Catalogul aleşilor Galaţiului - Mutulică şi vorbăreţul, consilieri locali
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Catalogul aleşilor Galaţiului - Mutulică şi vorbăreţul, consilieri locali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Topul "vocal" al celor care ne-au reprezentat în mandatul care se apropie de final

Activitatea aleşilor Galaţiului nu a însemnat doar prezenţa la şedinţe, iniţiative de proiecte de hotărâri şi voturi, ci şi intervenţii, amendamente, declaraţii care au schimbat traiectoria deciziei locale. Vom trece în revistă cele mai importante şi interesante manifestări, dar şi pe cele mai surprinzătoare.
Top politic
Fiecare grup politic din CL a avut vârfuri de atac, dar şi „mutulici”. Portavoce la PDL au fost Mihai Alin şi Viorel Trif, iar la polul opus s-a remarcat Gheorghe Radu. La PNL vârfuri de baionetă au fost viceprimarul Mircea Cristea şi Marius Stan, iar prin tăcere Teodor Gheorghe şi Mihail Bucatanschi. Eugen Găvan şi Gheorghe Bugeag au împărţit microfonul PC, în vreme ce Picu Apostol Roman şi-a asumat discursul populist. La PSD s-au remarcat la capitolul intervenţii Aurelian Constantin şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, iar prin tăcere, Hristache Bogatu.
Forţa declaraţiilor
Puţine sunt declaraţiile care au modificat cursul unor hotărâri de Consiliu Local. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a convins Consiliul Local să accepte hotărârea îndelung amânată şi disputată prin care au fost plafonate salariile şefilor din Primărie şi din societăţile de interes local. Şi tot el a convins în toamnă CL să voteze hotărârea privind subvenţia la căldură, după ce Guvernul a tăiat sumele de bani acordate populaţiei în acest scop.
Liberalul Marius Stan, susţinut de grupurile PNL, PC şi PDL a înlocuit, pe lista investiţiilor care se vor realiza din creditul de 61 de milioane de lei contractat de Primărie, Parcul Industrial cu strada Traian, artera primind astfel o finanţare de 7.000.000 de lei. Şi tot liberalul le-a bătut obrazul aleşilor pentru că la fiecare premiere a Galaţiului uitau de „Oţelul”. Viceprimarul liberal Mircea Cristea a convins CL, anul trecut, să nu voteze majorarea preţului la energia termică impusă de Electrocentrale şi să dea în judecată ANRE, care a avizat scumpirea. Surprinzător, la începutul acestui an, însă, acelaşi consiliu a scumpit succesiv şi retroactiv gigacaloria, acoperind diferenţa de preţ de la bugetul local.
Consilierul  PC Eugen Găvan a stopat chiria de un leu/metru pătrat pe care ar fi trebuit să o plătească posesorii de tarabe amplasate pe domeniul public, în perioada în care acestea nu sunt utilizate. La intervenţia lui, Consiliul Local l-a mandatat pe primarul Dumitru Nicolae să găsească soluţii pentru a reînfiinţa Teatrul de Păpuşi, dar din păcate edilul n-a avut vreme de aşa ceva. Colegul său, Gheorghe Bugeag este cel care, cu susţinerea unanimă a CL l-a propus director interimar la Muzical pe Teodor Niţă. Măsura a fost luată la trei luni după ce viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a provocat demisia fostului manager, Florin Melinte, aducând, în sfârşit, linişte în instituţia de cultură.
Democrat-liberalul Mihai Alin a atacat cu fiecare ocazie bugetul Transurb şi subvenţiile substanţiale alocate acestei societăţi, declaraţii rămase, însă, fără efect. Colegul său, Viorel Trif, a avut două „pasiuni”: desfiinţarea tramvaiului pe strada Mihai Bravu şi Apaterm. Dacă primul punct de interes s-a risipit după doi ani de mandat, consilierul a bătut multă monedă pe seama societăţii de distribuţie a căldurii. Consilierul local PDL Viorel Trif a cerut încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a infrastructurii tehnico-edilitare către SC Electrocentrale şi cu sprijinul politic PDL şi PC a convocat o şedinţă extraordinară în acest sens. Ambele demersuri au fost blocate de votul majoritar din CL.
Aleşii, mereu surprinzători
Ca să încheie mandatul cu zâmbetul pe buze, iată şi cele mai surprinzătoare declaraţii făcute în CL. Nicolae Rainea (PSD) a cerut ca aleşii să spună „Tatăl Nostru” la fiecare început de şedinţă, propunere neacceptată. Lucian Podlaţi (PSD) a rugat Arhiepiscopia să accepte mutarea Primăriei Galaţi în actualul edificiu în care funcţionează Muzeul de Artă Vizuală, fostul Palat Episcopal, solicitare rămasă fără răspuns. Democrat-liberalul Petru Alexe a „divorţat” de PDL şi de Consiliul Local, pentru ca apoi să se întoarsă spăşit de unde a plecat. Picu Apostol Roman (PC) a atacat în contencios majorarea preţului la biletele de călătorie Transurb, demers pe care ulterior l-a abandonat. Şi ca notă finală a atitudinii majoritate a aleşilor din CL, reţinem o declaraţie făcută de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco la finalul unei tumultoase şedinţe de CL din 2010: „Unii dintre noi suntem de un populism grosier, în care nu avem curaj să ne asumăm o anumită decizie şi vrem să stăm şi cu dânsa-ntrânsa şi cu sufletu-n rai. Nu se poate!”.

Citit 3001 ori Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2012 18:14

11 comentarii

 • postat de k_nik
  Luni, 04 Iunie 2012 18:06
  Papadopol Alexandra Str. Albatros nr. 10, bl N5.
  Este bunica lui Nicusor Ciumacenco.

  In termenul prevazut de lege NU a depus documente pentru a fi retrocedat pamantul care a fost preluat de stat si totusi a primit prin:
  Dispozitie de Primar nr. 3856/SR/5.05.2010, 1762 metri patrati de teren, str. Nicolae Mantu nr 69 (pe drumul de centura zona Bila 2), care a fost urgent vandut catre SC EUROMANT SRL (administrator – actionar unic Iacomi Manuela) care ulterior a vandut o suprafata mai mare catre LIDL.

  Toate astea in conditiile in care sute de galateni asteapta de ani de zile pentru a fi despagubiti in natura pentru abuzurile din perioada de pana in 1989.

  Considerand ca a fost prea putin pentru bunica sa, la toate astea s-a mai adaugat o suprafata de 500 metri tot pentru Papadopol Alexandra, pentru str. Regiment 11 Siret nr. 37E, teren de sub constructia familiei Ciumacenco si pentru care avea contract de concesiune care a fost realizat in 2012.

  Eu si ai mei NU alegem pe Ciumacenco!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 29 Mai 2012 17:14
  Ciumacenco la cabinetul sau stomatologic pe de o parte jefuieste clientii cu preturile sale iar pe de alta parte mai este si tepar.
  Pune plombe chinezesti la pret de plombe germane.
  Pe banii nostri si-a facut buget de campanie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lavinia
  Luni, 28 Mai 2012 17:32
  Stan nu va face altceva decat sa isi umple lui punga cu bani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ioana_marin
  Luni, 28 Mai 2012 17:21
  Ciumacenco va iesi cu siguranta!!! Are destula experienta si va coordona foarte bine activitatea din orasul nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ricardo
  Duminică, 27 Mai 2012 15:45
  acuma sunt si eu diacord cu poppel.si apropo d-le avocat -tia iesit pronosticul cu durbaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de matusa lu ciumacenco
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 17:48
  In perioada asta ciuma (cenco) nu mai cumpara hartie igienica ,sunt foarte multi gen badita,poppel care de la prima ora a zilei pana la ultima nu fac altceva decat sa-si plimbe limba prin dosul stomatologului cu dinti stricati. Ce pozitie IMPORTANTA a luat ciuma (cenco) in sedintele consiliului local ? Sa le mareasca salariile incapabililor din primarie ! Uaaaaaaaaauuuuuu , o masura foarte tare si foarte importanta fara de care Galatiul s-ar fi dus la vale pe Dunare. Prea tare ! Cu cat va plateste stomatologul stimati pupincuristi ? Din ce bani va plateste ? Din salariul de vice ? Cu ce bani isi sustine candidatura ? Caci pe el nu-l sprijina nici un partid . Sa inteleg ca a castigat la loto sau a mostenit de la o matusa ? badita si popel ,tocmai m-a sunat ciuma (cenco) , duceti-va repede ! Abia a iesit de la baie ,v-ati spalat pe limba ? ( Lingailor !!!)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Poppel
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 09:04
  Votez cu Ciumacenco intrucat Stan I-a promis mamei lui Necula sa faca noul stadion .
  Hai va pup Poppel !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ZZ-PROJECT
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 08:41
  Nu va luati aiurea de M.Stan ! A vorbit in sedinte , A CERUT BANI pentru salariul lui de MILIARDE PE LUNA !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spiky1985
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 07:21
  Da Stan de unde a vorbit, din cantonamentul echipei? Ca nu stiu la cate sedinte a participat el, sau poate la cele la care a fost a tinut sa le recupereze pe cele la care a absentat
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatean al acestui oras
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 01:26
  Nu stii nici o meserie, vino la stomatologie! :)))
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 01:02
  bine le-ai zis Nicusor!!! auzi tu la Rainea :))) sa zica tatal nostru care ne ajezi pe scaun, mai da-ne noua un mandat, ca sa furam si de-astadat' ... :)) si mai plimba-ne pe noi, pe banii cetatenilor, mai boteaz'-un stadion si mai fa-ma putin dooooomn.... :)))))
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.