Numirea membrilor Consiliilor de Administraţie (CA) la societăţile edilitare se dovedeşte a fi - de fiecare dată - „expresia” majorităţii politice din Consiliul Local Galaţi. Dar chiar şi aşa, regulile şi prevederile legale trebuie respectate. Motiv pentru care, joi, 10 aprilie 2025, aleşii locali sunt convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a aproba constituirea Comisiilor de selecţie şi nominalizare a membrilor viitoarelor consilii de administraţie.
La societăţile de interes public local - Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Transurb, Gospodărire Urbană şi Industrial Parc - mandatele actualilor administratori expiră în septembrie 2025. Din acest motiv, prin hotărâri de Consiliu Local, au fost declanşate procedurile se selecţie în vederea numirii unor noi membri în consiliile de administraţie. A fost contractat deja, prin cumpărare directă, un expert independent.
Joi, 10 aprilie 2025, aleşii locali sunt convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a aproba constituirea Comisiilor de selecţie şi nominalizare a viitorilor membri ai consiliilor de administraţie, pentru perioada 2025-2029. Şi, desigur, constituirea comisiilor de soluţionare a contestaţiilor.
Câţi administratori vor fi
Potrivit documentelor votate de aleşii locali privind declanşarea procedurilor de selecţie, vor fi câte cinci administratori la societăţile Transurb, Administraţia Pieţelor Agroalimentare şi Gospodărire Urbană şi doar trei administratori la Industrial Parc - firma care se ocupă de Parcul Industrial.
Expertul independent pe care l-a contractat Primăria municipiului Galaţi pentru serviciile de recrutare şi selecţie la fiecare dintre cele patru societăţi este firma Ewora Resurse Umane din Galaţi. Contractele au fost încheiate prin cumpărare directă. Valoarea lor este de câte 12.500 de lei fără TVA la Administraţia Pieţelor, Transurb şi Gospodărire Urbană şi, respectiv, de 7.500 de lei la Industrial Parc.
Ce vor vota joi consilierii locali
La şedinţa extraordinară de joi, 10 aprilie, a Consiliului Local, vor fi luate o serie întreagă de hotărâri care vizează viitoarele consilii de administraţie. Printre cele mai importante sunt proiectele de hotărâre prin care se constituie comisiile care se vor ocupa de selecţie şi de nominalizare şi comisiile care vor soluţiona eventualele contestaţii.
Conform prevederilor legale, Comisiile sunt formate din reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai expertului independent, propuşi prin dispoziţie a primarului municipiului Galaţi.
Potrivit documentelor care au ajuns pe masa aleşilor locali, Comisia de selecţie şi de nominalizare a membrilor CA la Administraţia Pieţelor are următoarea componenţă: Elena Chicoş - preşedinte, Nicolae Costache - membru; Cătălin Tiberiu Burdușa - expert independent Ewora Resurse Umane SRL, membru; Teofania Toporău - președinte supleant; Toma-Ion Dumitrescu - membru supleant; Carmen Gabriela Mahmut - consultant Ewora Resurse Umane SRL, membru supleant.
La Transurb, administratorii vor fi selectaţi şi nominalizaţi de o Comisie formată din: Elena Chicoș - președinte; Eduard Susma - membru; Cătălin Tiberiu Burdușa - expert independent, membru; Teofania Toporău - președinte supleant; Nicolae Costache - membru supleant; Carmen Gabriela Mahmut - consultant Ewora Resurse Umane SRL, membru supleant. La Gospodărire Urbană, dar şi la Industrial Parc, comisiile au aceeaşi componenţă ca la Transurb.
Orice candidat nemulţumit de rezultatul procedurii de selecţie îl poate contesta. De soluţionarea contestaţiilor se va ocupa o altă Comisie, cu următoarea componenţă: Vergiliu Vals - președinte; Nicoleta-Daniela Holban - membru; Ionel Munteanu - membru; Rodica Câmpeanu - preşedinte supleant, Dan-Dorian Berar şi Mirela Gabor - membri supleanţi.
Ce fac comisiile de selecţie
Tot la şedinţa de joi vor fi aprobate regulamentele de organizare şi funcţionare ale acestor comisii şi planurile de selecţie a viitorilor administratori.
Comisiile de selecţie şi nominalizare desfășoară procedura de selecție a administratorilor, cu asigurarea conformității și transparenței acesteia. De asemenea, evaluează candidații, pregătesc și comunică adunării generale a acționarilor/asociaților și autorităților publice tutelare lista scurtă a candidaților și clasamentul acestora. Comisiile notifică Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice în cazul apariției oricăror abateri de la prevederile legale referitoare la derularea procedurii de selecție.
Membrii Comisiilor sunt în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: au calitatea de soț, soție, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidați; au relații cu caracter patrimonial cu oricare dintre candidați.