După igluuri de 1.195 de euro, containere de 800 de lei bucata - „Mercedesurile” gunoiului menajer

După igluuri de 1.195 de euro, containere de 800 de lei bucata - „Mercedesurile” gunoiului menajer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O armată de 3.000 de containere marca „Sulo”, în valoare de peste 800 de lei bucata, sunt pregătite să înlocuiască actualele containere de 5,5 mc * Fiind tot din plastic, rămâne de văzut câte vor supravieţui în războiul cu nesimţirea şi incendiile


În ograda Serviciului Public Ecosal stau aliniate primele containere destinate exclusiv gunoiului menajer. Sunt de culoare maro, au un sistem de închidere capac în capac, iar inginerul Mircea Ostache, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA Deşeuri, ne-a asigurat că, din punctul său de vedere, containerele marca Sulo sunt cele mai bune din UE, un adevărat „Mercedes al pubelelor”, „vârful de lance” în această categorie, aşa cum au oraşele civilizate. Au şi costat nu glumă! Pentru cele 3.000 de asemenea containere, Primăria a organizat două licitaţii, una fiind anulată, şi va plăti 2.518.440 de lei, adică aproape 800 de lei pe bucată! Scump! Mai ales dacă punem la socoteală faptul că sunt tot din plastic, la fel ca igluurile de colectare selectivă a sticlelor, hârtiei şi plasticului, din care haimanalele oraşului şi-au făcut o distracţie să le pună pe foc. Şi, atenţie, respectivele igluuri n-au costat „decât” 1.195 de euro bucata! Mircea Ostache spune, însă, că dacă noile containere ar fi fost din aluminiu, şi acesta s-ar fi contorsionat în cazul unui incendiu, iar pubela nu ar mai fi fost bună de nimic.

La ce ne folosesc?

Potrivit lui Mircea Ostache, cele 3.000 de containere cu o capacitate de 1,1 metri cubi vor înlocui actualele containere deschise, de 5,5 metri cubi, din cele 220 de puncte gospodăreşti ale oraşului. Oficialul spune că respectivele containere vor fi mai greu de răsturnat şi că sistemul de închidere împiedică răscolirea deşeurilor de către animalele fără stăpân, dar şi împrăştierea lor atunci când bate vântul. În plus, punctele gospodăreşti ar urma să fie modernizate şi va urma o campanie de informare a cetăţenilor pentru a înţelege că trebuie să separe gunoiul organic (coji şi resturi de alimente) şi nonorganic (mucuri de ţigară), de hârtie, plastic şi sticlă. Şi speră, cu implicarea Poliţiei Locale, să fie stopată incendierea.

Licitaţie cu scântei

Cele 3.000 de containere au fost cumpărate din două încercări. Iniţiată pe data de 1 februarie 2012, prima licitaţie - aşa cum v-am mai informat - a fost anulată pe 28 februarie, cu motivaţia „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului se cifra la 2.518.650 de lei, suma urmând să fie plătită de la bugetul local. Criteriul de atribuire urma să fie preţul cel mai scăzut, iar participarea la licitaţie impunea o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de 5 milioane de lei. Termenul-limită de primire a ofertelor era 16 martie 2012. Mircea Ostache ne-a explicat că, în urma unei contestaţii, licitaţia a fost oprită şi s-a refăcut caietul de sarcini, pentru că măsura ISPA impune transparenţă maximă. Cea de-a doua licitaţie a fost câştigată de firma Grădinariu Import Export SRL, valoarea totală finală a contractului fiind de 2.518.440 de lei. Ea a fost singura firmă care a participat la licitaţie, pentru că nimeni altcineva nu s-a mai încumetat să depună ofertă.

Cine e SC Grădinariu?

Presa locală, în special cea din zonele Iaşi şi Constanţa, acuză organizarea de licitaţii „cu dedicaţie” pentru această firmă. Cert este că nu sunt deloc puţine oraşele sau judeţele care au contract cu ea. De exemplu, SC Grădinariu a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Călăraşi pentru achiziţia de echipamente (eurocontainere, unităti de compostare individuală) pentru colectarea şi gestionarea deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor menajere, contract în valoare de 11.988.762 de lei. Pe site-ul propriu, SC Grădinariu se descrie ca fiind o companie românească cu capital integral românesc, înfiinţată în 1994, care a renunţat la importul şi distribuţia de piese de schimb pentru autoturisme, devenind reprezentantul unor renumite mărci europene producătoare de accesorii şi utilaje de salubrizare şi construcţii. Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, firma pare a fi o afacere de familie. Asociaţi sunt Radu Grădinariu, născut în anul 1949, cu 80 la sută, Radu R. Grădinariu, născut în 1974, cu 10 la sută, şi Maria Clara Grădinariu, născută în 1983, tot cu 10 la sută, administrator fiind Radu Grădinariu.

În loc de concluzii

În fine, cert este că vom avea 3.000 de containere noi, care, sperăm noi, vor fi mai norocoase decât igluurile care au fost mult mai scumpe! Şi mai trebuie spus că întregul proiect ISPA - deşeuri are o valoare totală de aproximativ 23 de milioane de euro.

Citit 3584 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2012 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.