Ecologiştii gălăţeni vor canal şi reîmpăduriri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia neguvernamentală ECOGAL, împreună cu PER Galaţi, a trimis Parlamentului şi Guvernului scrisori în care cer reluarea lucrărilor la Canalul magistral Siret - Bărăgan, cu accesarea unor fonduri din programe UE, a anunţat reprezentantul ECOGAL, Romeo Cândea.

Canalul, început în 1987 şi stopat în 1993 („în 1993 s-a dat în folosinţă o lucrare neterminată!”), necesită în continuare fonduri de peste 174 milioane euro numai pentru prima etapă, în lungime de 50 km, pe teritoriul judeţului Vrancea, a precizat ecologistul. În ultimii ani s-au alocat însă doar zece milioane lei în 2007 şi un milion lei în 2008. Bani care „considerăm că au fost pentru conservare, nu pentru continuarea lucrărilor”.

„Pentru judeţul Galaţi, canalul ar pune în siguranţă circa 130 km de diguri existente pe malul stâng al râului Siret şi ar proteja de inundaţii 22 de localităţi.” De asemenea, tot 130 de km ar fi protejaţi şi pentru judeţele Vrancea şi Brăila. Această legătură pe apă ar fi deschisă turismului şi transportului ieftin, a mai spus Cândea. 

Ecologiştii au anexat şi scrisoarea trimisă prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţului  Bacău, prin care se cere să li se comunice suprafeţele împădurite în ultimii ani şi ce se va planta în acest an în judeţ pentru a preveni alte inundaţii devastatoare, cum au fost cele care au afectat şi judeţul nostru în 2005.

În judeţul Bacău s-au defrişat în ultimii ani până la 10.000 de ha de pădure, în bazinul hidrografic Trotuş, mai spun ecologiştii. De la care ne aşteptăm să ne dea şi un exemplu concret, participând la plantări, inclusiv în judeţul nostru.

Citit 1266 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.