Olimpiada tăierii alandala a copacilor continuă la Galaţi (FOTO)

Olimpiada tăierii alandala a copacilor continuă la Galaţi (FOTO)
Şantierul de la Biserica Greacă
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

E august, majoritatea gălăţenilor, şi angajaţi la privat, dar şi la stat, sunt prin concedii, dar în oraş se lucrează în continuare pe şantiere. De prin mai multe colţuri ale oraşului curg plângerile referitoare la tăieri abuzive sau pur şi simplu greşite de copaci, fie pe şantiere, fie prin cartiere. Sufocaţi de caniculă şi pierzând, dintr-o mişcare de drujbă, şi bruma de umbră pe care o mai aveau, oamenii se revoltă şi pe bună dreptate.

Toaletăm, dar când şi cum?

Întrebările care vin de la gălăţeni sunt legitime, în cea mai mare parte. Toţi sunt de acord că trebuie toaletaţi copacii bătrâni, uscaţi sau bolnavi, dar nimeni nu înţelege cum şi de ce se taie copaci în plină vegetaţie, cu ditamai coroana de frunze verzi. Asta s-a întâmplat, deunăzi, pe şantierul în lucru din proximitatea Muzeului de Istorie, lângă Biserica Greacă, acolo unde, în procesul de reabilitare urbană a piaţetei, au fost tăiaţi mulţi dintre nucii plantaţi, cu circa 30 de ani în urmă, de către un iubitor al naturii şi al oraşului, care lucra la Muzeul de Istorie şi a simţit nevoia să înfrumuseţeze locul. Să ne înţelegem, nucii pot trăi liniştit 200 de ani, deci nu erau nici pe departe bătrâni, după cum nu erau nici bolnavi, fiind îngrijiţi şi udaţi de locatarii blocului limitrof, care se bucurau de perdeaua de protecţie şi de sursa de ozon astfel creată.

În ciuda protestelor oamenilor şi a semnalelor noastre, proiectul a prevăzut ca din nucii de acolo să rămână doar doi, ceea ce s-a şi întâmplat. Fericiţi că, măcar, se respectă proiectul, oamenii din preajmă au constatat cu stupoare luni, 19 august, că muncitorii de pe şantier atacaseră alţi doi copaci din zonă (de data aceasta nu nuci, care au un statut de protecţie special), sub pretextul că sunt uscaţi, ceea ce nu era real. "I-am întrebat de ce i-au tăiat şi mi-au spus că erau uscaţi, arătându-mi două ramuri, dar restul coroanei era verde şi, când le-am atras atenţia, pur şi simplu au dus-o de acolo", ne-a povestit situaţia un locatar din zonă.

Procedura de tăiere, mai ales pe şantiere, este neclară

După ce copacii sunt puşi la pământ, e tare greu să-ţi mai dai seama care a fost verde şi care uscat, dacă într-adevăr era atins de vreo boală sau dacă, pur şi simplu, era în drumul vreunui proiect de modernizare şi a murit pe altarul betoanelor. Vă amintiţi de câte ori a atras "Viaţa liberă" atenţia că, în şantierul de la Spicu, mor copacii sufocaţi de pietriş? Ei bine, au murit şi s-a văzut asta clar, pe urmă.

Şi în Parcul ”Eminescu” s-a tăiat cam mult, în Parcul ”Carol I” (fost CFR) copacii au fost răriţi serios şi de plantat în loc, nu prea se vede să se fi plantat.

Aşteptăm, din partea Primăriei, o reacţie privind această procedură de tăiere, mai ales pe şantierele în desfăşurare. Ştim că instituţia are specialist dendrolog şi chiar un aparat de testare a sănătăţii copacilor. Nu s-ar putea, ne întrebăm şi noi, alături de gălăţeni, să se testeze copacii înainte şi, eventual, să fie marcaţi corespunzător (aşa cum se face în străinătate, fie cu o pancartă cu explicaţia aferentă, fie măcar cu un semn făcut cu vopsea pe trunchiul de sacrificat - n.a.) cei care trebuie tăiaţi? În felul acesta, s-ar evita situaţiile în care, dintr-un pâlc de şase copaci, din care doi sunt uscaţi, să se taie doi, dar unul uscat şi unul verde, iar cel de-al doilea uscat să rămână pe poziţie, fiindcă n-a ştiut muncitorul exact care erau copacii de doborât.

Sistemul cu ordinea sesizărilor ar trebui modificat

O altă problemă semnalată de oameni şi pe care am constatat-o şi noi se referă la ordinea rezolvării sesizărilor privind copaci care necesită intervenţii. Sistemul este imperfect şi necesită intervenţii. De exemplu, dacă i-a venit rândul spre rezolvare unei cereri de la blocul N din cartierul X, normal şi firesc ar fi să se verifice şi starea copacilor de la blocurile M şi P din respectiva zonă şi să se intervină la toate. Nu să vii, să tai la blocul N o creangă uscată, dar să laşi, la nici 10 metri distanţă, un copac uscat care ameninţă să cadă peste maşinile din parcare. Asta s-a întâmplat, punctual, în Micro 17, unde s-a intervenit în grădina unui bloc turn de pe strada Cosminului, dar alături, în grădina unui bloc cu patru etaje, a fost lăsat copacul uscat, fiindcă tăietorii nu primiseră comandă pentru el.

"Păi e normal, să vină până aici cu macara, cu utilaje, să le spună toată lumea să-l taie şi ei să plece şi să-l lase aşa? Iar dacă îl tăiem noi, luăm amendă!", s-au plâns cetăţenii din zonă, care au mai avut de-a face cu situaţii dificile şi iarna trecută, când zăpada a culcat la pământ doi salcâmi peste maşinile din parcare. Oamenii spun că, în mod logic, ar trebui ca, la înregistrarea unei cereri de tăiere, administraţia să verifice dacă mai sunt cereri din zonă, dar şi cum se prezintă, efectiv, vegetaţia de acolo, şi pe urmă să intervină pentru tot ce este necesar, evitând astfel revenirea, după o lună, în acelaşi loc.

Citit 6348 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2024 19:32

9 comentarii

  • postat de Cetatean
    Marți, 20 August 2024 13:31
    78.96.85.***
    Enumerați cel puțin o lucrare care s a făcut în Galați și nu e de ras. Da, candva str.Domneasca, era cea mai frumoasa strada cu tei din tara. La lucrarea de pe strada Domneasca s au tăiat toate rădăcinile copacilor care au mai rămas, Asta ne este toaletare, ESTE NEMERNICIA ANGAJATILOR DIN PRIMAR
    3
    44
  • postat de Albert
    Marți, 20 August 2024 12:29
    86.124.202.***
    Tăierile "fara discernamant", de azi, se datorează plantarilor fără discernamant efectuate de ac "iubitori de natura", în anii din urma. În rest, s auzim numai de bine.
    40
    13
  • postat de MM
    Marți, 20 August 2024 10:05
    5.13.206.***
    Așa cum am mai spus și-n alte comentarii, “Las Fierbinți”,nu este un serial de comedie! Este purul adevăr despre cum și cine administrează România,unde minciuna,jaful și manipularea,sunt la rang de domnie.În rest, Dumnezeu,cu mila! Hai pa! Ne auzim în 2028,cu alte și alte minciuni și manipulări!
    6
    39
  • postat de Ivascu
    Marți, 20 August 2024 09:09
    92.87.95.***
    Nu va mai plangeti de actualul primar.
    V-a plantat supercopaci cu trunchi din profil metalic si coronament din tabla, pe una din aleile din parcul de la elice.
    Nu trebuesc udati, curatati, nu fac frunze uscate toamna, nu se mai cheltuie nimic cu maturatul lor.
    Asta da gandire eficienta.
    5
    41
  • postat de Misu
    Marți, 20 August 2024 07:32
    5.14.128.***
    Șefii ADP, GOSPODĂRIE URBANĂ etc au atitudinea unor politruci jalnici care sunt preocupați de ce spune partidul, nu cetățenii. Dar să nu ne plângem că noi i-am ales.
    9
    78
  • postat de Alz
    Marți, 20 August 2024 05:32
    178.138.98.***
    Betonel Pucheanu...l-ați votat. Aveți ce ați votat.
    7
    93
  • postat de florin
    Marți, 20 August 2024 00:45
    78.96.59.***
    L-am votat pe Betonel de asta avem parte.
    Parcă înotăm contra curentului: cei din alte tări nu stiu ce să mai facă pentru spații verzi la noi toate proiectele sunt cu turnarea a cât mai mult beton
    8
    88
  • postat de un observator
    Luni, 19 August 2024 21:30
    5.13.131.***
    Un secret știut de toată lumea: orașul are multe uscături. Chiar și cu două picioare!
    7
    90
  • postat de Cetățeanul neputincios
    Luni, 19 August 2024 20:58
    86.124.201.***
    Conducerea face ce vrea, are majoritate absolută, ce au votat gălățenii aia au primit. Să înceapă betoniada, borduriada, etc.
    9
    90

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.