Vezi care sunt soluţiile candidaţilor pentru noi locuri de muncă!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Vezi care sunt soluţiile candidaţilor pentru noi locuri de muncă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm, astăzi, campania "Vieţii libere" cu cea de-a treia temă de dezbatere pe care am propus-o candidaţilor la primăria municipiului Galaţi: locurile de muncă. Deşi suntem perfect conştienţi că nu primarul este cel care oferă locuri de muncă într-un oraş, ştim la fel de bine că, printr-un management performant la nivelul administraţiei locale, se pot atrage investitori, se pot dezvolta afaceri care, la rândul lor, pot dezvolta (sau, în cazul nostru, repune pe linia de plutire) economia locală. Iar un astfel de proces înseamnă, automat, noi locuri de muncă.

Tema lansată în dezbatere nu este nouă, însă este extrem de actuală. Într-un Galaţi monoindustrial, în care, în ultimul timp, se vorbeşte din ce în ce mai des de varianta  închiderii combinatului şi concedierii celor 8.000 de angajaţi, într-un oraş în care circa 4.000 de oameni nu mai primesc nici măcar indemnizaţia de şomaj, în timp ce alţi 4.000 încă sunt în plată, problema locurilor de muncă este vitală.

Iar pentru un primar interesat să creeze cadru economic generator de noi locuri de muncă, datele statistice indică şi domeniile în care s-ar putea investi. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, 40,69 la sută dintre gălăţeni lucrează în domeniul prestării de servicii, 32,3 la sută în agricultură şi numai 18,51 la sută în industrie, iar 8,5 la sută în construcţii.


Marius Stan, candidatul USL - „Să oprim batjocura investitorilor luaţi la goană până acum!”

Atragerea investitorilor care, până acum, nu au fost încurajaţi de administraţia locală să investească în zonă, colaborarea cu patronatele, acordarea de facilităţi fiscale în special pentru activităţi de producţie şi servicii şi nu în ultimul rând implementarea de proiecte europene, generatoare de locuri de muncă, acestea sunt, în esenţă, soluţiile propuse de Marius Stan, candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Galaţi.

„Un Primar nu prea trebuie să stea în birou ci să lucreze pentru concitadini, inclusiv pentru găsirea de slujbe noi. Asigurarea locurilor de muncă pentru gălăţeni este una dintre priorităţile mele. Cei care muncesc trebuie să aibă condiţii, siguranţă la locul de muncă, să se simtă respectaţi pentru ceea ce fac. (…) Vreau să investim în oamenii inimoşi care vor să muncească aici, acasă, la Galaţi, în România, pentru ei şi pentru ţara lor”, spune Marius Stan, explicând că o astfel de strategie trebuie sprijinită legislativ şi de către Parlament şi Guvernul României.

„Ne putem ajuta singuri alegând un om care să facă, nu doar să promită!”

„Este în puterea şi datoria primarului să interacţioneze cu organizaţii patronale, ambasade, camere de comerţ, agenţii guvernamentale de dezvoltare, pentru atragerea de investiţii în Galaţi. Orice investiţie greenfield [investiţie în care un investitor porneşte de la zero cu un proiect] sau brownfield [investiţie realizată într-o zonă industrială abandonată] este binevenită şi alături de echipa mea şi cu sprijinul autorităţilor centrale vom încerca să maximizăm fluxul de investiţii şi să oprim batjocura îndepărtării celor care au vrut să vină la Galaţi, să creeze locuri de muncă şi au fost luaţi la goană”, mai spune Marius Stan, precizând că „trebuie să nu mai ignorăm producţia şi serviciile, să îndreptăm această greşeală de politică economică. Putem transforma colţul ăsta de ţară într-o zonă prosperă, ne putem ajuta singuri alegând un om care să facă, nu doar să promită!”.

Ca primar, Marius Stan spune că se va preocupa de acordarea de spaţii şi facilităţi activităţilor de producţie şi servicii pentru IMM-urile care ar putea beneficia şi de un sistem de impozitare mai relaxat (susţinut de parlamentari). Stan mai propune acordarea de facilităţi „firmelor care creează noi locuri de muncă, angajează tineri, asigură continuitatea carierei salariaţilor”, reorganizarea serviciilor comunitare (precum poliţia locală) şi atragerea de proiecte europene.


Nicuşor Ciumacenco, candidat independent  - Comisie de etică, birou „Top Business” şi incubatoare de afaceri

Schimbarea atitudinii de până în prezent a Primăriei şi Consiliului Local din „pasivă” (prin stabilirea valorii taxelor şi impozitelor locale şi la încasarea lor), în „pro-activă” şi realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri, sunt soluţiile propuse de candidatul independent la primărie, Nicuşor Ciumacenco.

Pentru a reuşi în acest demers, candidatul are următoarele idei: reducerea birocraţiei, înfiinţarea Ghişeului unic la Primărie şi în fiecare centru de cartier (un singur loc unde să se depună/ridice cereri/aprobări); existenţa unui birou „Top Business” în cadrul fiecărui ghişeu unic, unde să se rezolve în regim de urgenţă cererile firmelor existente sau viitoare cu minim 50 de angajaţi; înfiinţarea unei Comisii de Etică şi stabilirea unui Cod de bune practici pentru achiziţiile publice, care să asigure transparenţă în privinţa lucrărilor pe bani publici; menţinerea legăturii cu realităţile economice locale, prin desemnarea, anuală, a doi consilieri ai primarului din partea Patronatului Tinerilor Întreprinzători şi al Patronatului IMM-urilor, dar şi prin înfiinţarea unui Consiliu al Oamenilor de Afaceri; revitalizarea Parcului Industrial; înfiinţarea de incubatoare de afaceri (minim 200 de tineri debutanţi care să beneficieze de spaţii de lucru şi consultanţă), precum şi implementarea de proiecte europene de specializare şi reorientare profesională.


Marius Necula, candidatul APP - Fără corupţie în Primărie şi dezvoltarea zonei metropolitane

Construcţia bugetului local pe alte priorităţi decât până acum, stoparea corupţiei din Primărie, asigurarea de facilităţi investitorilor, dezvoltarea zonei metropolitane şi managementul privat al Parcului Industrial sunt principalele soluţii pe care candidatul APP (PDL+UNPR) Marius Necula le propune pentru a reduce rata şomajului din oraş.

„Bugetul local nu mai poate suporta plata a 300 miliarde lei vechi către Transurb sau a 600 miliarde lei vechi către Apaterm”, mai spune Marius Necula, care pledează şi pentru „stoparea corupţiei şi acordării de lucrări şi licitaţii în Primărie şi la societăţile din subordinea Primăriei”, dar şi pentru managementul privat al Parcului Industrial unde „astăzi nu există acolo decât un gard şi o clădire unde lucrează nişte privilegiaţi”.

Necula mai propune dezvoltarea zonei metropolitane Galaţi-Brăila, care ar putea însemna o aglomerare urbană de 800.000 de locuitori şi un posibil „burete” pentru fonduri europene de 800 milioane euro.


Cinci candidaţi, numeroase soluţii

Daniela Amariţei, candidată ProDemo, pledează pentru parteneriatul public privat încheiat în termeni convenabili pentru ambele părţi, înfiinţarea de societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestările de servicii către populaţie, programe de reconversie profesională şi cursuri de perfecţionare.

Laurenţiu Munteanu, candidatul PRM, vrea "un sistem autarhic [închis, destinat doar firmelor locale] de distribuire a lucrărilor din oraş, a comercializării diverselor produse", reducerea taxelor agenţilor economici, bani cu care aceştia să dezvolte noi afaceri, colaborarea cu administraţiile vecine pentru conectarea zonei la  coridoarele europene de transport, construcţia unui drum de centură al oraşului şi revitalizarea industriei piscicole.

Arghire Osanu, candidat PP-LC, crede în realizarea de parteneriat public-privat între administraţia locală şi investitori şi în  acordarea de facilităţi fiscale, cu condiţia ca firmele beneficiare să angajeze "tineret din rândul şomerilor", exclusiv din Galaţi.

Eugen Stamate, candidat PER, se declară pentru stimularea şi acordarea de facilităţi fiscale către societăţile care angajează minim trei persoane, dar şi pentru atragerea de investitori în parcul industrial şi dezvoltarea economică a zonei Galaţi-Brăila.

Constantin Telegan (Forţa Civică) militează pentru acordarea de facilităţi firmelor interesate să investească în Galaţi, pentru „compensarea de servicii pentru încurajarea potenţialilor investitori”, dar şi pentru colaborarea cu profesionişti în vederea dezvoltării de proiecte pentru piaţa energetică din România şi a ţărilor vecine.

Candidaţi cărora nu le pasă

Următorii candidaţi la funcţia de primar nu au trimis răspunsurile pe adresa de mail a "Vieţii libere": Constantin Ene (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Cristian Mîrza (Partidul Alianţa Socialistă), Marian Popa (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat) şi Lăcrămioara Violeta Stavire (Partidul Verde).

Cui îi pasă de şomeri?

Din totalul celor 12 candidaţi la primăria municipiului Galaţi, opt au dovedit că sunt suficient de interesaţi de problemele reale ale cetăţenilor, încât să răspundă provocării şi să îşi exprime opinia pe tema locurilor de muncă. Cei opt candidaţi care au trimis răspunsurile lor care conţin propria viziune în legătură cu această problemă, dar şi soluţiile propuse sunt (în ordine alfabetică): Daniela Teodora Amariţei (ProDemo), Nicuşor Ciumacenco (candidat independent), Dorian Laurenţiu Munteanu (Partidul România Mare), Marius Necula (Alianţa Pentru Progres- PDL+UNPR), Arghire Osanu (Partidul Poporului – Legea Cojocaru), Eugen Stamate (Partidul Ecologist Român), Marius Stan (Uniunea Social-Liberală) şi Constantin Telegan (Forţa Civică).

 

Citit 2783 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2012 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.