Alege să votezi! Scenarii de fraudare a alegerilor

Alege să votezi! Scenarii de fraudare a alegerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Suveica”, „ştampila plimbăreaţă”, „Maradona” sunt metode ingenioase de furat voturi, care s-ar putea aplica dacă nu vă prezentaţi, duminică, la vot * Cel mai mare duşman al alegerilor îl reprezintă absenteismul la urne, care încurajează fraudarea alegerilor * Vă prezentăm pe scurt ce s-ar putea întâmpla cu votul dumneavoastră dacă pe 10 iunie nu vă prezentaţi la urne


„Caracatiţa fraudelor”

„Opriţi alegerile! – Chemaţi Poliţia!”, cu acest schimb de replici s-a încheiat, în ziua de 1 iunie 2008, primul tur al alegerilor locale, aproape fiecare apel dintre sutele primite la Biroul Electoral Municipal. Şase partide au cerut în acea zi eliminarea membrilor PC din secţiile de votare pe motiv că ar facilita votul unor persoane în locul altora, despre care se ştie că sunt plecate din ţară. S-a cerut suspendarea alegerilor în tot oraşul. PDL a prezentat o tânără, mascată cu cagulă, care susţinea că a fost plătită să facă „voturi suplimentare” adică voteze de mai multe ori în numele altor persoane. Scenariul era simplu: persoanele se prezentau la reprezentanţii PC ai secţiei de votare şi purtau anumite semne pentru a fi recunoscuţi, votau în locul unor alegători despre care se ştia că nu sunt în ţară, şi, în schimbul votului dovedit cu autocolantul lipit pe cartea de identitate, primeau bani – 70 de lei de vot. Poliţia n-a identificat vreo reţea. Cert este că s-au sesizat nereguli în 23 din cele 164 de secţii de votare! Şi tot atunci au mai fost sesizate introducerea în urnă a mai multor buletine de vot date „din greşeală”.

„Suveica”, metoda prin care alegătorul vine cu buletinul de vot gata ştampilat, îl pune în urnă, substituie buletinul alb şi îl predă celor care l-au plătit să facă asta, fotografierea votului tot contra cost, sunt modalităţi prin care se pot fura voturi.

La numărătoare

Voturile pot fi măsluite sau furate şi după închiderea urnelor. Prima măsură după încheierea votului este strângerea şi sigilarea ştampilelor de vot. Cauciucul unei asemenea ştampile poate fi sustras şi lipit de palmă, tuşiera ascunsă în sacou, iar la numărătoare, voturile valabil exprimate în favoarea unui candidat ar putea fi anulate prin aplicarea celei de-a doua ştampile. În schimb, buletinele goale sunt „votate” în dreptul candidatului preferat. Cu îndemânare şi nebăgare de seamă, un teanc de buletine de vot exprimate în favoarea unui candidat ar putea fi mutate în altă „grămadă”. De măsluirea proceselor-verbale de constatare a rezultatelor alegerilor în secţii nici nu vrem să mai vorbim. Important este un singur lucru: votaţi pe 10 iunie!

 

Citit 3397 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iunie 2012 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.