Efectele recensământului - Galaţiul cu mai puţini parlamentari?

Efectele recensământului	 - Galaţiul cu mai puţini parlamentari?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şapte deputaţi în loc de nouă (fără a pune la socoteală şi parlamentarii etniilor) şi trei senatori în loc de patru, atât spun calculele că am avea conform rezultatelor provizorii ale recensământului *

Populaţia judeţului nostru a scăzut cu peste o sută de mii de locuitori, cel puţin aşa susţin datele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011. Nici municipiul Galaţi nu se simte prea bine, şi mai numără doar 231.204 de locuitori, mai puţini decât avea la alegerile locale din 2004 - 293.523 de suflete. Efectele acestei scăderi drastice s-ar putea resimţi la numărul de aleşi. Conform actualei legi a administraţiei locale raportată la realitatea demografică din statistică, judeţul şi municipiul Galaţi ar rămâne cu acelaşi număr de aleşi, 34 în Consiliul Judeţului, plus preşedintele şi 27 în Consiliul Local, dintre care doi viceprimari. În schimb, numărul parlamentarilor ni s-ar reduce serios, cel puţin conform Legii 35 din 2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Aritmetica e simplă: dacă norma de reprezentare rămâne de un deputat la 70.000 locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori, atunci vom avea şapte deputaţi în loc de nouă şi trei senatori în loc de patru.

Decizia o va lua Guvernul

Pentru a lămuri situaţia, l-am contactat pe deputatul PNL Victor Paul Dobre, care pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Administraţiei a organizat alegeri atât locale cât şi generale. „Rezultatele recensământului nu sunt oficiale. Dacă se oficializează, la cum se prezintă acum situaţia, la nivel naţional se va schimba atât numărul de consilieri locali, judeţen, parlamentari şi europarlamentari. Decizia o va lua însă Guvernul sau Parlamentul. În acest moment avem o legislaţie bazată pe liste electorale, unde cetăţenii figurează cu codul numeric personal, inclusiv cei plecaţi din ţară. De exemplu o persoană stabilită la Madrid ar putea să spună că vine în ţară să voteze. Lucrurile nu sunt clare, iar rezultatele recensământului sunt provizorii”, ne-a declarat liberalul. Deputatul priveşte cu o oarecare rezervă scăderea de populaţie cu care figurează Galaţiul.

Dacă nu se vor împuţina sau nu aleşii, vom afla după ce vor fi stabilite regulile electorale şi vor fi retrasate colegiile.

Citit 1494 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.