Iar vom avea spital regional!

Iar vom avea spital regional!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Visul mai vechi la Galaţiului - contrucţia unui spital judeţean sau regional, pentru care existau aprobări şi studii de fezabilitate încă din 2007 dar care nu a putut fi construit nici în timpul guvernării Tăriceanu -  ar putea deveni realitate pentru comunitatea noastră, însă sub Guvernul Ungureanu. Este drept, nu doar guvernul s-a schimbat, ci şi forma de administrare a viitoarei unităţi de sănătate: de la un spital judeţean/regional de stat la unul comunitar, construit şi administrat pe principiul parteneriatului public-privat.

Pentru materializarea unei astfel de investiţii la Galaţi, marţi, prefectul Paul Florea  s-a aflat la Bucureşti, la secretariatul Guvernului, alături de reprezentantul unei firme spaniole interesate de idee. Potrivit prefectului, proiectul se va baza pe legislaţia privind parteneriatul public privat, adică o colaborare între CJ Galaţi şi un investitor particular.

"Investitorul va fi ales în urma unei licitaţii internaţionale, la care se vor pune condiţii privind viitoarea construcţie, capacitatea, aparatura etc. Până acum am aflat de doi investitori interesaţi de aşa ceva: un inversitor francez care s-a întâlnit deja cu conducerea CJ şi unul spaniol, cu care m-am întâlnit personal. Partener al firmei spaniole interesate este şi Florentino Perez, preşedintele Real Madrid, cu care s-a întâlnit recent şi doamna Udrea...", spune prefectul Paul Florea.

Concurenţă pentru Judeţean

Spitalul viitor s-ar putea construi pe terenul Ministerului Sănătăţii de lângă Jandarmerie (în apropiere de Metro), ar avea 800-1.000 de paturi, va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi va putea trata orice cetăţean european (nu doar din Galaţi şi învecinatele Brăila şi Tulcea), dar şi persoane din Republica Moldova şi Ucraina. Cu o diferenţă: serviciile medicale pentru cetăţenii UE vor fi decontate de CNAS, cele pentru non-UE, contra cost. Florea spune că "Guvernul va emite o hotărâre în maxim două săptămâni, iar ridicarea spitalului nu durează mai mult de şase luni".

Întrebat cum se va împăca o astfel de investiţie cu politica guvernului de închidere a spitalelor, precum cel de la Iveşti, Florea răspunde că: "per total, CNAS  va deconta pentru acelaşi număr de paturi ca şi acum, însă nu vor mai fi 1.222 de paturi numai la Judeţean, ca şi aşa e supraaglomerat, ci vor fi, să spunem 1.000 de paturi într-un spital modern. Va creşte calitatea actului medical, nu şi numărul de paturi repartizat Galaţiului".

Citit 2780 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2012 14:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.