Dus în derizoriu din cauza promisiunilor electorale, podul peste Dunăre rămâne un obiectiv prioritar

Dus în derizoriu din cauza promisiunilor electorale, podul peste Dunăre rămâne un obiectiv prioritar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul săptămânii viitoare se va desfăşura la Galaţi reuniunea informală a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene


Podul peste Dunăre şi oportunităţile în materie de transporturi se vor număra printre principalele puncte care vor fi abordate de autorităţile locale la reuniunea informală a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, programată a se desfăşura, în perioada 29-30 octombrie, la Galaţi. „Scopul întâlnirii este, în primul rând, de a ne prezenta, de a le arăta oaspeţilor noştri că existăm ca oraş, să arătăm Galaţiul aşa cum este el, cu bune şi rele. Este onorant să găzduim un astfel de eveniment în condiţiile în care, în urmă cu o lună, nici nu eram trecuţi pe harta acestui proiect, al Strategiei Dunării. Practic, nu existam pentru ei, iar Dunărea trecea de la Giurgiu direct la Tulcea. Vrem să le prezentăm un oraş care odinioară era unul dintre porturile importante de la Dunăre, un oraş care sperăm să-şi recapete renumele de altădată”, a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan.

Printre personalităţile care vor fi prezente săptămâna viitoare la Galaţi se numără ambasadorul Austriei, Excelenţa Sa Michael Schwarzinger, ministrul de Finanţe al landului Baden-Wurttemberg, Hans Peter Herdlitschka, coodonatorul Strategiei Dunării din partea Ministerului Afacerilor Externe, Brânduşa Predescu, precum şi o serie de oameni de ştiinţă, academicieni care, într-un fel sau altul, au legătură cu dezvoltarea ţărilor dunărene.

În condiţiile în care Galaţiul îşi pierde caracterul de oraş industrial, Strategia Dunării este o ocazie pentru a atrage resursele necesare identificării şi valorificării altor potenţiale direcţii de dezvoltare. De exemplu, ideea podului peste Dunăre - deşi a fost dusă în derizoriu de declaraţiile electorale ce se repetă de la o campanie la alta - este, totuşi, una viabilă, consideră primarul Marius Stan. „Un pod peste Dunăre la Galaţi trebuie să rămână un obiectiv prioritar. Un astfel de pod ar scurta drumul spre Tulcea cu 40 km, ar dirija fluxurile de turişti către Deltă şi Marea Neagră pe aici, prin Galaţi. Dacă vom avea inteligenţa să facem oraşul ademenitor din punct de vedere turistic, atunci oraşul îşi va găsi o nouă direcţie de dezvoltare”, a explicat Marius Stan, precizând că a avut deja o serie de discuţii în vederea găsirii unor surse de finanţare a proiectului în cadrul unui parteneriat public-privat.

O altă oportunitate oferită de Galaţi este vecinătatea cu spaţiul ex-sovietic, precum şi posibilitatea derulării unor proiecte în colaborare cu Tulcea şi Brăila. „Împreună cred că putem face mai mult decât separat şi ne putem susţine mai bine propunerile în cadrul Strategiei Dunării”, a explicat primarul Galaţiului. Dat fiind faptul că la reuniune va fi prezent şi un înalt reprezentant al autorităţilor din Baden-Wurttemberg, un land ce asigură cam un sfert din PIB-ul Germaniei, un accent în cadrul reuniunii se va pune şi pe oportunităţile pe care Galaţiul le oferă unor potenţiali investitori străini. Proiecte mult mai concrete vor putea susţinute de Galaţi luna viitoare, în cadrul Forumului Anual al Consiliului Oraşelor Dunărene de la Regensburg. „Aceasta va fi o întâlnire test pentru noi, pentru că acolo se vor face bugetele şi se vor stabili proiectele prioritare pentru perioada următoare”, a declarat primarul Marius Stan.

 

Citit 3802 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.