Cazul "Pintea" - Doar sancţiuni morale pentru turnători

Cazul "Pintea" - Doar sancţiuni morale pentru turnători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În lipsa unei coerenţe legislative, declaraţia pe propria răspundere nu îngrădeşte dreptul de a candida * Legea Lustraţiei, uitată de toţi *

Deputatul PSD Florin Pâslaru nu consideră că ar trebui să demisioneze din Parlament din cauza faptului că a colaborat cu Securitatea, potrivit unei hotărâri definitive a instanţei de judecată. Parlamentarul, aflat la al treilea mandat de ales (după două de consilier local) spune că de fiecare dată când a candidat a completat declaraţia-tip, pe proprie răspundere,  că nu a colaborat, declaraţie susţinută şi de decizia CNSAS că nu a făcut poliţie politică. Numai insistenţa unui inginer piscicol care a vrut să îşi vadă propriul dosar de la Securitate a condus, în 2008, la concluzia că Florin Pâslaru a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul de „Pintea”. După mai multe contestaţii în instanţă, în iunie 2011 magistraţii hotărăsc definitiv: Pâslaru a colaborat cu Securitatea.     

Totuşi, în momentul de faţă, hibele legislative şi procedurale „îndulcesc” întrucâtva situaţia deputatului Pâslaru. Acesta nu poate fi acuzat decât din punct de vedere moral, căci din punct de vedere legal, lucrurile nu sunt la fel de simple. Chiar şi încălcarea declaraţiei pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea (care are conotaţii penale) poate fi justificată de Pâslaru (care chiar o face), prin adeverinţa CNSAS de la acea vreme prin care se preciza că nu a colaborat cu Securitatea: „În momentul în care am candidat am cerut şi CNSAS mi-a dat o hârtie că nu sunt colaborator. Nu este fals în declaraţii, pentru că CNAS  spunea că nu sunt în baza lor de date… De aceea am şi contestat în instanţă decizia că am fost colaborator”. Evident însă, chiar şi cu hârtia CNSAS, Pâslaru a fost, fără îndoială, conştient de propriul trecut, de fiecare dată când a completat declaraţia pe propria răspundere pentru candidatură, lucru pe care îl recunoaşte, însă cu jumătate de gură: „… din momentul în care au avut dreptate [magistraţii], mi-am adus aminte că a fost o chestie pe care nu am să o spun acum, ci altădată, pe când eram student, nişte ameninţări… mă rog, a trecut timpul, poate am să povestesc odată, dar nu acum, că ar suna ca o scuză”.

Colaborarea cu Securitatea este nesancţionată   

„Rămân în continuare membru în Parlament, pentru că-mi fac treaba cum trebuie şi dacă verificaţi, veţi vedea că sunt cel mai activ parlamentar şi asta spune câte fac eu pentru gălăţeni”, spune acum Pâslaru.  Şi are şi de ce să fie ferm pe poziţie; legislaţia de după ’89 şi până acum lasă libertatea candidaţilor de a-şi declara trecutul („declar prin prezenta, pe propria răspundere, că am fost/nu am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia”). Legislaţia nici nu îngrădeşte candidatura din acest punct de vedere. Deci, inclusiv foştii colaboratori pot candida, iar faptul că nu avem mulţi parlamentari care şi-au asumat oficial calitatea de turnător ţine mai mult de orgoliul lor şi nu de teama de a-şi pierde mandatul.

Singura îngrădire ar fi putut fi aplicată prin Legea Lustraţiei, însă proiectul tergiversează din 2005 - o demonstraţie a interesului parlamentarilor pentru aşa ceva. Legea Lustraţiei (depusă în Parlament în 2005, iniţiată, printre alţii, şi de Mona Muscă - ea însăşi declarată ulterior colaboratoare) a fost votată abia în 2010 şi prevede că foştii turnători nu mai pot candida şi nici nu pot fi numiţi în funcţii publice, timp de cinci ani. După vot, însă, PSD a atacat legea la Curtea Constituţională, care a decis că actul normativ încalcă drepturile omului! Din martie 2011 legea a fost reîntoarsă la Senat, care a respins-o, iar, din mai, se află în comisiile de la Camera Deputaţilor. Ritmul lent al procesului legislativ justifică şi optimismul deputatului Pâslaru în privinţa viitoarelor alegeri. Întrebat dacă va mai candida, acesta a răspuns: „Vom vedea. Dacă mai candidez, o să scriu în aşa fel încât să nu fie fals în declaraţii, dar hai să ajungem la alegeri! Poate până atunci se modifică legea şi nici nu se mai cere aşa o declaraţie!”.

Citit 1800 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2011 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.