"Războiul Rece" continuă / Politicienii se ceartă, gălăţenii tremură în case
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Războiul Rece" continuă / Politicienii se ceartă, gălăţenii tremură în case
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Paul Florea a cerut instituirea a stării de alertă * „Nu suntem în stare de alertă, suntem în stare de inconştienţă”, a replicat viceprimarul Mircea Cristea * 

Potrivit legii, începând din 1 noiembrie, gălăţenii trebuie să aibă căldură la calorifere, dar, aşa cum se întâmplă de două săptămâni încoace, nu au. Instanţa ar putea să oblige azi Electrocentrale să furnizeze societăţii Apaterm agent termic la parametrii necesari. Şi, tot astăzi, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar putea institui, la solicitarea prefectului Paul Florea, situaţie de alertă în municipiul Galaţi. Singurul lucru cert este că, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară, 21 de aleşi locali (din totalul de 27) s-au certat aprig şi îndelung pe tema căldurii, dar fără rezultat. Proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a reţelelor către Electrocentrale a fost respins. În favoarea lui au votat 9 consilieri PDL şi PC, împotrivă – 12 aleşi PSD şi PNL.

Electrocentrale sau Dalkia?

„Singura formă prin care putem asigura de îndată căldura în Galaţi este să invocăm o situaţie de catastrofă, de calamitate”, a anunţat la începutul şedinţei CL prefectul Paul Florea. Aleşii au aflat cu uimire că, întrunit de prefect, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a cerut prin ordin Comitetului Municipal întrunirea de îndată pentru instituirea stării de alertă în municipiul Galaţi. „Singura soluţie care ne scoate din belea este să atribuim unei societăţi licenţiate serviciul de distribuţie şi furnizare a agentului termic. Aş prefera să nu fie cumva societatea Electrocentrale pentru că deja coloratura politică a devenit preponderentă”, a declarat prefectul Paul Florea. S-a vorbit despre o societate cu capital româno-francez, Dalkia, care asigură căldura în Prahova şi Iaşi, şi care ar fi interesată să preia distribuţia agentului termic. Tot prefectul a subliniat însă că trebuie găsită o soluţie legală pentru ca Electrocentrale să nu intre în faliment şi să nu îşi piardă licenţa.

„Daţi drumul la căldură!” 

Viceprimarul PNL Mircea Cristea i-a replicat dur prefectului că „nu suntem în stare de alertă, suntem în stare de inconştienţă”. Consilierii PSD şi PNL i-au cerut prefectului ca, în calitate de „tătic al judeţului”, să dea un telefon la CET şi să-i ceară să dea drumul la căldură. Paul Florea a susţinut că nu este prim-secretar al judeţului ca să poată acţiona astfel. Au urmat discuţii interminabile despre legalitatea funcţionării Apaterm, despre licenţe şi despre valabilitatea prelungirii contractului prin care i-au fost atribuite reţelele. Prefectului i s-au reproşat cei 500.000 de lei pe care i-a primit Galaţiul pentru căldură de la Guvern. S-au ridicat suspiciuni asupra includerii Electrocentrale pe lista de privatizare a Guvernului şi s-a spus că asta ar putea avea legătură cu eforturile făcute pentru a i se atribui distribuţia agentului termic în Galaţi.

CET la Primărie

Supusă la vot, preluarea distribuţiei agentului termic de către Electrocentrale a picat cu 9 voturi la 12. În replică, Mircea Cristea a propus iniţierea unei scrisori de intenţie privind preluarea CET de către Primăria Galaţi. Prefectul Paul Florea i-a spus că, pe vremea când era consilier local, a fost dat afară din PNL tocmai fiindcă a votat pentru preluarea CET. Pentru că preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Victor Dobrea, a refuzat să o supună la vot, Mircea Cristea a făcut acest lucru în locul lui, întrunind 12 voturi (PSD şi PNL) favorabile. PDL şi PC nu au votat deloc.

Concluziile şedinţei extraordinare le-a tras viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco: „Ne-am întâlnit din nou pentru a avea de unde să plecăm. Se insistă pe acelaşi război stupid în urma căruia gălăţenii stau în frig. Dacă trebuie să dăm distribuţia la Electrocentrale, o facem, dar va dura în cel mai fericit caz două săptămâni până vor fi capabili să livreze căldură, timp în care oamenii tot vor îngheţa”.

Citit 3218 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2011 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.