Alege să votezi! - Votul, ghid de folosire

Alege să votezi! - Votul, ghid de folosire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru ca votul dumneavoastră să fie valabil, nu aplicaţi ştampila cu menţiunea „VOTAT” decât o singură dată pe buletinul de vot, în pătratul corespunzător candidatului preferat sau formaţiunii preferate * Nu puteţi vota mai mulţi candidaţi (fie ei şi independenţi) pentru că vă anulaţi votul! *

Un singur vot ar putea face diferenţa, pe 10 iunie, între primarul ales al Galaţiului şi primul perdant al alegerilor locale. Tocmai de aceea este mai important ca niciodată să mergem la urne, iar votul exprimat să fie perfect valabil. Doar voturile valabile sunt luate în calcul la numărătoarea şi distribuirea mandatelor, restul nu au valoare.

Procedura de vot

Conform legii, alegătorii aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului independent pe care îl votează. Atenţie: pentru ca votul să fie valabil ştampila trebuie aplicată doar o singură dată! Pentru că la Consiliul Local sunt mai mulţi candidaţi independenţi, nu veţi putea vota decât unul singur pentru ca votul să fie valabil. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, menţionându-se acest incident în procesul verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi ales din rândul persoanelor care candidează.

Nule!

Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, cele pe care nu a fost aplicată ştampila „VOTAT” şi cele pe care este aplicată ştampila „VOTAT” pe mai multe patrulatere, sunt NULE. Există şi o excepţie. În situaţia în care ştampila „VOTAT” a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, buletinul va fi considerat valabil.

Citit 1825 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2012 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.