"Războiul Rece" continuă / Politicienii se ceartă, gălăţenii tremură în case
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Războiul Rece" continuă / Politicienii se ceartă, gălăţenii tremură în case
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Paul Florea a cerut instituirea a stării de alertă * „Nu suntem în stare de alertă, suntem în stare de inconştienţă”, a replicat viceprimarul Mircea Cristea * 
Potrivit legii, începând din 1 noiembrie, gălăţenii trebuie să aibă căldură la calorifere, dar, aşa cum se întâmplă de două săptămâni încoace, nu au. Instanţa ar putea să oblige azi Electrocentrale să furnizeze societăţii Apaterm agent termic la parametrii necesari. Şi, tot astăzi, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar putea institui, la solicitarea prefectului Paul Florea, situaţie de alertă în municipiul Galaţi. Singurul lucru cert este că, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară, 21 de aleşi locali (din totalul de 27) s-au certat aprig şi îndelung pe tema căldurii, dar fără rezultat. Proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a reţelelor către Electrocentrale a fost respins. În favoarea lui au votat 9 consilieri PDL şi PC, împotrivă – 12 aleşi PSD şi PNL.

Electrocentrale sau Dalkia?
„Singura formă prin care putem asigura de îndată căldura în Galaţi este să invocăm o situaţie de catastrofă, de calamitate”, a anunţat la începutul şedinţei CL prefectul Paul Florea. Aleşii au aflat cu uimire că, întrunit de prefect, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a cerut prin ordin Comitetului Municipal întrunirea de îndată pentru instituirea stării de alertă în municipiul Galaţi. „Singura soluţie care ne scoate din belea este să atribuim unei societăţi licenţiate serviciul de distribuţie şi furnizare a agentului termic. Aş prefera să nu fie cumva societatea Electrocentrale pentru că deja coloratura politică a devenit preponderentă”, a declarat prefectul Paul Florea. S-a vorbit despre o societate cu capital româno-francez, Dalkia, care asigură căldura în Prahova şi Iaşi, şi care ar fi interesată să preia distribuţia agentului termic. Tot prefectul a subliniat însă că trebuie găsită o soluţie legală pentru ca Electrocentrale să nu intre în faliment şi să nu îşi piardă licenţa.

„Daţi drumul la căldură!” 
Viceprimarul PNL Mircea Cristea i-a replicat dur prefectului că „nu suntem în stare de alertă, suntem în stare de inconştienţă”. Consilierii PSD şi PNL i-au cerut prefectului ca, în calitate de „tătic al judeţului”, să dea un telefon la CET şi să-i ceară să dea drumul la căldură. Paul Florea a susţinut că nu este prim-secretar al judeţului ca să poată acţiona astfel. Au urmat discuţii interminabile despre legalitatea funcţionării Apaterm, despre licenţe şi despre valabilitatea prelungirii contractului prin care i-au fost atribuite reţelele. Prefectului i s-au reproşat cei 500.000 de lei pe care i-a primit Galaţiul pentru căldură de la Guvern. S-au ridicat suspiciuni asupra includerii Electrocentrale pe lista de privatizare a Guvernului şi s-a spus că asta ar putea avea legătură cu eforturile făcute pentru a i se atribui distribuţia agentului termic în Galaţi.

CET la Primărie
Supusă la vot, preluarea distribuţiei agentului termic de către Electrocentrale a picat cu 9 voturi la 12. În replică, Mircea Cristea a propus iniţierea unei scrisori de intenţie privind preluarea CET de către Primăria Galaţi. Prefectul Paul Florea i-a spus că, pe vremea când era consilier local, a fost dat afară din PNL tocmai fiindcă a votat pentru preluarea CET. Pentru că preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Victor Dobrea, a refuzat să o supună la vot, Mircea Cristea a făcut acest lucru în locul lui, întrunind 12 voturi (PSD şi PNL) favorabile. PDL şi PC nu au votat deloc.
Concluziile şedinţei extraordinare le-a tras viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco: „Ne-am întâlnit din nou pentru a avea de unde să plecăm. Se insistă pe acelaşi război stupid în urma căruia gălăţenii stau în frig. Dacă trebuie să dăm distribuţia la Electrocentrale, o facem, dar va dura în cel mai fericit caz două săptămâni până vor fi capabili să livreze căldură, timp în care oamenii tot vor îngheţa”.

Citit 3091 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2011 09:03

24 comentarii

 • postat de Nasturel
  Miercuri, 02 Noiembrie 2011 23:46
  1. Nu "Toti" locatarii au datoriile platite la zi (nu cred ca trebuie sa explic in prea mute cuvinte ca sa fac toti oamenii sa inteleaga ce vreau sa spun prin "Toti", e suficient sa va uitati la 5 scari de bloc in locatii diferite ale orasului sa va dati seama de ce spun), daca media datoriilor pe cap de locuitor (nu conteaza cine are sau nu datorii) e mai mare decat media profitului care o genereaza firma de furnizare a acentului termic automat nu primim caldura pentru ca nu are de unde sa plateasca combustibilul necesar.

  2. Cei care au bani sa-si plateasca datoriile la intretinere nu stau pe baza caloriferelor, automat isi permit o centrala (credetima pe cuvant daca ai salar mai mare de 1000 lei lunar cred ca iti permiti sa pui deoparte 50 sau 100 lei lunar sa economisesti 1 an sau 2 pentru o centrala proprie sau sa faci imprumut la banca, dar unu care are 600 lei trage de ei toata luna de ii intinde asa tare ca uneori nici magazinu nu-i primeste la cat de deformati is)

  3. Dintre toti galatenii care vor subventii si striga acuma ca vor caldura bag mana in foc ca nici macar unul nu se gandeste de unde scoate statul banii ptr subventii (bine-nteles ca nu ma refer la banii care "Talibanii de Politicieni" ii tot baga in propriile buzunare de cand suntem in criza)

  Nu pot sa spun decat ca suntem intr-un cerc vicios al tarii pe care o cunoastem drept Romania

  Multa bafta tuturor (in caz ca vreti sa stiti nu nu am centrala stau si eu in frig ca toata lumea dar nu ma pot plange pentru ca nici eu nu sunt poarta de biserica asa cum multi va credeti)
  0
  0
  Raportează
 • postat de petru
  Miercuri, 02 Noiembrie 2011 09:23
  Primesc subventii toti aceea care se incadreaza in venirul maxim fixat de guvern,chiar si cei de la tara primesc subventii.Daca ai depasit pragul fixat nu primesti subventie chiar daca esti la sisatemul centralizat.Si aceia cu centrale daca se vor incadra vor primi subventii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unu
  Miercuri, 02 Noiembrie 2011 04:32
  Suntem o tara de asistati si subventioanti, aici e problema, vrem caldura dar sa fie subventionata de stat, pe unul cu centrala cine il subventioneaza nimeni, cui se plange nimanui... Acela daca nu are bani pentru gaze inchide centrala si sta in frig, nu se plange nimanui si nu cere nici o subventie.
  Trebuie sa intelegem ca sistemul comun de incalzire nu mai are acelasi randament, pierderile sunt foarte mari in toate instalatiile si evident asta creste costul. Si pe deasupra sunt scari de bloc in care sunt bransati poate 10% din locatari restul au centrale proprii, Eu as vedea corect ca acestia sa plateasca mai mult pentru ca in fapt se consuma mai multa energie pentru furnizarea agentului termic.
  Sunt convins ca fiecare asociatie de bloc daca ar vrea sa isi puna propriul sistem de incalzire la nivel de bloc nu ar putea pentru ca unii considera mult mai avantajos sistemul actual pentru simplul fapt ca daca nu platesc si se palng datoriile sunt sterse, reesalonate sau ignorate.
  Toti suntem vinovati pentru aceasta situatie pentru ca toleram pe cei ce nu platesc si mai nou facem front comun cu ei in incercarea de a primi caldura. Sa fim seriosi cati dintre noi ne-am adunat la usa celor care nu au platit intretinerea cu anii, nimeni nu o face, ne rezumam la comentarii fara rost la coltul blocului si barfe fara rost si finalitate.
  Sistemul capitalist pentru care ne-am luptat atat nu vine numai cu lucruri bune. Capitalismul este simplu cel ce ofera un bun sau serviciu are dreptul de a fixa orice pret care i se pare lui corect pentru serviciile oferite fara a fi nevoit sa tina cont de nici un principiu moral. Cazul de fata este si mai avantajos deoarece se detine monopolul.

  In institutiile de interes public (scoli, spitale, gradinite..) acestea ar putea fi doatate cu centrale proprii cu o investitie nu prea mare. Infrastructura exista este vorba doar de instalarea unei centrale. O scoala cu 500 elevi poate foarte simplu sa instaleze asa ceva cu un cost mic, aici intradevar as vedea utila o subventie.

  Si pentru cei care sigur vor intreba:
  Da eu am centrala proprie.


  -------- "If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it." ------- Ronald Reagan
  0
  0
  Raportează
 • postat de un locatar cu centrala termica
  Marți, 01 Noiembrie 2011 21:28
  Galateni chiar credeti ca ELECTROCENTRALE vor furniza energia termica la pret redus? Asta e o minciuna ce eu nu pot sa o cred, o vor ieftini o luna sau doua si apoi vor ajunge tot la pretul care se furnizeaza de catre APATERM, ELECTROCENTRALE vor sa fie APATERM in faliment numai ca sa pape ei tot, si tot odata vor ramane si cateva sute de oameni fara loc de munca. Si daca ELECTROCENTRALE ar distribui energia termica catre oras si sa fie la acelasi pret care se afla acum atunci sa vad ce o sa mai zica galateanul de rand.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Emiliano
  Marți, 01 Noiembrie 2011 21:04
  Dati drumul la caldura ca ne imbolnavim de frig. Nu mai putem sta asa, cu nu stiu cate haine pe noi. Sunt la zi cu plata intretinerii si prefer sa dau bani pe caldura decat pe medicamente.
  Vai de capul vostru, nu va pasa de cetatenii orasului. Va aduceti aminte de noi doar la electorale, hiene ce sunteti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tra la la
  Marți, 01 Noiembrie 2011 19:37
  Ce ar fi daca toti galatenii fara datorii, privati de caldura si care tremura in case ar da in judecata Primaria, Apaterm si Electrocentrale si ar cere despagubiri? Cred ca ar castiga toti procesul:) Din banii castigati din proces ar pune toti centrale si nu ar mai avea probleme cu, caldura. Interesant nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mark
  Marți, 01 Noiembrie 2011 19:06
  Bine ca am centrala.In felul acesta nu sufar ca niste politruci nu vor sa piarda stipendii.Fara parti-pris-uri economic vorbind Apaterm e o piatra de moara.Din pacate oricat as detesta PDL nu pot sa trec cu vederea faptul ca PSD nu renunta la vechi naravuri.Daca va pierde alegerile inca o data vor urla ca au fost furati insa nu-si dau seama ca oamenii nu mai sunt prosti.As vrea sa-i votez insa uite ca se straduie sa nu ma lase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SPERANŢA MIRON
  Marți, 01 Noiembrie 2011 13:17
  Ma tot intreb, ce fel de consilieri conduc acest oras, daca abia pe 31 0ct. 2011 se discuta despre furnizarea agentului termic?
  Toata vara , toata toamna despre ce ati disutat?
  Mi-e rusine ca sunt reprezentata de niste oameni ale caror interese nu coincid cu interesele omului obisnuit.
  Nu numai foamea poate sa produca "cutremure".
  Frigul este periculos din toate punctele de vedere.Vorbiti despre bani,dar nu e cazul nostru noi am fosst si suntem la zi cu intretinerea .Nu inteleg, de ce ne umiliti?
  Aveti ordin sa ne imputinati?Probabil ca asta este.Si ordinul se executa, mai ales cand e vorba de oameni care trebuie sa-si dramiuiasca banii,asa numitii asistati social, desi au muncit 42de ani in conditii destul de vitrege acum nu au dreptul macar contracost sa se incalzeasca.
  Numai interesele d-voastra conteaza
  Mi-e ruşine ca sunteţi atât de nepricepuţi ,dar "domniile voastre "sunteţi in stare sa ne ţineţi in frig numai fiindca nu va ies pasenţele, chiar daca ar duce la curmare de vieţi omeneşti(am inţeles ca deja sunt 14 decedati).
  Sunt prea puţini? Aveţi răbdare, abia e 1 nov.2011.
  Dumnezeu să vă arate ce trebuie sa faceţi pentru a reveni la o normalitate .
  Galaţeni, sa mai speram ca nu tot ce e rau a ajuns in oraşul nostru .
  DOAMNE, AJUTA !
  0
  0
  Raportează
 • postat de SPERANŢA
  Marți, 01 Noiembrie 2011 13:13
  Ma tot intreb, ce fel de consilieri conduc acest oras, daca abia pe 31 0ct. 2011 se discuta despre furnizarea agentului termic?
  Toata vara , toata toamna despre ce ati disutat?
  Mi-e rusine ca sunt reprezentata de niste oameni ale caror interese nu coincid cu interesele omului obisnuit.
  Nu numai foamea poate sa produca "cutremure".
  Frigul este periculos din toate punctele de vedere.Vorbiti despre bani,dar nu e cazul nostru noi am fosst si suntem la zi cu intretinerea .Nu inteleg, de ce ne umiliti?
  Aveti ordin sa ne imputinati?Probabil ca asta este.Si ordinul se executa, mai ales cand e vorba de oameni care trebuie sa-si dramiuiasca banii,asa numitii asistati social, desi au muncit 42de ani in conditii destul de vitrege acum nu au dreptul macar contracost sa se incalzeasca.
  Numai interesele d-voastra conteaza
  Mi-e ruşine ca sunteţi atât de nepricepuţi ,dar "domniile voastre "sunteţi in stare sa ne ţineţi in frig numai fiindca nu va ies pasenţele, chiar daca ar duce la curmare de vieţi omeneşti(am inţeles ca deja sunt 14 decedati).
  Sunt prea puţini? Aveţi răbdare, abia e 1 nov.2011.
  Dumnezeu să vă arate ce trebuie sa faceţi pentru a reveni la o normalitate .
  Galaţeni, sa mai speram ca nu tot ce e rau a ajuns in oraşul nostru .
  DOAMNE, AJUTA !
  0
  0
  Raportează
 • postat de danilescu
  Marți, 01 Noiembrie 2011 12:18
  Era o vorba din batrani : un prost arunca o piatra in balta si 10 destepti nu reusesc sa o scoata. Despre cel care a contribuit din plin la acasata situatie de ce nu se scrie nimic? De ce nu da socoteala? E vb de topometristul, ca numai jurist in adevaratul sens nu este diletantul care a condus Apaterm, Cubasa, marele "specialist" uns in functie de catre partid. Mai nou, culmea nesimtirii ce il caracterizeaza, se aude ca ar umbla prin instante ca a fost dat afara chipurile abuziv. Nu cumva locul astuia ar fi undeva pe str Traian? Cred si eu ca plange dupa postul nemeritat ce l-a avut, post ce i-a adus masina, vila la Lepsa, case, bani. Si "priceputi " ca asta sunt prin toate partidele politice, gasim din astia in toata troaca politicii romanesti. Cand vreodata i-a pasat unui politician de sorta celor ce chipurile ii reprezinta?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galateanu
  Marți, 01 Noiembrie 2011 12:10
  Se aude in oras ca "razboiul rece" s-a terminat. Cineva comenta intr-un mijloc de transport ca s-a pronuntat instanta in favoarea inceperii furnizarii caldurii. In mod normal, daca nu dureaza prea mult redactarea unei hotarari, la noapte sau maine AVEM CALDURAAAAAAAAAAAA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cititor revoltat
  Marți, 01 Noiembrie 2011 11:58
  nu se mai poate asa . Pana cand isi mai bat joc de noi . Va rugam dati numele consilierilor ce au fost ieri la sedinta ca sa ii dam in judecata. Ei se joaca cu sanatatea noastra. Se numeste genocid.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cititor revoltat
  Marți, 01 Noiembrie 2011 11:56
  nu se mai poate asa . Pana cand isi mai bat joc de noi . Va rugam dati numele consilierilor ce au fost ieri la sedinta ca sa ii dam in judecata. Ei se joaca cu sanatatea noastra. Se numeste genocid.
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN simplu cetatean
  Marți, 01 Noiembrie 2011 11:54
  RUSINICA !!!

  Sunteti fara scupule, calcati pe cadavre sa va indepliniti scopurile ...

  Ne-am saturat de Apaterm - societate ce aduna oameni politici ai PSD si PNL;

  De la Electrocentrale gigacaloria ar fi mai ieftina ca ar veni direct de la producator - intermediarul, in cazul nostru Apaterm adauga si el ca domnle trebuie sa traiasca, astfel ajunge gigacaloria la consumatorul final adica populatia la costuri enorme...

  Daca nu stiti sa conduceti o primarie, aveti demnitatea si dati-va demisia

  DEMISIA !!! DEMISIA !!! DEMISIA !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean onest cu intretinerea la zi ce sta in frig
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:36
  Hai galateni sa ne organizam asa nu o sa facem nimic niciodata o sa stm sa ne plangem de mila
  Nu acuma cand suntem la birou dar seara cand iesim de la servici putem merge in vizite pe la ei ca sa ne incalzim
  ca si asa afara e mai cald ca in case
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean onest cu intretinerea la zi ce sta in frig
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:24
  DE CE STERGE VIATA LIBERA COMENTARIILE NU II CONVIN SUSTINE ACEASTA ADUNATURA DE GOLANI CE CONDUCE ORASUL GALATI
  SA VA FIE RUSINE !!!!!
  INTRATI GALATENI PE FACEBOOK CA ACOLO NU MIA STERGE NIMENI MESAJELE
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean la bloc
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:22
  Stimata doamna Anca Melinte va asteptam cu un articol cu situatia intrerinderilor ELECTROCENTRALE preluate in administrare de catre alte primarii. Apropos, daca ELECTROCENTRALE Galati era proprietate privata alesii nostri ar mai fi avut curaj sa someze prorietarul sa livreze agent termic fara sa-i achite contravaloarea serviciului?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dumitru Marian
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:16
  PSD-istii si PNL-istii habarnuau ce inseamna sa dardaii de frig in casa, la scoala, sau in bancile facultatii unde profesorii dicteaza cu gura iar studentii scriu cu mainile inghetate.

  O singura chestie inteligenta trebuie facuta acum luate cateva cartoane de oua si stropiti cei din alianta rosu - galben ca in timp ce pe ei ii doare in adancul fundului galatenii tremura de frig si ajung sa cheltuiasca pe medicamente +500 lei... de ce pentru ca unii nu se mai satura de putere.

  Partea proasta din toata povestea asta e ca Galateanu e prost ca la momentu cand vin alegerile ii vor pupa in dos pe mincinosii USL care dupa parerea mea sunt mai rau decat portocalii lu Base din simplu motiv ca nu mai e un singur partid de mincinosi corupti si hoti sunt 2 la un loc care impreuna tot portocaliu fac da la puterea 2x

  Adica imaginati-va un partid ca PDL dar cu de 2 ori mai multi hoti, mincinosi, inculti, si incapabili asta e USL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un pensionar
  Marți, 01 Noiembrie 2011 09:05
  nu va este rusine,parlamentari,deputati,consilieri locali si ce mai sinteti,voi aceasta gloata de nepriceputi care hotariti soarta acestui oras si pacaliti populatia cu partidele voastre de doi lei,niciodata in istoria Galatiului nu sa pomenit asa ceva,cum puneti capul pe perna noaptea ,nu va este frica de ce e in jurul vostru?Nu va mai ajung ciolanele de ros ,si nu stiti cum sa mai furati din banii nostri ai statului .Nu mai lasati populatia sa sufere din cauza voastra care a-ti ajuns acolo din intimplare,sinteti de risul tarii .Cei de la CET,nu mai pacaliti populatia ca scadeti pretul,nu aveti cum ca nu faceti voi pretul cum va trece prin minte,e o aberatie ce spuneti doar ca sa preluati voi APATERM ca sa aveti voi ce roade de aici incolo ani buni .
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghost
  Marți, 01 Noiembrie 2011 08:32
  Parca e ca la circ in CL Galati. Toti numai niste scamatori, numai ca galatenii in loc sa aplaude stau si privesc cu groaza la aceasta reprezentatie.
  Sa-i vezi pe urma la anu inainte de alegeri ce o sa inceapa sa promita cate in luna si in stele.
  Vin ele alegerile si atunci o sa tragem linie.
  Toti sunt vinovati incercand sa arunce vina unu altuia.
  Ce se intampla daca afara temperatura ar fi fost 0 sau -1,2 Celsius?
  Oare ei isi pun o asemenea intrebare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de BOLNAV DE FRIG
  Marți, 01 Noiembrie 2011 08:25
  SA MERGEM TOTI GALATENII LA PRIMARIE !!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om sarac
  Marți, 01 Noiembrie 2011 08:07
  Nenorocititilor!!!!..avem copii mici......ne este frig si dormim imbracati.....cat mai trebuie sa induram????Inconstientilor!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eugenia Dinca
  Marți, 01 Noiembrie 2011 05:27
  rectific: cordonul ombilical
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eugenia Dinca
  Marți, 01 Noiembrie 2011 05:25
  Nu aveti taria de a va rupe de cordonul obilical numit PARTID, INTERES, RANCHIUNA, TEAMA, FRICA DE A PIERDE FOLOASELE NECUVENITE, AVANTAJE FARA ROST....................
  Offffff! galateanule de rind, inchide ochii si reteaza cu sabia dreptatii capetele acestea plecate la CORUPTIE!

  Deja, s-a scris prea mult, s-a vorbit prea mult de aceste cohorte numite politicieni care va reprezinta cu nerusinare, care isi ucid parintii, neamurile, vecinii, colegii fara mila doar -doar sa nu isi piarda locul caldut, frige-i -ar focul iadului!

  Am vazut la tv copiii din scoli si gradinite inghetati si totusi sint acolo din simtul datoriei de scolar. Buna pilda dar pielea batatorita a obrazului murdar de politician hraparet nu simte.

  Uite unde a adus topometristul primariei, CUBASA societatea Apaterm si unde vor sa duca si Electrocentrale. Miza este interesul de grup mizerabil.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.