Călin Popescu Tăriceanu: Comasarea alegerilor este o pierdere pentru democraţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Călin Popescu Tăriceanu: Comasarea alegerilor este o pierdere pentru democraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă PDL insistă pe comasarea alegerilor, PNL va contracara acest proiect cu o mişcare dură, spectaculoasă. Anunţul a fost făcut ieri, la Galaţi, de către liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier al României a preferat să nu divulge acţiunea pe care o pregătesc liberalii, precizând că în săptămânile următoare va fi prezentat demersul menit să împiedice planul democrat-liberalilor de a organiza în aceeaşi zi alegeri locale şi generale. Tăriceanu a venit la Galaţi pentru două zile. Dacă ieri a discutat cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai profesiunilor liberale la Sala de Conferinţe a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, astăzi va avea două întâlniri, în judeţ, la Căminul Cultural din Lieşti şi cu oamenii de afaceri şi reprezentanţii profesiunilor liberale din Tecuci,  la Primăria locală.  

Critici dure

La conferinţa de presă, liderul deputaţilor liberali a criticat dur comasarea alegerilor pentru care pledează partidul de guvernământ. Tăriceanu a catalogat ca fiind penibile şi descalificante argumentele că prin comasare se face economie la buget. „România şi-a permis să facă alegeri la termen şi separate chiar în cele mai dificile perioade de după 1990. Dacă atunci avea capacitatea financiară să organizeze alegeri, de ce n-ar putea acum? În spatele argumentelor se ascund dorinţa şi speranţa PD de a scoate un rezultat mai bun, sprijinindu-se pe forţa aleşilor locali. O şmecherie cu care să îşi diminueze pierderile.   Este un calcul greşit, care nu-i va ajuta să câştige nimic, nici măcar să-şi diminueze pierderile. În schimb, pentru democraţia românească, comasarea alegerilor este o mare pierdere şi o greşeală”, a declarat Tăriceanu. Fostul premier susţine că, în loc să primeze subiectele de interes local, vom asista, probabil, la o dezbatere politică pe subiecte de anvergură naţională, care vor pune în umbră orice alte chestiuni de interes local.

Incompetenţă şi corupţie

În opinia liberalului, modul de funcţionare şi greşelile comise fac ca PDL să se îndrepte cu paşi vertiginoşi către o situaţie similară cu cea a PNŢ-ului în 2000, riscând să dispară din Parlament. „Unii nutresc o speranţă care mie mi se pare de-a dreptul caraghioasă: o să facă Băsescu ceva să ne salveze în ultimul moment, o să scoată din joben probabil porumbelul. Asta nu e politică! Dacă toată speranţa partidului rezidă în ce şmecherii o să facă Băsescu, îmi pare foarte rău, cred că şi-ar merita soarta, să stea o perioadă pe tuşă, chiar în afara Parlamentului, să se răcorească. Actuala putere are în momentul de faţă două caracteristici care au mai fost întâlnite din 90 încoace, dar niciodată împreună: incompetenţa şi corupţia. Peste tot, nu aud decât formula: «Când ne scăpaţi de ăştia?» Toată lumea este sătulă până peste cap de corupţia şi incompetenţa care se propagă”, a declarat Tăriceanu. Liberalul mai afirmă că subminarea democraţiei prin comasarea alegerilor este un fapt extrem de periculos. „Tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi fundamentale ale individului sunt puse din ce în ce mai mult în pericol de această politică aberantă a PD, care nu urmăreşte decât perpetuarea la putere indiferent de costuri şi de consecinţe”, a conchis Tăriceanu.

Citit 1908 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2011 12:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.