Libertate, afaceri, bani, familie: Ţesăturile de interese ale "famigliei" politice gălăţene

Libertate, afaceri, bani, familie: Ţesăturile de interese ale "famigliei" politice gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eugen Durbacă şi Florin Pâslaru, cei mai controversaţi candidaţi ai alegerilor parlamentare * Eugen Durbacă are nevoie de imunitate, dar nu-i strică o indemnizaţie de şapte ori mai mare decât acum şi nici 168 de lei, spor la pensie * După ce şi-a donat vila fiului, transformând-o în sediu social pentru o firmă cu profituri iluzorii, iar licenţa TV Galaţi a ajuns în mâna firmei al cărei unic asociat şi administrator este şoferul său, Florin Pâslaru a ajuns să trăiască doar din leafa de parlamentar


Ce-i mână-n luptă pe actualii deputaţi şi senatori care vor un nou mandat în parlament? Dincolo de vorbe mari, de proiecte politice şi de promisiuni pentru alegători stau dorinţe mult mai pământeşti: un stil de viaţă lipsit de grija zilei de mâine, confortul financiar cu care s-au obişnuit, afacerile care le merg din ce în ce mai bine, notorietatea care le deschide lejer toate uşile. Ce-i animă în competiţie pe cei care visează să li se adreseze poporul cu „domnu’ deputat” sau cu „domnu’ senator”? Pentru unii, mai important decât revirimentul afacerilor, decât banii sau funcţia este libertatea care decurge dintr-o imunitate înţeleasă prost, care, cu toate hăţişurile ei birocratice, îi ţine departe de un eventual zăngănit al cătuşelor. Alţii au nevoie de protecţia funcţiilor pentru a-şi acoperi mizeriile trecutului şi a da o aparenţă de normalitate vieţii pe care o duc. Unii au nevoie, pur şi simplu de o slujbă la stat pentru că s-au trezit, peste noapte, şomeri politici ori simt că şomajul e pe-aproape, vor să-şi protejeze familia înglodată în mocirlă cu iz penal, îşi doresc o bătrâneţe liniştită ori suferă după notorietate. Iată de ce vom încerca să desluşim care sunt motivele pentru care cei mai controversaţi candidaţi ai alegerilor parlamentare ne cer votul.

Orice, de dragul imunităţii

La cei 69 de ani ai săi, Eugen Durbacă este una dintre cele mai triste şi mai controversate figuri ale politicii gălăţene. Încă din primăvară se bârfea că liderul PC Galaţi a abandonat cursa pentru Primăria municipiului Galaţi în schimbul candidaturii parlamentare care, în caz de victorie, îi va aduce o mult-dorită imunitate. Pentru că funii tot mai groase îl „leagă” pe Eugen Durbacă de avocatul Mihail Boldea, aflat după gratii.

Durbacă are de protejat familia, implicată în dosarul Aviasan, şi nu numai, dar şi propria senectute. Oficial, pe 15 martie 2012, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane - printre care şi ginerele său, Mircea Marosy - în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi spălare de bani. Şi la mijloc nu e doar povestea terifiantă a terenului de 39,6 hectare, obţinut prin acte false, împărţit în loturi şi tranzacţionat succesiv, ca să i se piardă urma, jaful prin care statul român a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 40 de milioane de euro. În toamna trecută, bijuteriile „Milano Gold”, aparţinând fiului, Cristofor Durbacă, au fost golite de 18 kilograme de aur pentru că, în urma expertizei efectuate, specialiştii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului au stabilit că bijuteriile aveau aplicate mărci falsificate. Cine era avocatul lui Durbacă junior? Avocatul Mihail Boldea. Dincolo de imunitatea funcţiei de senator, de protejarea fiului, ginerelui şi nu numai, Eugen Durbacă mai are de câştigat ceva! Patru ani de Senat i-ar aduce un plus lunar de 168 de lei la pensia anuală de 33.180 de lei pe care o are. Ca să nu mai punem la socoteală că nu se compară facilităţile de ales al neamului şi că indemnizaţia de senator, de aproximativ 60.000 de lei pe an, este de şapte ori mai mare decât cea de consilier judeţean!

Tandem

Eugen Durbacă nu e singur în bătălia pentru candidatură, face tandem cu mai tânărul său coleg şi aliat de cursă lungă, deputatul PC Bogdan Ciucă. Parlamentar cu state vechi, Ciucă s-a remarcat prin acelaşi discurs legat de ştergerea datoriilor la întreţinere, repetat (fără efect) patru ani. Dar nu asta este esenţialul, ci faptul că prima lotizare a terenului din dosarul Aviasan s-a făcut la Biroul Notarial "Ciucă şi Asociaţii", unde nu au fost descoperite falsurile făcute de clanul Boldea. Interesant, nu?

Disperat după mandat

Deputatul PSD Florin Pâslaru împarte podiumul de cel mai controversat candidat cu Eugen Durbacă. În ciuda „cocoaşelor” ruşinoase pe care le cară în spinare, Pâslaru este disperat după mandat. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Florin Pâslaru trăieşte doar din indemnizaţia parlamentară. Vila, din strada Cuza Vodă nr. 60, cu terenul aferent, i-a fost donată fiului, Alexandru Pâslaru. Căsoiul figurează ca sediu social al firmei Paf Media SRL, la care sunt asociaţi soţia şi fiul, acesta din urmă fiind şi administrator. Firma, având ca principal de obiect de activitate publicitatea, i-a adus zero dividende. Dacă în 2009 Pâslaru se declara asociat la TV Galaţi şi angajat la SC Prim Plan SRL, deţinătoarea, pe atunci, a licenţei de emisie pentru postul tv, acum firmele nu mai există în evidenţele Registrului Comerţului. Iar potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului, Prim Plan i-a cedat licenţa audiovizuală firmei Ora 7 SRL, societate la care administrator şi asociat unic este Alexandru Lăcătuş, şoferul lui Pâslaru!

Dacă acum patru ani, Florin Pâslaru mărturisea în dosarul de candidatură că nu a colaborat cu fosta poliţie politică, potrivit unei hotărâri definitive a instanţei de judecată nu numai că a colaborat, dar avea şi un nume de cod - Pintea. Aşa se face că în actuala candidatură depusă, Florin Pâslaru a mărturisit negru pe alb „am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia”. E adevărat, colaborarea cu Securitatea nu este sancţionată decât moral, de coada lui Pâslaru atârnă o altă piatră de moară.

Ultima parte a mandatului său a fost marcată de încercările repetate ale Agenţiei Naţionale de Integritate de a-i suspenda mandatul pentru incompatibilitate. Conform raportului ANI din martie 2011, Florin Pâslaru şi-ar fi angajat fiul cu contract individual de muncă - începând cu anul 2009 şi până în 2011 - în cadrul Biroului Parlamentar, Alexandru Pâslaru obţinând un beneficiu de 21.662 de lei (aproximativ 5.158 de euro) bani publici. Dar Pâslaru şi Durbacă nu sunt singurii care au nevoie de Parlament scut şi pavăză!

Risk-uri de fost preşedinte, acum şomer

În ultima vreme, ies sistematic la iveală detalii despre "Risk-ul" pe care şi l-a asumat fostul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, în privinţa laptelui şi cornului (ajuns, meschin, sub formă de napolitană şi brânză topită pe mesele elevilor de la sate), dar şi păienjenişul de nereguli şi de interese care s-a ţesut în jurul licitaţiilor câştigate de anumite firme de construcţii. Ar cam fi motive solide pentru ca fostul preşedinte Eugen Chebac, refugiat într-o şefie la OTV, pardon, PPDD, să-şi dorească un mandat de deputat. La o adică, e şi un job de care are nevoie după ce alegerile locale l-au lăsat "şomer".

Pic cu Pic(u) se face averea

După două mandate de consilier local din partea PC şi o slujbă decentă de şef la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat al Judeţului, Picu Apostol Roman s-a trezit, după alegerile locale, fără loc de muncă. Şefia municipalei PP-DD îi poate asigura trambulina de care are nevoie pentru a se relansa pe orbita succesului. Dacă mandatul de consilier i-a adus o extindere de apartament, o sursă de venit, dar şi de influenţă, pardon, notorietate, mandatul de parlamentar i-ar aduce un job bine remunerat şi avantaje de cursă lungă care nu pot fi ignorate. Picu este foarte talentat când vine vorba de făcut bani din nimic.

Viorel Trif - Vânătorul de "servici la stat"

În categoria celor care vor avea nevoie, cât de curând, de o slujbă bine plătită la stat intră şi democrat-liberalul Nicolae Viorel Trif. Eşecul PDL de la alegerile din vară l-au lăsat fără scaunul de consilier local. Punem pariu că în foarte scurt timp va rămâne şi fără scaunul confortabil de coordonator euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, o instituţie pe cât de sonoră, pe atât de inutilă şi ineficientă, dar atent controlată politic.

Constantin Dumitriu, revenire din "exil"

Dacă Necula şi Cadar s-au "autoexilat" la Brăila de dragul candidaturii, fostul viceprimar  Constantin Dumitriu revine în Galaţi după surghiunul politic în oraşul vecin. Democrat-liberalul are şanse să urce, din nou, pe cai mari şi odată cu mandatul de deputat să se bucure şi de un reviriment al afacerilor sale, care - surprinzător? - au cam intrat în declin după ce s-a mutat la Brăila.

Goana după notorietate

Există mai multe feluri de mize electorale. Bunăoară, pentru avocaţii intraţi în cursă - Nestor Călin, Carmen Axenie, Romeo Cosma - candidatura aduce un plus de imagine care, indiferent de rezultatul alegerilor, se traduce în mai mulţi clienţi. Altfel stau lucrurile, însă, pentru fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco. Pentru el, Senatul este ultima frontieră în calea dispariţiei din viaţa politică.

Locatari în Casa Poporului

Confortul personal contează! Dan Nica, Viorel Ştefan, Victor Paul Dobre, Mircea Toader au experienţa câtorva mandate parlamentare, dar şi obişnuinţa unui anumit standard de trai. Despre afacerile lor s-a bârfit ori s-a scris în presă, ultimul scandal legat de Ericsson şi numele lui Nica fiind în vogă. Dincolo de afaceri se mai află însă ceva: au de apărat un stil de viaţă bazat pe notorietate.

Citit 3617 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 10:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.