„Frații” din străinătate ai Galațiului. Uitați de chinezi și ruși, dar și de italieni și englezi

„Frații” din străinătate ai Galațiului. Uitați de chinezi și ruși, dar și de italieni și englezi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Două dintre cele mai vechi parteneriate ale județului Galați cu structuri similare din străinătate, ambele stabilite în perioada comunistă, sunt reprezentate de înfrățirile cu regiunea Astrahan din Federația Rusă (printr-un document semnat în 1983) și cu provincia Hubei din Republica China, printr-un protocol semnat la Galați pe 27 mai 1986. Un al treilea și ultim „frate” al județului este regiunea Ascoli Piceno din Italia, conform unui acord semnat în 22 noiembrie 1999.

Galațiul are, la nivel de județ, și diferite acorduri de colaborare semnate cu entități similare din alte țări. De exemplu, cu Ucraina (Consiliul Regional Odesa, din 3 aprilie 1997), Franța (regiunile Aquitaine – 4 februarie 2000 și Haute Normandie – din 4 martie 2002, precum și departamentul Gironde – din 1994), Ungaria (judeţul Hajdu-Bihar, din mai 1993), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (comitatul Lincolnshire – din noiembrie 1994), Italia (cooperare între CJ Galați, Primăriile Galați și Brăila cu Provincia Regională Siracusa – din 22 noiembrie 2002).

Începând din 2018, Consiliul Județean Galați a semnat acorduri și înțelegeri de cooperare cu patru raioane din Republica Moldova (Hâncești, Anenii Noi, Strășeni și Taraclia). Merită menționată și activitatea consistentă a județului în cadrul Euroregiunii „Dunărea de Jos”, asociere de structuri administrative din trei state în scopul promovării cooperării transfrontaliere între regiunile frontaliere din România (județele Galați, Brăila, Tulcea), R. Moldova (raioanele Cahul și Cantemir) și Ucraina (regiunea Odesa).

Ochii care nu se văd se uită

Am solicitat Biroului de presă al Consiliului Județean Galați un bilanț al acțiunilor concrete din ultimii zece ani care au avut loc între reprezentanți ai județului și cei ai localităților înfrățite sau ai partenerilor. Ne-am gândit la posibile colaborări economice, la eventuale investiții în județ, la colaborări sociale, culturale sau privind învățământul.

Am primit răspunsul cu promptitudine și am constatat că ochii care nu se văd se uită. Altfel spus, niciunul din cei trei „frați” (Astrahan, Hubei, Ascoli Piceno) nu a mai dat vreun semn de viață. Conform răspunsului primit, în ultimii zece ani nu s-au înregistrat activități comune nici cu partenerii din Siracusa, Lincolnshire, cei din Ungaria, nici cu francezii din regiunea Haute Normandie sau din departamentul Gironde. O mare excepție o constituie colaborarea dintre județul Galați și Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine din Franța, cu numeroase și variate activități în domenii ca sănătate și formare medicală, învățământ, agricultură, viticultură și piscicultură, educație și tineret.

Nouvelle-Aquitaine, un partener de nădejde

Colaborarea cu această regiune franceză s-a concretizat în foarte multe feluri. În domeniul sănătății și formării medicale, au avut loc, printre altele, stagii practice și de pregătire teoretică pentru studenții și profesorii Facultății de Medicină și Farmacie în diferite specializări (educație terapeutică și perinatală, neuroimagistică, oncologie, obstetrică-ginecologie etc.); furnizarea unui manechin de simulare medicală către Școala de Moașe din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie; asistență la crearea unui centru universitar de formare și îngrijire pentru autism: formarea la Bordeaux a trei medici și un psiholog, asistență în vederea dezvoltării unui centru de îngrijire pentru copii și adolescenți cu tulburări de spectru autist, precum și prin misiunile unor experți francezi; sprijin pentru îmbunătățirea cunoștințelor tehnice și științifice ale medicilor și îngrijitorilor de la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna”; asistență în crearea unei unități mamă-copil: pregătirea la Bordeaux a patru medici români; teleconsultații pentru copii autiști din cadrul Asociației ”Dincolo de Tăcere”.

În agricultură - viticultură – piscicultură, au avut loc colaborări între experți francezi și specialiști ai Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, ai Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Tg. Bujor, ai Camerei Agricole Galați, respectiv ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură; stagii de pregătire pentru studenții și profesorii Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor atât în acvacultură cât și în oenologie; proiect în parteneriat în domeniul oenologiei privind sprijinirea dezvoltării industriei vitivinicole în fața provocărilor climatice și de mediu; implementarea unui proiect româno-francez privind promovarea calității apei și a conservării mediilor și resurselor acvatice ale Dunării.

La capitolul educație și tineret, s-au consemnat numeroase schimburi de practici între elevi și profesori. Au beneficiat elevi și profesori de la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”, Colegiul Național ”Costache Negri”, Colegiul Național ”Al. I. Cuza”, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Liceul de Transporturi Auto „Traian Vuia”. Au fost și elevi francezi sosiți aici, în vederea efectuării unui stagiu de imersiune într-o companie de service auto din Galați. S-a inițiat și un nou parteneriat pentru schimburi de bune practici pedagogice pentru predarea incluzivă elevilor cu dizabilități.

„Consiliul Județean Galați asigură organizarea vizitelor delegaților Consiliului Regional Nouvelle Aquitaine care însoțesc experții/specialiștii ori de câte ori vin la Galați precum și costurile aferente din România, inclusiv transportul acestora. Totodată, CJ Galați a asigurat și deplasarea elevilor și profesorilor în Franța și, după caz, a unora dintre medici, dar și accesul gratuit al delegațiilor la obiectivele culturale aflate sub autoritate”, potrivit Biroului de presă al CJ Galați.

Parcul „Escapeland” de la Gârboavele, în cadrul unui parteneriat transfrontalier

Alte colaborări notabile ale ultimilor ani au fost, firesc, cu cei mai noi parteneri ai județului, cei din Republica Moldova și Ucraina.

În parteneriat cu Hânceștiul, s-a pus accentul pe investiții în infrastructura de sănătate din cele două regiuni, precum și pe promovarea patrimoniului cultural și istoric. S-a construit o clădire nouă și dotată pentru Secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Tg. Bujor, iar Centrul de Sănătate Hîncești a fost reabilitat și dotat. S-a construit o sală nouă de spectacole (154 de locuri) la Casa Gherghiade – Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” Galați și s-a restaurat Moara cu Aburi din comuna Mereșeni, raionul Hîncești. S-a promovat patrimoniul local cultural și istoric, tangibil și intangibil, al celor două regiuni prin Flash-mob-ul Șevaletelor, Festivalul ”Acasă peste Prut” și seminarul „Participare culturală și dialog inter-cultural”, precum și prin publicarea unor broșuri. 

Cel mai important proiect realizate la Galați în cadrul Euroregiunii „Dunărea de Jos” este cel al Parcului de Aventură ”Escapeland” din Pădurea Gârboavele, cu 15 trasee cu grade diferite de dificultate, două tiroliene, 40 de echipamente pentru copii și 90 de echipamente pentru adulți.

Colaborarea cu Taraclia vizează promovarea și testarea unui model inovator și participativ de regenerare verde în vederea conservării și restaurării biodiversității, iar cel cu Cahulul, o serie de acțiuni culturale. Se are în vedere consolidarea, reabilitarea și punerea în valoare a statuii lui Ioan Vodă cel Viteaz din satul Roșcani, județul Galați, și organizarea unor acțiuni comune de promovare a personalității domnitorului.

PRECIZARE. Același bilanț al ultimilor zece ani, privind activitățile comune cu localitățile înfrățite și partenerii din străinătate ai municipiului, l-am solicitat și de la Primăria Galați. Îl vom publica imediat după ce îl vom primi. 

Citit 8569 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2025 18:03

1 comentariu

  • postat de Dandyrum
    Vineri, 31 Ianuarie 2025 10:11
    109.70.209.***
    Din cate imi aduc eu aminte,exista o placa pe monumentul de la"Francezi" inca de pe vremea comunistilor,pe care scria ca acolo este Piata Coventry,ca semn de infratire cu orasul cu acelasi nume din Uk
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.