Consiliul Local, patronul afacerilor păguboase

Consiliul Local, patronul afacerilor păguboase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Construcţii şi Reparaţii, Ecosal Prest, Citadina au fost societăţi comerciale de interes local care au murit ori s-au transformat pe mâna Consiliului Local *

Societatea Apaterm este în pragul falimentului şi aleşii locali ar putea fi nevoiţi să ia act de dispariţia societăţii. Nu este, însă, singura afacere de interes local care a mers prost şi s-a înglodat în datorii. Consiliul Local şi Primăria condusă de primarul Dumitru Nicolae au mai îngropat în acest mandat o societate, SC Construcţii şi Reparaţii. În mandatul trecut, o altă societate patronată de Consiliul Local a dispărut, Ecosal Prest fiind transformată în serviciu public. Pierderea societăţii Citadina, privatizată pe vremea când Eugen Durbacă era primarul Galaţiului, a constituit întotdeauna un motiv de reproş şi o nemulţumire pentru actualul edil Nicolae. Iată, pe scurt, cum au dispărut societăţile de interes local, care au luat fiinţă prin transformarea fostelor regii autonome.

Cine-a fost de vină?
În februarie 2009, Consiliul Local a adoptat hotărârea privind intrarea în dizolvare şi lichidare a SC Construcţii şi Reparaţii SA, decizie iniţiată de primarul Dumitru Nicolae. Firma urma să dispară după depunerea situaţiei financiare de închidere a exerciţiului financiar pe 2008, contractele de concesiune încheiate între municipiul Galaţi şi firmă, precum şi plata redevenţei aferente acestora încetând. În 2004, când la cârma societăţii se afla social-democratul Petru Costăchel, aleşii majoraseră capitalul social al firmei cu 1,9 miliarde de lei vechi.
SC Construcţii şi Reparaţii nu era altceva decât fosta RACRAL (Regia Autonomă de Construcţii şi Reparaţii Locale), căreia municipalitatea îi putea încredinţa direct diverse lucrări de construcţii şi reparaţii la străzi sau imobile, în regim de urgenţă sau nu. În 2007, însă, în fruntea societăţii a fost pus, pe filieră PD, Vasile Darabană. Acesta urma să iasă la pensie la jumătatea lunii martie a anului 2009.
Cu o lună înainte, însă, din cauza datoriilor acumulate, a pierderilor care reduseseră activul net al societăţii la mai puţin de jumătate din valoarea capitatului social subscris, la care se adăuga şi pierderea sediului de pe strada Cuza, revendicat, societatea a fost dizolvată şi lichidată. Cei 70 de angajaţi ai societăţii au fost preluaţi de Ecosal, iar cei şase angajaţi TESA, absorbiţi în Primărie. „În 2000, când am venit în Primărie, societatea era în faliment şi m-am ambiţionat să o ţin în viaţă. Am reuşit până în 2004, mai mult nu am reuşit. Societatea are multe datorii, dar vom reuşi să le plătim eşalonat”, a declarat atunci Dumitru Nicolae. Ulterior, în repetate rânduri, în conferinţele de presă, avea să învinuiască PD şi ulterior PDL de distrugerea societăţii.

Planuri pentru Ecosal
La ultima şedinţă a Consiliului Local din 2007, pe 20 decembrie, după un program prelungit de colinde şi un pluguşor compus şi spus de Nicolae Rainea, aleşii au votat înfiinţarea Serviciului Public Ecosal Galaţi, propus tot de primarul Dumitru Nicolae, serviciu cu personalitate juridică, sub autoritatea Consiliului Local şi în subordinea directă a primarului. Hotărârea prevedea că personalul încadrat la Serviciul Public Ecosal va proveni din societatea comercială Ecosal Prest SA Galaţi şi se consideră transferat în interesul serviciului.
Era vorba de 365 de salariaţi, dintre care 283 de muncitori, 45 TESA şi 37 auxiliari. Ecosal urma să fie condus tot de Ion Ionescu, iar finanţarea se asigura integral din venituri proprii. Hotărârea prin care prin care societatea comercială Ecosal a dispărut, potrivit gurilor rele - doar pentru încredinţarea directă a lucrărilor pe care, altfel, ar fi trebuit să le câştige în urma unor licitaţii, a fost aprobată fără nicio discuţie. Deşi măsura putea părea anticoncurenţială, primarul a explicat că aceasta era singura soluţie pentru ca serviciul de salubrizare al oraşului să nu fie scos la licitaţie.
Nicolae se temea de Silviu Prigoană: „Din dorinţa unor magnaţi ai gunoiului de a pune mâna pe tot ce înseamnă gunoi în ţara noastră, se tot schimbă legile. Nu numai Prigoană, şi alţii vor să pună mâna pe gunoi. Legea serviciilor publice spune că nu mai ai voie să dai la societăţi care nu sunt servicii publice subvenţii şi lucrări. Singurul mod de a i se încredinţa direct Ecosalului curăţenia este transformarea în serviciu public. Până se încheie proiectul ISPA-gunoi, trebuie să menţinem situaţia. Atunci e obligatoriu să se facă o societate privatizată, până atunci facem serviciu public”, a declarat atunci primarul. După cum se spunea în 2007, curăţenia Galaţiului urma să fie scoasă la licitaţie abia în 2009, după ce programul ISPA-gunoi se va fi încheiat. Scriam atunci că o altă societate care ar putea urma destinul Ecosal ar putea fi Apaterm.

Reproşuri şi alte concluzii
În 2000, când primarul Dumitru Nicolae a venit la conducerea Primăriei, societatea care se ocupa de spaţii verzi, Citadina, era deja trecut. Prin votul aleşilor locali, societatea fusese privatizată. De câte ori are ocazia, chiar şi acum, primarul Nicolae îi reproşează pierderea Citadinei lui Durbacă.
Suntem în 2011, Ecosal este în continuare serviciu public, ba mai mult, s-a apucat şi de lucrări de construcţii, asfaltări străzi, trasat marcaje rutiere - cam ce făcea defuncta Construcţii şi Reparaţii, iar lucrările ISPA-gunoi încă nu s-au încheiat! În locul societăţii Citadina, pe care Nicolae a regretat-o mult, s-a înfiinţat în vara anului trecut, mai mult de nevoie, în urma reorganizării administrative impuse de Guvern, SC Gospodărire Urbană. La început a fost societate pe acţiuni, ulterior devenită, prin votul aleşilor, SRL. Rămâne de văzut ce decizie vor lua aleşii în privinţa Apaterm.

Citit 3475 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 23:44

12 comentarii

 • postat de io
  Duminică, 20 Noiembrie 2011 21:33
  pai cand in fiecare societate nu mai conteaza decat "cunostintele de partid" vrem sa fie transparenta si rezultate? vedem ce rezultate au cei propusi cu mare fala de catre primar (vezi Melinte, Gasca)si continuam sa speram ca vor face 'marete performante ' doar pe hartie si cu minciuni ca tot au invatat din sistemul comunist ceva
  0
  0
  Raportează
 • postat de pantera_roz
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 19:14
  in ultimii 10 ani primaria si consiliul au transformat orasul galati intr-o tabla mare de monopoly pe care cei aflati la putere impart banii si societatile municipiului dupa bunul plac.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vai de noi
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 11:10
  Decizii? Va zic eu de decizii...sa nu fiu maturata pe strazi la orice ora din zi si din noapte...sa existe si maturi din altceva facute decat crengi de copaci.....sa nu fie udate spetiile verzi vara la ora 13 cand e canicula...si marcajele semnelor de circulatie sa fie puse d oameni specializati..
  0
  0
  Raportează
 • postat de pachela
  Vineri, 18 Noiembrie 2011 12:11
  pai poate pana la urmatoarele alegeri o sa gasim si noi o echipa buna de pus la consiliu. da' numai una de fotbal nu...
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean din balasesti
  Joi, 17 Noiembrie 2011 19:37
  mutati.va la tara bai galatenilor .beti o tuica si va incalzeste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jupanu
  Joi, 17 Noiembrie 2011 18:26
  âaă
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Roata
  Joi, 17 Noiembrie 2011 13:04
  Pai,sa votati desteptilor cresterea darilor pe 2012, cu indicele de inflatie ,asa cum propune mos basina,ca de,s-au anuntat mariri de pensii si salarii pe toata linia anul viitor.Astia parca traiesc pe alta lume.Nu v-ar fi rusine,ca ati ajuns, nici sediu de primarie sa nu aveti(unic in lume),ati privatizat in schimb transportul in comun,ca sa promovati clientii,si unde se practica aproape 90 la suta evaziune fiscala(in care oras occidental ati vazut voi mai plimbatilor asa ceva),va intreceti in inlocuiri de borduri ,cand in orasul asta iti rupi masina in doua din cauza gropilor,am ajuns ca in orasul dintre ape, sa platim apa mai scump decat in desert,o bataie de joc cu caldura si apa calda,nici o investitie de doamne ajuta,un spital, o sala de sport,un drum expres ceva ,nimic ,nimic .In vreo 2 ani Braila ne da pe alaturi,incompetentilor, caci oricum ati dus Galatiul de pe locul 5 pe tara undeva dincolo de locul 12.Rusine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Interese ce aduc acțiuni ca la Primăria din Cluj!
  Joi, 17 Noiembrie 2011 11:51
  Cine face parte din Consiliul Local?Vrem nume! În spatele serviciilor publice sunt afaceri mârșave cu interese personale financiare personale acoperite de Nicolae primarul Galațiului.În spatele acestor servicii se găsesc firme care papă banii contribuabililor gălățeni prin servicii nelicitate,servicii în favoarea firmelor în care patroni sunt cei din Consiliul Local Galați sau rude,prieteni etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IonV
  Joi, 17 Noiembrie 2011 11:14
  O singura observatie la comentariile anterioare : daca prin privatizarile evitate cu inversunare de edilul sef s-a evitat si o crestere substantiala a contributiei populatiei la aceste activitati (a se vedea ca fiecare privatizare a adus fara exceptii la nivel national cresteri spectaculoase de pret ) atunci cred ca trebuie s-o lasam mai moale cu cele licitatii evitate !
  0
  0
  Raportează
 • postat de IonV
  Joi, 17 Noiembrie 2011 11:13
  O singura observatie la comentariile anterioare : daca prin privatizarile evitate cu inversunare de edilul sef s-a evitat si o crestere substantiala a contributiei populatiei la aceste activitati (a se vedea ca fiecare privatizare a adus fara exceptii la nivel national cresteri spectaculoase de pret ) atunci cred ca trebuie s-o lasam mai moale cu cele licitatii evitate !
  0
  0
  Raportează
 • postat de citadin
  Joi, 17 Noiembrie 2011 06:20
  Dar Transurbul???? Cel care a inghitit resursele galatenilor de realizare a unor cartiere intregi de locuinte si care capuseaza in continuare bugetul local...???!!! Doar hectarele pe care le ocupa in intravilanul municipiului valoreaza o avere....ce chirie platesc astia pentru acest teren???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Catăţean
  Joi, 17 Noiembrie 2011 04:19
  Citez din articol: "....primarul a explicat că aceasta era singura soluţie pentru ca serviciul de salubrizare al oraşului să nu fie scos la licitaţie. " In ce fel de societate traim ,domnule primar inca mai traiti in comunism? Cum adica sa nu fie scos la licitaţie ? Ma aşteptam sa spune-ţi numai prin licitaţie.Afland cum gandeşte primarul şi consiliul dominat de partidul din care face parte ,aflaţi şi cauzele afacerilor paguboase .Intrebare : sa nu fi existat in Galaţi socieţati de construcţii pe profil care sa preia prin licitaţie ,lucrarile de carpeli asfalt ,inlocuiri borduri ,trasari marcaje ,alte lucrari de construcţii pentru primarie ,de a fost necesara apelarea la Ecosal? De ce in loc sa fie privatizata SC Ecosal Prest a fost transformata in Serviciul Public Ecosal ?Oare pentru a putea primi subvenţii ? Avand in vedere pierderile din aproape toate afacerile pagubose ale actualei administraţii cred că ar fi ceva pâine de mâncat pentru Curtea de conturi şi DNA ,Dvs nu crede-ţi? Galaţenii trebuie sa ştie ca toate aceste pagube sunt tot de ei suportate ,fie ca sunt sau nu radiate. Normal ar fi sa fie suportate de cei puşi sa gestioneze aceste afaceri ,de la Consiliul local ,Primar ,şefii şi şefuleţii responsabili probleme din primarie ,consilii de administraţie şi pana la conducerile societatilor paguboase, aşa poate nu se vor mai inghesui la ciolanul politic.Mai scrie in articol că :" Legea serviciilor publice spune că nu mai ai voie să dai la societăţi care nu sunt servicii publice subvenţii şi lucrări." . De asta oare se opune cu inverşunare administraţia roşie la ori ce idee de privatizare? Sa mai fie inca subvenţiile mită electorală la Galaţi?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.