Nicolae Dobrovici Bacalbaşa: „Judeţul Galaţi are nevoie de resuscitare"

Nicolae Dobrovici Bacalbaşa: „Judeţul Galaţi are nevoie de resuscitare"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Sunt un taliban al cinstei, care nu suportă gunoiul de sub covor” * „Voi inciza fără milă şi fără frică toate buzunarele purulente unde se ascunde putreziciunea” * Vreau ca după patru ani toţi oamenii să beneficieze în mod real de îngrijiri sanitare de calitate” * „S-a spus că oricând, la banii care sunt în joc, pot fi lichidat şi asta s-a şi încercat… ”


- Domnule doctor Bacalbaşa, judeţul Galaţi are nevoie de terapie intensivă?

- După părerea mea judeţul are nevoie de resuscitare pentru că de fapt fondurile, care sunt sângele unui organism economic, sunt puţine, şi doi, este un organism profund infectat pentru că a fost declanşată septicemia corupţiei. Cu toate riscurile, voi inciza fără milă şi fără frică toate buzunarele purulente unde se ascunde putreziciunea. Din acest punct de vedere sunt un taliban al cinstei care nu suportă gunoiul de sub covor şi lucrul acesta îi înspăimântă pe unii. Ştiţi metoda folosită de un anumit grup de indivizi: „Îl omor şi apoi îl îngrop sub bani”. Eu sfidez asemenea situaţii şi sper că n-o să fiu omorât. Am avut o asistentă de anestezie, extrem de inteligentă şi de capabilă, cu un umor uluitor, Zoica, fata morarului din Poiana. Îmi amintesc că a venit odată îngrozită: „Domnu’ doctor, am visat că v-au omorât şi pe urmă v-au vândut carnea la kilogram”. Ea a murit, dar visul ei l-am ţinut minte. Ştiu că îmi asum riscuri personale enorme, dar nu vreau să-i înşel pe toţi acei ţărani cu care m-am întâlnit în mitinguri, şi care se uitau la mine şi la colegii mei cu ochii în lacrimi, ca la nişte posibili salvatori.

- Care va fi prima măsură pe care o veţi lua ca preşedinte al CJ?

- Audit general, simultan cu convocarea tuturor primarilor pentru a vedea ce proiecte au şi pentru a-i pune să discute împreună care sunt priorităţile lor, care e prioritatea judeţului. Nu aş vrea ca trei tovarăşi să hotărască priorităţile, ci primarii aleşi, printr-o ceartă zdravănă, să dea în clocot şi să cristalizeze fiecare argument. E momentul ca alocarea mijloacelor să devină un proces public, poate dramatic, dar transparent, şi să pot oricând argumenta de ce, arătând spre voinţa generală.

- Care este cel mai important proiect al dumneavoastră?

- Vreau trei lucruri. Primul este refacerea structurii sanitare a acestui judeţ, proiect în care mă bazez în foarte mare măsură pe dl profesor Aurel Nechita, şi asta înseamnă refacerea Spitalului Judeţean, a spitalului Tecuci, sub-staţii de salvare şi centre de permanenţă. Vreau locuri de muncă prin aducerea de fonduri europene şi de investitori care să nu mai fie jefuiţi. Şi vreau ca în satele gălăţene să nu mai fie atacaţi noaptea bătrânii, să fie furaţi, să se intre peste femei în casă şi să fie batjocorite sau ucise. Toate trei mi se par lucruri realizabile. Şi aş mai vrea un alt spirit în reţeaua sanitară şi la nivelul structurilor CJ: respectul faţă de om.

- Cum veţi colabora cu aleşii judeţului?

- Ultimele şedinţe ale CJ au fost o extraordinară lecţie politică pentru populaţie, care a văzut că un preşedinte trebuie să fie numai dirijorul unei orchestre, ori un dirijor nebun, prost sau corupt, care crede că el este orchestra este eliminat. A fost triumful voinţei electoratului prin coerenţa şi inteligenţa politică şi administrativă a aleşilor. Eu, personal, am zero orgolii. În momentul în care am ales să accept acest post, existenţa lui Nicolae Dobrovici Bacalbaşa ca individ a încetat şi a apărut preşedintele Consiliului Judeţului, care are obligaţii nu faţă de mândria lui, ci faţă de un judeţ care prin oamenii care îl alcătuiesc i-a încredinţat speranţele. Am avut drept de veto la alcătuirea listei consilierilor USL şi l-am folosit. Sunt oameni de certă valoare şi cinstiţi. Celor care m-au desemnat le-am spus clar că eu nu vin ca o jucărie de partid, ci vin ca să aplic principiile pe care un partid le-a proclamat şi în care eu cred.

- După atâţi ani, n-o să vă fie dor de Spital?

- Cei care speră că n-o să mai calc în spital se înşală! Voi fi zilnic în spital, pentru că vreau ca după patru ani Spitalul Judeţean să fie un spital regional, dacă nu prin litera legii prin spiritul ei şi toţi oamenii să beneficieze în mod real de îngrijiri sanitare de calitate. Iar gluma devenită semirealitate „Cel mai bun doctor din Galaţi este trenul spre Bucureşti”, să dispară. Şi asta presupune: aducerea ţintită de echipamente foarte scumpe, să ochim din absolvenţii noştri foarte capabili şi să îi pregătim din timp pentru golurile pe care le avem în diverse profesii medicale. Vreau să unesc reţeaua medicală din Brăila cu cea din Galaţi şi cu Facultatea de Medicină din Galaţi.

„Bunicii mei au fost ucişi de comunişti”

- Domnule doctor Bacalbaşa, s-au spus multe despre dumneavoastră în această campanie. Sunteţi turnător?

- Nu, nici vorbă. Eu am document CNSAS, eliberat când am candidat pentru Senat, în 2008. CNSAS este singurul organ abilitat în România să verifice dacă ai colaborat sau nu cu securitatea. Ei au cercetat şi mi-au dat hotărâre că nu am colaborat, deci oficial sunt un tip imaculat. O situaţie în care eu am fost anchetat şi am dat o notă explicativă a fost speculată. Atunci, dacă nu aveam mult noroc, printr-o înscenare în care a fost băgat un procuror şi un coleg de-al meu din secţie, eram arestat pentru lucruri pe care nu le-am făcut. Pentru că acel coleg voia să fie şef de secţie. Eu ştiam că înainte cu o lună de a fi anchetat că două persoane - un coleg medic care m-a turnat în repetate rânduri la securitate mpreună cu un procuror cu care era prieten şi care răspundea de sănătate - au încercat să îmi însceneze un flagrant şi o arestare mai târziu. A fost un pariu făcut în faţa unei colege de la secţia de anestezie, că îmi vor opri plecările în străinătate prin denunţuri la securitate. Când am fost anchetat am spus că doi oameni, în prezenţa unei colege, au pariat pe seama mea, că există o intenţie clară de a mă lovi.

În acele vremuri eu mi-am ţinut gura cât am putut. Nu ştiu dacă e un lucru de mândrie, cred că a denotat inteligenţă. Eu sunt refugiat din Basarabia. Doi din cei patru bunici ai mei au fost ucişi de comunişti şi sigur, aveam şi ură şi frică. Eu şi fratele meu geamăn am fost obligaţi să urmăm Medicina în oraşe diferite pentru că din doi copii de intelectuali la vremea aceea, unul era automat eliminat. Nu mi-am folosit numele de Dobrovici, numele bunicului meu senator care a fost omorât în '40, la ocuparea Basarabiei de sovietici. Prefectul portocaliu a făcut acum o lună sesizare la CNSAS în speranţa că va obţine vreo hârtie şi n-a obţinut-o. Legal sunt absolut curat!

- Aveţi să vă reproşaţi ceva legat de activitatea de la cârma spitalului?

- Eu am împiedicat o imensă escrocherie pentru care alţii au fost cât pe-aici să intre în puşcărie şi li s-a pus sechestru pe avere. Şi faptul că eu am împiedicat acest contract fraudulos a fost elementul care i-a scutit de puşcărie. Auditul nu a găsit nimic în neregulă. Şi toţi cei care m-au acuzat de aceste lucruri ştiind că sunt false sunt la ora actuală daţi în judecată şi le cer sume mari ca despăgubire morală şi materială. Când voi îmi publica următoarea carte „Opriţi dricul, mortul asta n-a dat plicul” voi menţiona explicit pe pagina patra că a fost publicată din banii pe care calomniatorii mei în campania electorală pentru preşedinţia CJ au fost obligaţi de justiţie să mi-i plătească.

- Cum apreciaţi campania electorală care se încheie acum?

- S-a încercat o calomniere şi o intimidare, că poate-poate mă retrag! Există date conform cărora cel care a condus CJ este acum anchetat - nu ştiu dacă va fi găsit sau nu vinovat - există suspiciuni legate de sume imense. Mi s-a recomandat, tocmai pentru că banii care rulează la CJ sunt extrem, extrem de mulţi, ca în această perioadă să mi se dea gardă personală. S-a spus că oricând, la banii care sunt în joc, pot fi lichidat. Şi eu sunt cunoscut ca un om care merge până la capăt, cu care nu poţi să faci compromisuri. Numai că cei care au făcut-o, au căutat să mă provoace, au eşuat lamentabil. Am fost insultat pe toate căile că poate o să plesnesc pe cineva, ori o să înjur… s-a mers pe elementele explozive ale firii mele. Numai că eu, în momentul în care m-am angajat într-o chestiune foarte serioasă şi am preluat elemente ale speranţei publice şi o investiţie publică, m-am comportat cu toată responsabilitatea unui om învestit cu aşa ceva.

Respect şi încredere

- De ce credeţi că ar trebui să vă voteze gălăţenii?

- Dorinţa gălăţenilor de a mă alege a fost verificată prin sondaje. Eu am fost un om care după o practică îndelungată într-un domeniu în care poţi avea câştiguri personale importante dacă ştii să le ai în mod special – nu le-am avut. Sunt un om care a lucrat într-o sală de operaţie, la care există un spirit de echipă, sunt un om care a condus o clinică, a condus un spital în trei rânduri – ca director general şi în două rânduri ca director medical. Asta după ce mi s-a furat moral – dar respectându-se legea, Senatul câştigat în 2008 într-o zonă care nu era de stânga. Prin vârstă, educaţie, experienţă, capeţi simţul priorităţilor şi se pare că am demonstrat că le-am căpătat. Am trei mandate de consilier judeţean, deci mă pricep, şi am acceptat să-mi modific într-un mod dramatic modul de viaţă, diminuându-mi veniturile, pentru că este un efort naţional de renaştere în care am crezut că pot avea un rol, chiar cu sacrificii legate de liniştea mea, de cariera mea, de sănătate, de pasiunea pentru literatură.

- Ce va avea Galaţiul după patru ani cu preşedinte Bacalbaşa?

- Va avea încredere în instituţia CJ şi cred că atunci când oamenii respectă o instituţie şi au încredere în ea se generează energii nebănuite şi în om se trezeşte un alt spirit. Criza pe care o trăim este o criză economică, socială, dar şi o profundă şi gravă criză morală.

Un CV impresionant - Cine este dr. Bacalbaşa?

Medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei", profesor la Facultatea de Medicină din Galaţi, consilier judeţean PSD timp de trei mandate şi preşedinte al Comisiei de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate şi cultură, scriitor, deopotrivă invitat, parodiat şi realizator de emisiuni tv, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa se bucură de notorietate în Galaţi.

Candidatul USL la şefia judeţului are 68 de ani şi este căsătorit. A absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, în 1967 şi-a luat diploma de doctor – medic, iar în 1976 diploma de doctor în Ştiinţă în domeniul Medicinei. CV-ul doctorului cuprinde nu mai puţin de 46 cursuri de perfecţionare, participări la congrese şi atestate profesionale, toate desfăşurate din 1977 şi până în prezent. Din 1972 lucrează ca medic specialist ATI la Spitalul Judeţean Galaţi, secţie pe care a şi condus-o. A fost director general al Spitalului Judeţean, şef Clinică Universitară, director medical la Spitalul Judeţean dar şi consilier personal ATI al ministrului Sănătăţii. Contribuţiile sale ştiinţifice cuprind 16 cărţi de specialitate medicală publicate, 93 de articole ştiinţifice în reviste naţionale şi internaţionale şi două lucrări de antropologie. Este membru în şapte comitete ştiinţifice, coordonator în redactarea şi apariţia mai multor publicaţii de specialitate şi are 11 premii locale, naţionale şi internaţionale, printre care şi două premii ale municipiului Galaţi (în 2009 şi 2011). Recent a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Apollonia” din Iaşi. Scriitor pasionat, are opt cărţi publicate, printre care "Fals tratat de navigaţie", "Taci şi înoată" şi altele în lucru.

Echipa USL pentru judeţ - primii zece

Lista de candidaţi USL la Consiliul Judeţului Galaţi se deschide cu Nicolae Dobrovici Bacalbaşa (PSD). Următoarea pe listă este actuala vicepreşedintă a CJ, Tania Bogdan (PNL) urmată de Cornel Hamza (PSD), Dan Lilion Gogoncea (PSD), Nicuşor Ursu (PNL), Eugen Durbacă (PC), Viorica Sandu (PSD), Magdalena Gaiu (PNL), Eugen Zaharia (PSD), Dorin Butunoiu (PSD) şi de George Stângă (PNL).

Citit 5968 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2012 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.