Consiliul Local, patronul afacerilor păguboase

Consiliul Local, patronul afacerilor păguboase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Construcţii şi Reparaţii, Ecosal Prest, Citadina au fost societăţi comerciale de interes local care au murit ori s-au transformat pe mâna Consiliului Local *

Societatea Apaterm este în pragul falimentului şi aleşii locali ar putea fi nevoiţi să ia act de dispariţia societăţii. Nu este, însă, singura afacere de interes local care a mers prost şi s-a înglodat în datorii. Consiliul Local şi Primăria condusă de primarul Dumitru Nicolae au mai îngropat în acest mandat o societate, SC Construcţii şi Reparaţii. În mandatul trecut, o altă societate patronată de Consiliul Local a dispărut, Ecosal Prest fiind transformată în serviciu public. Pierderea societăţii Citadina, privatizată pe vremea când Eugen Durbacă era primarul Galaţiului, a constituit întotdeauna un motiv de reproş şi o nemulţumire pentru actualul edil Nicolae. Iată, pe scurt, cum au dispărut societăţile de interes local, care au luat fiinţă prin transformarea fostelor regii autonome.

Cine-a fost de vină?

În februarie 2009, Consiliul Local a adoptat hotărârea privind intrarea în dizolvare şi lichidare a SC Construcţii şi Reparaţii SA, decizie iniţiată de primarul Dumitru Nicolae. Firma urma să dispară după depunerea situaţiei financiare de închidere a exerciţiului financiar pe 2008, contractele de concesiune încheiate între municipiul Galaţi şi firmă, precum şi plata redevenţei aferente acestora încetând. În 2004, când la cârma societăţii se afla social-democratul Petru Costăchel, aleşii majoraseră capitalul social al firmei cu 1,9 miliarde de lei vechi.

SC Construcţii şi Reparaţii nu era altceva decât fosta RACRAL (Regia Autonomă de Construcţii şi Reparaţii Locale), căreia municipalitatea îi putea încredinţa direct diverse lucrări de construcţii şi reparaţii la străzi sau imobile, în regim de urgenţă sau nu. În 2007, însă, în fruntea societăţii a fost pus, pe filieră PD, Vasile Darabană. Acesta urma să iasă la pensie la jumătatea lunii martie a anului 2009.

Cu o lună înainte, însă, din cauza datoriilor acumulate, a pierderilor care reduseseră activul net al societăţii la mai puţin de jumătate din valoarea capitatului social subscris, la care se adăuga şi pierderea sediului de pe strada Cuza, revendicat, societatea a fost dizolvată şi lichidată. Cei 70 de angajaţi ai societăţii au fost preluaţi de Ecosal, iar cei şase angajaţi TESA, absorbiţi în Primărie. „În 2000, când am venit în Primărie, societatea era în faliment şi m-am ambiţionat să o ţin în viaţă. Am reuşit până în 2004, mai mult nu am reuşit. Societatea are multe datorii, dar vom reuşi să le plătim eşalonat”, a declarat atunci Dumitru Nicolae. Ulterior, în repetate rânduri, în conferinţele de presă, avea să învinuiască PD şi ulterior PDL de distrugerea societăţii.

Planuri pentru Ecosal

La ultima şedinţă a Consiliului Local din 2007, pe 20 decembrie, după un program prelungit de colinde şi un pluguşor compus şi spus de Nicolae Rainea, aleşii au votat înfiinţarea Serviciului Public Ecosal Galaţi, propus tot de primarul Dumitru Nicolae, serviciu cu personalitate juridică, sub autoritatea Consiliului Local şi în subordinea directă a primarului. Hotărârea prevedea că personalul încadrat la Serviciul Public Ecosal va proveni din societatea comercială Ecosal Prest SA Galaţi şi se consideră transferat în interesul serviciului.

Era vorba de 365 de salariaţi, dintre care 283 de muncitori, 45 TESA şi 37 auxiliari. Ecosal urma să fie condus tot de Ion Ionescu, iar finanţarea se asigura integral din venituri proprii. Hotărârea prin care prin care societatea comercială Ecosal a dispărut, potrivit gurilor rele - doar pentru încredinţarea directă a lucrărilor pe care, altfel, ar fi trebuit să le câştige în urma unor licitaţii, a fost aprobată fără nicio discuţie. Deşi măsura putea părea anticoncurenţială, primarul a explicat că aceasta era singura soluţie pentru ca serviciul de salubrizare al oraşului să nu fie scos la licitaţie.

Nicolae se temea de Silviu Prigoană: „Din dorinţa unor magnaţi ai gunoiului de a pune mâna pe tot ce înseamnă gunoi în ţara noastră, se tot schimbă legile. Nu numai Prigoană, şi alţii vor să pună mâna pe gunoi. Legea serviciilor publice spune că nu mai ai voie să dai la societăţi care nu sunt servicii publice subvenţii şi lucrări. Singurul mod de a i se încredinţa direct Ecosalului curăţenia este transformarea în serviciu public. Până se încheie proiectul ISPA-gunoi, trebuie să menţinem situaţia. Atunci e obligatoriu să se facă o societate privatizată, până atunci facem serviciu public”, a declarat atunci primarul. După cum se spunea în 2007, curăţenia Galaţiului urma să fie scoasă la licitaţie abia în 2009, după ce programul ISPA-gunoi se va fi încheiat. Scriam atunci că o altă societate care ar putea urma destinul Ecosal ar putea fi Apaterm.

Reproşuri şi alte concluzii

În 2000, când primarul Dumitru Nicolae a venit la conducerea Primăriei, societatea care se ocupa de spaţii verzi, Citadina, era deja trecut. Prin votul aleşilor locali, societatea fusese privatizată. De câte ori are ocazia, chiar şi acum, primarul Nicolae îi reproşează pierderea Citadinei lui Durbacă.

Suntem în 2011, Ecosal este în continuare serviciu public, ba mai mult, s-a apucat şi de lucrări de construcţii, asfaltări străzi, trasat marcaje rutiere - cam ce făcea defuncta Construcţii şi Reparaţii, iar lucrările ISPA-gunoi încă nu s-au încheiat! În locul societăţii Citadina, pe care Nicolae a regretat-o mult, s-a înfiinţat în vara anului trecut, mai mult de nevoie, în urma reorganizării administrative impuse de Guvern, SC Gospodărire Urbană. La început a fost societate pe acţiuni, ulterior devenită, prin votul aleşilor, SRL. Rămâne de văzut ce decizie vor lua aleşii în privinţa Apaterm.

Citit 3891 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.