009 este consilierul local PSD Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, aflată în subordinea CJ, cu un salariu anual de aproximativ 50.000 de lei.

Pe vremea când încă mai era şeful Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, consilierul local PC Răzvan Avram a avut, potrivit declaraţiei de avere, unul dintre cele mai bune salarii – 43.446 de lei anual.

Consilierul local PSD Daniel Apetrăchioaie scrie în declaraţia de avere că a fost, în 2009, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, fiind plătit cu 40.000 de lei pe an. Camelia Burluc, consilieră judeţeană PDL, directoarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, aflat tot în subordinea CJ (!?), este plătită cu 38.367 de lei pe an.

Soţul Cameliei Burluc, consilierul Silviu Burluc, a câştigat ca director adjunct la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (înainte ca instituţia să se transforme în Camera Agricolă) – 2.102 de lei. Ultimul pe listă este consilierul local PC Picu Apostol Roman, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi – 25.480 de lei pe an.

Şi aici se pot adăuga indemnizaţiile de consilieri, plus banii ridicaţi pentru faptul că mulţi sunt membri în diferite consilii de administraţie unde aleşii, locali sau judeţeni, directori sau nu, sunt plasaţi în funcţie de „nevoile” partidului care îi susţine. 

Şi aleşi, şi numiţi

Avem şi aleşi salariaţi în cadrul agenţiilor şi instituţiilor ministerelor şi companiilor de stat. Consilierul judeţean PDL Iulian Aramă, directorul Electrica, sparge topul când declară un câştig anual de 79.243 de lei.

Consilierul judeţean PDL Aurel Zamfir, directorul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii, declară pentru 2009 un salariu anual de 46.030 de lei.

Consilierul local PDL Viorel Trif a binevoit şi dânsul să-şi desecretizeze salariul de coordonator euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – Agenţia Teritorială 2 – Sud-Est (instituţie din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor).

Câştigul lui este de 51.464 de lei anual. La stat a lucrat şi consiliera judeţeană PNL Simona Gampe Crăciunescu (fostă Bălan), care a condus Direcţia Judeţeană de Tineret, obţinând un venit anual de 15.948 de lei.

Ca să aveţi totuşi un termen de comparaţie pentru întregul top, vă spunem cât câştigă un director din privat (care face afaceri cu Primăria). Consilierul local PDL Dumitru Ion, directorul general al SC RER Ecologic Service, are potrivit declaraţiei de avere, un venit anual din salariu de 102.407 lei.

La mai mult şi la mai mare!

Citit 1466 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.