Alege să votezi! - Cine câştiga în 2008 fără turul doi?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Alege să votezi! - Cine câştiga în 2008 fără turul doi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a demonstra cât de important este să mergeţi la urne, vă vom propune astăzi un scenariu electoral. Cum ar fi arătat judeţul şi cine v-ar fi condus destinele dacă, în urmă cu patru ani, primarii ar fi fost aleşi aşa cum se va întâmpla acum, pe 10 iunie, din primul tur. Vă reamintim că, în iunie 2008, primarii erau aleşi din primul tur de scrutin doar dacă întruneau peste 50 la sută din voturile valabil exprimate.

Această prevedere nu mai este acum valabilă şi nu mai contează câte voturi va avea câştigătorul şi implicit câtă reprezentativitate. În iunie 2008, doar 27 de candidaţi la Primărie din 64 de localităţi ale judeţului au fost aleşi din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă în urmă cu patru ani alegerile ar fi stat într-un singur tur, nouă comune gălăţene nu ar fi avut primarii de astăzi. Precizăm că în municipiul Galaţi tot primarul Dumitru Nicolae ar fi fost ales, dar cu 33.052 de voturi din cele valabil exprimate de către cei 96.042 de gălăţeni care şi-au exercitat dreptul de vot.

Schimbări majore

La Barcea, primăriţă ar fi fost astăzi Policsenia Ţăranu (PNL) – aleasă cu 490 de voturi - şi nu Relu Popescu (PDL). Cavadineştiul ar fi fost condus de social-democrata Dănuţa Bourceanu (399 de voturi) şi nu de Aurel Florea (PDL). La Rediu, Fănel Mihai (PC) ar fi fost primar cu 470 de voturi, în locul lui Ghiorghi Buruiană (PDL). Tot un democrat-liberal, Grigore Gociu (329 de voturi) ar fi fost primar la Băneasa şi nu Ion Romeu (PC). Comuna Buciumeni l-ar fi avut primar pe democrat-liberalul Petrache Năstase (402 voturi), şi nu pe Stelică Aloman (PSD). Şi Măstăcaniul ar fi fost pe harta PDL condus de Costică Ivan (761 de voturi), nu de Dănuţ Ilie (PC). Bereşti-Meria ar fi fost condusă de un conservator, Mitică Sârghe (606 voturi), şi nu de social-democratul Victor Dorobăţ. La Piscu, Mihăiţă Muscă (PSD) ar fi fost primar ales cu 917 voturi în locul lui Ştefan Vlad (PC). La Vânători, liberala Sicuţa Murgu nu ar fi fost primăriţă, ci social-democratul Costel Manolachi care şi-ar fi adjudecat Primăria cu 626 de voturi.

Citit 1559 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.