Primarul favorit

Primarul favorit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ultima fiţă printre primarii de comune este să apară în emisiunea „Primarul favorit”.

Din câte am aflat, e înghesuială mare de aleşi la Favorit Tv, şi cârdul de programări la emisiune e lung, nu glumă, iar lista de aşteptare şi mai lungă. Primarii ard de nerăbdare să iasă în faţă cu ceea ce au mai bun prin comună - de la bucate demne de un ospăţ domnesc, copii talentaţi, obiceiuri păstrate din moşi strămoşi şi până la cunoştinţe absolut necesare unui edil european.

Unde mai pui că toţi vor să apară în emisiune alături de o prezentatoare nostimă şi gureşă cum e Mirela Boureanu.

Auzisem prin târg nişte zvonuri şi bârfe cum că primarii ar plăti, din bugetul local al localităţilor, o taxă de participare la emisiune - 100 de milioane de lei vechi dacă se vor singuri în emisiune şi 55 de milioane de lei vechi pentru cei care acceptă concurenţa, şi împart gloria cu încă un primar de comună - dar nimeni, absolut nimeni nu ne-a confirmat aşa ceva. Poate sunt nişte scorneli ale răuvoitorilor, poate nu iese fum fără foc…

„Numai şniţel de vrabie n-am avut”

Liberalul Dănuţ Codrescu, primarul comunei Cuza-Vodă, a făcut recent furori la emisiunea de pe Favorit:

„Am acceptat să particip la emisiune pentru a promova localitatea şi pe cetăţenii ei. În plus, am câteva comori, nişte copii foarte talentaţi în comună, pe care voiam să le fac cunoscute.

Aproape o sută de localnici ne-am deplasat la Bucureşti. Au filmat într-o zi de miercuri, timp de trei ore”, ne-a mărturisit primarul.

Dănuţ Codrescu s-a descurcat de minune la proba de cultură generală, iar la proba artistică, a dansat. Din familia primarului, cel mai mare succes l-a avut mezina, care s-a jucat pe tot platoul.

Punctul forte al primarului comunei au fost, însă, bucatele vânătoreşti cu care familia lui Dănuţ Codrescu a cinstit masa „primarului favorit”: iepuraş, mistreţ, fazan, fudulii de porc (de la porcii din bătătură pe care primarul, tehnician veterinar, i-a scopit cu mâna lui, cozonac în formă de miel….

Nimeni n-a avut ospăţ ca al lui şi chiar primarul ne-a mărturisit că doar şniţel de vrabie n-a avut. Reacţiile după emisiune n-au întârziat:

„Am fost sunat din Republica Moldova, Italia, Canada, Marea Britanie, nu doar din comunele din jur”, ne-a mărturisit primarul, care n-ar sta pe gânduri dacă ar mai fi invitat o dată la Favorit. Oricum, păstrează cu mândrie CD-ul cu emisiunea.

„Nu-mi venea să cred că sunt la televizor”

Aurel Florea (PD-L), primarul din Cavadineşti, ne-a mărturisit că a mers la Favorit ca să promoveze comuna şi judeţul:

„Nu-mi venea să cred că sunt la televizor când m-am văzut. Am lucrat în domeniul culturii (director al Căminului Cultural) şi nu mi-a fost deloc greu să mă pregătesc aşa cum trebuie.

Am venit cu un program artistic de trei ore, dar nu s-a putut difuza tot. La proba de talent, am cântat şi am luat-o pe primăriţa din judeţul Cluj care a ales poezia. A primit telefoane de felicitare din toată ţara”, ne-a mărturisit primarul.

Despre culisele emisiunii a scris colegul nostru, Ion Trif Pleşa. Aşa am aflat că „de câteva ori, îndrăznind, a pus﷓o la punct chiar pe… doamna Boureanu, bineînţeles, cu eleganţă”.

Şi Aurel Florea a onorat masa aşa cum se cuvine: purcel de 14 kilograme, dogorit la cuptor, cinci găini „de prispă”, rumenite corespunzător, sarmale făcute de contabila Silvia Roman, de la Impozite şi taxe, rachiu fabricat de viceprimarul Ştefan Caţavela, plăcinte serioase, turte pe plită dublate de turte în untdelemn, doi peşti a câte şapte kilograme fiecare, umpluţi ca pe malul Prutului şi expuşi întregi, vinuri, colaci din grâu curat, "pupeze" coapte de vârstnicele satului… Şi mă opresc până nu murim cu toţii de poftă.

Desigur, e foarte bine că primarii îşi promovează localităţile la televizor, să vadă toată ţara cu ce se mândresc. Dar când mândria ţine de reţete culinare, făcute (ce-i drept, cu talent) în gospodăriile care au WC-ul tot în fundul curţii, din cauza lipsei unui sistem de canalizare, de pildă, buna dispoziţie din emisiune mai aduce, uneori, şi a haz de necaz…

Citit 3969 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.