Buget pe trei ani pentru „falimentarul” Apaterm
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Buget pe trei ani pentru „falimentarul” Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea îşi propune pe anul 2012 o pierdere de 17,3 milioane de lei, în 2013 - 7,6 milioane de lei, iar în 2014 - 80.515 de lei pierdere * Cheltuielile cu personalul sunt de 25,9 milioane de lei * Fondul anual de salarii aferent conducătorului unităţii se ridică atât în 2012, cât şi 2013 şi 2014 la 65.688 de lei *

Deşi situaţia societăţii Apaterm este incertă, iar posibilul ei faliment se joacă în prelungiri în instanţă, aleşii locali au votat bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii pentru 2012, 2013 şi 2014, buget care respectă planul de reorganizare votat de creditori şi contestat în justiţie. Aleşii, posesori de centrale de apartament, au fost mai interesaţi de sumele plătite pentru căldura comună decât de numărul de salariaţi sau de pierderile pe care şi le propune firma.

PDL a spus nu!

Consilierul local Viorel Trif, directorul regional al Autorităţii de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC) a anunţat că grupul PDL nu votează bugetul Apaterm: „Există o hotărâre a instanţei care a pronunţat falimentul şi executarea acesteia este, într-adevăr, suspendată până la judecarea recursului, dar prin preţul pe care îl practică în raport cu utilizatorii şi prin modul cum desfăşoară activităţile specifice serviciului de energie termică, Apaterm nu mai este un prestator de servicii, ci un încasator al unei gigacalorii nepermis de mari care trebuie să susţină un management neperformant, o organigramă stufoasă şi salarii pentru conducere”. Viceprimarul liberal Mircea Cristea l-a contrazis: „Câtă vreme hotărârea judecătorească nu este definităvă şi revocabilă pe noi ne obligă legea să supunem votului bugetul de venituri şi cheltuieli”.

„Escrocheria repartitoarelor”

Decanul de vârstă al CL, social-democratul Nicolae Rainea, a ridicat la fileul dezbaterii propria problemă. „În asociaţia noastră de locatari ne pune să plătim pe cei care avem centrale câte 50-60 de lei în plus. Eu am o izolaţie foarte bună, dar tot plătesc. E o problemă foarte gravă cu care ne complăcem în fiecare an. Vreau să trag un semnal de alarmă, până când plătim paguba asta, până în veacul vecilor?”, s-a revoltat Rainea. Administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, a explicat că repartizarea cheltuielilor este o activitate pe care o face asociaţia împreună cu un prestator autorizat de ANRSC, autoritatea pe care o conduce Viorel Trif. Consilierul PDL s-a apărat spunând că defalcarea cheltuielilor depinde de valoarea sumei totale şi că, dacă preţul plătit de gălăţeni pentru gigacalorie ar fi fost mai mic, şi consumul individual şi costul aferent ar fi fost mai mic. A omis însă să spună că la începutul anului ANRSC şi-a dat acceptul pentru o creştere a preţului la gigacalorie, pentru Apaterm. Primarul Dumitru Nicolae a pus capăt discuţiei afirmând că legal firmele care montează repartitoare sunt avizate de ANRSC: „Este o mare escrocherie cu repartitoarele, niciodată nu se pupă între ele!”.

Conform planului de reorganizare

Adriana Stratulat ne-a declarat că bugetul Apaterm este multianual, pe 2012, 2013, şi 1014, deci pe trei ani, şi respectă planul de reorganizare aprobat de creditori. „Nu s-a discutat despre o creştere salarială la Apaterm, ar fi prematur până nu se clarifică situaţia în instanţă. Sunt investiţii în buget, dar nu foarte semnificative”, ne-a spus administratorul special.

Cifrele vorbesc

Conform documentelor aprobate, veniturile Apaterm propuse pentru anul 2012 sunt în sumă de 95 de milioane de lei, în procent de 82,6 la sută faţă de realizarile anului 2011. În următorii doi ani, societatea îşi propune venituri totale de 102 şi 117 milioane de lei. De la bugetul local va primi 19,5 milioane, din care 17,1 subvenţii pentru acoperirea deferenţei de preţ la populaţie, şi 2,4 milioane pentru reparaţii capitale. Cheltuielile totale pe 2012 sunt de 112,3 milioane de lei. Societatea propune pe anul 2012 o pierdere de 17.3 milioane de lei. În 2013 Apaterm îşi doreşte o pierdere de 7,6 milioane, iar în 2014 de 80.515 de lei. Cheltuielile cu personalul, pentru care i se tot scot ochii, sunt de 25,9 milioane de lei, din care fondul de salarii depăşeşte 20 de milioane de lei. Fondul anual de salarii aferent conducătorului unităţii se ridică atât în 2012, cât şi 2013 şi 2014 la 65.688 de lei. Deşi în declaraţiile publice părea că numărul salariaţilor este mult mai mic, totuşi, în bugetul Apaterm figurează 799 de salariaţi în 2012, 774 în 2013 şi 750 în 2014. Valoarea salariilor compensatorii în acest an este stabilită la 2 milioane de lei. Câştigul mediu lunar pe salariat este de 1.872 de lei. În acest an salariaţii vor primi tichete de masă în valoare de 1,7 milioane de lei. Conducerea Apaterm nu a exagerat când a spus că investiţiile pe acest an vor fi nesemnificative, câtă vreme societatea a alocat din surse proprii în acest scop doar 510.254 de lei. Instanţa va decide însă dacă bugetele pe cei trei ani ale Apaterm se vor şi realiza.

Citit 2523 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.