Nămoloasa îşi aşteaptă investitorii

Nămoloasa îşi aşteaptă investitorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, în mandatul trecut, Nămoloasa a fost condusă din scaun rulant de primarul Valerian Todiţă, localitatea are, graţie alegerilor din vară, un primar tânăr, pe social-democratul Adrian Răsmeriţă (foto). De profesie învăţător, cu 18 ani de activitate la catedră, noul primar are experienţă administrativă, dar şi ambiţii mari. A fost consilier local şi se mândreşte că e fiu al satului: „Vreau să fac din Nămoloasa o comună europeană, chiar dacă este aşezată la limita dintre Vrancea, Brăila şi Galaţi, la capăt de lume”.

Paza bună...

În vara anului 2005, Nămoloasa a fost lovită de inundaţii. De atunci, autorităţile caută soluţii pentru a evita repetarea situaţiei. „Fiind o zonă de risc, şi confruntându-ne cu inundaţiile în 2005, am considerat că este normal să asigur cât de cât baza materială a serviciului de situaţii de urgenţă. Avem maşină de pompieri cu trei angajaţi, am cumpărat anul trecut o vidanjă. Am cumpărat tractor cu lamă pentru că de câte ori ningea, eram îngropaţi, mai ales că singurul drum de acces e pe la Năneşti”, spune primarul.

Importantă ar fi însă rezolvarea unei probleme: o cale alternativă de ieşire în caz de inundaţii. „Drumul Năneşti - Nămoloasa este în albia majoră a râului Siret şi, când vin inundaţiile, doar elicopterul te mai poate scoate de aici. Suntem ca în lighean.

Un proiect de perspectivă este realizarea unui drum care să lege Nămoloasa de Măicăneşti. Un drum pe câmp, pe lângă dig, pietruit. Sper să-l realizez în patru ani de zile, pentru că dacă vine Siretul e jale”, spune primarul Răsmeriţă.

Poftiţi de luaţi teren!

Primordială este, însă, spune primarul, atragerea de investitori pentru crearea de locuri de muncă. „Satul este îmbătrânit, media de vârstă este de 60 de ani.

Unul dintre sate, Crângeni, mai are doar şapte familii. Singura cale de a întineri satul şi de a asigura longevitatea ar fi crearea de locuri de muncă. Aşteptăm investitorii.

Am o promisiune a unui danez care vrea să facă un complex de porci de vreo 10.000 de capete. Pe această cale vreau să le transmit investitorilor că am teren suficient ca să pot să-l concesionez pe 49 de ani, astfel încât să creez locuri de muncă”, ne-a declarat primarul.

Deja sunt închiriate 300 de hectare de pământ pe bani buni, dar teren mai este suficient pentru doritori. „Am teren intravilan în jur de 10 hectare şi aici s-ar putea construi fabrici nepoluante. Conform normelor europene, toate fermele trebuie construite la o anumită distanţă de sat şi am 50 de hectare de teren păstrate pentru ferme.

Nămoloasa are vreo 6.000 de hectare şi ar fi prielnic pentru o fermă, au de unde lua hrană pentru animale. Eu dacă aş avea bani, aş investi în Nămoloasa. Să vă spun de ce: în primul rând am teren pe care îl pot concesiona, am forţă de muncă ieftină, pentru că tineretul beneficiar al venitului minim garantat n-ar sta cu 200 de lei la ajutor social, s-ar angaja. Deci sunt toate oportunităţile”, promite primarul Adrian Răsmeriţă.

Apă şi asfalt

Pentru ca toată localitatea să beneficieze de apă curentă, este necesară o extindere a reţelei de alimentare de apă, de doi kilometri. Primarul mai plănuieşte să pietruiască patru kilometri de drumuri comunale cu lidonit, şi să toarne măcar doi kilometri de asfalt pe arterele principale, până la cele trei biserici. Răsmeriţă speră să obţină de la Consiliul Judeţului zece miliarde de lei vechi pentru că nu ar putea asigura funcţionarea primăriei din fondurile proprii.

Proiecte europene

Nămoloasa nu a accesat deocamdată niciun proiect european, dar speră să câştige trei. Cel mai important este o staţie de epurare şi canalizare, un proiect integrat în care sunt cuprinşi şi vreo 4,5 km de asfalt pe uliţe, în valoare de 2,5 milioane de euro. Celelalte două proiecte, în valoare de zece miliarde de lei vechi, vizează reabilitarea căminului cultural şi construirea unui parc la intrarea în comună.

Citit 2185 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.