Începe maratonul ajutoarelor de căldură

Începe maratonul ajutoarelor de căldură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria a tipărit 60.000 de formulare pentru ajutoare de căldură * Două drumuri la asociaţia de proprietari, două la Direcţia de Fiscalitate, unul la Administraţia Financiară sau la bancă, pe puţin, plus un drum, două la xerox, fac parte din itinerariul obligatoriu al beneficiarului de ajutoare de căldură *

Zeci de gălăţeni au luat ieri cu asalt Comisia de Căldură care funcţionează la Patinoar şi Direcţia de Fiscalitate a Primăriei pentru a obţine documentele necesare pentru a obţine ajutorul de căldură. Tot ieri, Primăria Galaţi a început de ieri distribuţia celor 60.000 de formulare pe care trebuie să le completeze cetăţenii care solicită ajutor pentru încălzirea locuinţei. Guvernul a stabilit că de ajutoare pentru încălzirea locuinţei pot beneficia familiile care se încălzesc în sistem centralizat şi ale căror venituri nete pe membru de familie sunt mai mici de 786 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul lunar nu trebuie să depăşească 1.082 de lei. În schimb, gălăţenii care folosesc gaze naturale, lemne sau combustibili petrolieri pentru încălzirea locuinţei, trebuie să aibă un  venit net lunar pe membru de familie de maxim 615 lei pentru a putea beneficia de ajutoare de încălzire. Ajutoarele de căldură se acordă începând cu luna noiembrie, dacă cererea este depusă până pe 20 noiembrie. Dacă este depusă ulterior, ajutorul de căldură va fi acordat pentru luna decembrie. Regula se aplică pe toată perioada de iarnă. 

Unde găsiţi formularele?

Gălăţenii care locuiesc la bloc şi primesc agent termic în sistem centralizat găsesc documentele necesare la asociaţia de proprietari. Cei care stau în case individuale, dar primesc energie termică de la Apaterm, vor ridica formularele de la sediul societăţii, strada Crizantemelor nr. 6. Cetăţenii care utilizează gaze naturale şi combustibili solizi sau petrolieri vor primi formularul de la Comisia de căldură care şi-a intrat de ieri în pâine în biroul din incinta Patinoarului Galaţi, la etajul I, pe dreapta. Formularul poate fi descărcat şi de pe site-ul Primariei Galaţi. Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat că municipalitatea are pregătite nu mai puţin de 60.000 de formulare pentru ajutoare de căldură, tipărite de Tipohav SRL Galaţi. Iarna trecută, peste 24.000 de gălăţeni au beneficiat de ajutoare de căldură.

Ce cuprinde dosarul?

Cererea şi declaraţia pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei trebuie să fie însoţite de documente privind componenţa familiei şi veniturile realizate în luna anterioară cererii. Obligatoriu, pentru toate categoriile de solicitanţi, dosarul trebuie să conţină: copii după actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei - buletin, carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (hotărâre de divorţ, hotărâre de încredinţare minorilor dacă e cazul). Nu au voie să lipsească documentele privind venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii de fiecare membru al familiei (copii după cupoane de pensii, cupoane de alocaţii, extrase de bancă pentru situaţia încasării acestor drepturi din cont bancar, adeverinţe de salariu cu venitul net şi alte drepturi băneşti, adeverinţe de elev/student cu tipul şi cuantumul bursei, adeverinţe de la administraţia financiară pentru persoanele majore fără venit). Obligatorii sunt şi actele care dovedesc calitatea de proprietar sau de chiriaş a solicitantului. Dosarul trebuie să cuprindă şi certificatul fiscal de la Serviciul de Taxe şi Impozite al Primăriei. Actul se obţine a doua zi după depunerea cererii şi achitarea unei taxe de doi lei. Dacă vă doriţi documentul în aceeaşi zi vă costă 17 lei. Dosarul va cuprinde şi confirmarea asociaţiei de proprietari privind numărul persoanelor care participă la cheltuielile de întreţinere. În cazul familiilor care se încălzesc cu gaze naturale, dosarul trebuie să cuprindă şi confirmarea asociaţiei de proprietari pentru persoanele care participă la cheltuielile de întreţinere şi o factură de gaze.

Ajutoare minime şi maxime

Ajutoarele pentru energie termică se acordă prin compensarea procentuală aplicată la factură pentru energie termică, în funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie. În situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 155 lei, compensarea facturii este de 90 la sută. Compensarea minimă, de 5 la sută se acordă  în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 615,1 lei şi 786 lei. Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786,1 lei şi 1.082 lei compensarea procentuală este de 10 la sută.

Foto: Anca Melinte

Citit 4873 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2011 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.