Bun venit în Noul Galaţi! Ce-au făcut primarul şi aleşii până acum

Bun venit în Noul Galaţi! Ce-au făcut primarul şi aleşii până acum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai importante decizii luate de aleşi şi cum ne influenţează ele * Ce şefi au fost schimbaţi şi cine-şi aşteaptă rândul * Adio Apaterm, vivat Calorgal! * Secretomania cea hulită s-a întors la Primărie


Galaţiul a devenit „Noul Galaţi” din noaptea de 10 spre 11 iunie 2012, în care, prin voturile gălăţenilor, Marius Stan a devenit primarul oraşului. Prima lui măsură a fost să deschidă uşa din faţă a Primăriei, pentru ca gălăţenii să nu mai intre pe din dos, aşa cum au făcut-o ani de-a rândul. Galaţiul a devenit membru în Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene şi a fost pus pe harta Strategiei fluviului, unde, paradoxal, nu exista. În plus, a găzduit reuniunea informală a acestui for, la care au participat personalităţi precum ministrul de Finanţe al landului Baden-Wurttemberg, Hans Peter Herdlitschka. La fel de adevărat este, însă, că toată Faleza e şubredă şi ne poate paşte o nenorocire la un cutremur, iar Primăria a ratat 86 milioane de euro pentru consolidarea ei. În schimb, la propunerea primarului, s-a votat o “traversare Dunăre”, autorităţile ferindu-se să-i spună investiţiei pe nume - POD!

La puricat

La iniţiativa primarului şi prin votul aleşilor a fost alocată de la buget suma de 200.000 de euro, pentru un audit general al Primăriei, societăţilor de interes local şi serviciilor publice, inclusiv Poliţia Locală. Auditul vizează ultimii trei ani şi ar trebui să înceapă în 2013. Tot prin votul aleşilor, la iniţiativa lui Stan, Primăria are o nouă organigramă, mai suplă şi, teoretic, mai eficientă decât cea precedentă, iar „directozaurii” fostului edil Dumitru Nicolae vor ajunge pe linie moartă. Scheletul fostului Centru de Afaceri - cunoscut ca Sala Aplaudacilor - va deveni noul sediu al Primăriei. Din păcate, la Primărie s-au întors hulitele practici ale şedinţelor de Consiliu Local „de îndată”, ţinute în secret!

Curăţenie

În Galaţi, curăţenia a început în Micro 40, unde au fost demolate o serie de magherniţe cu rol de garaje, pentru a face loc unui loc de joacă. Primăria le-a pus gând rău garajelor dotate cu beci şi utilităţi, precum şi celor extinse şi îngrădite, iar primarul s-a arătat categoric faţă de aceste construcţii neautorizate: „Vor fi demolate de către posesori, care vor suporta cheltuielile şi pentru acoperirea beciurilor respective! La va veni rândul tuturor, pe rând”. Edilul le-a promis elevilor Şcolii nr. 29 că în locul „fortăreţei de garaje” vor avea un loc de joacă.

Distracţie şi bani

Căsătoriile vor fi oficiate în foaierul Dramaticului, pentru că Starea Civilă este improprie. E adevărat că s-au majorat birurile locale cu aproape 4 la sută, dar gălăţenii au avut parte de distracţii publice: cel mai mare borş de peşte, pomana porcului, concerte şi artificii de Crăciun şi Revelion, plus un "Stanvelion" al celor fără posibilităţi financiare. Nerezolvate au rămas spălarea cu detergenţi a străzilor şi mult-aşteptatele audienţe ale primarului cu cetăţenii.

Căderea capetelor

Primele capete care au căzut au fost cele din conducerea Cantinei de Ajutor Social, în frunte cu directorul Sterică Croitoru, demis şi reclamat penal prin ordinul primarului. Faptele extrem de grave care s-au petrecut acolo au fost sintetizate de Marius Stan într-un cuvânt: „Genocid”! Nu mai puţin de 1,6 tone de cârnaţi şi salamuri expirate, care erau spălate cu furtunul, şi 19,6 tone de produse de origine vegetală expirate, unele din 2010, folosite la prepararea hranei sărmanilor au fost distruse.

Prin dispoziţia primarului, în locul agentului şef de Poliţie Florin Tofan a fost desemnată la cârma Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi Daniela Popescu, gurile rele spunând că Tofan a fost înlocuit cu secretara lui.

Schimbări s-au petrecut şi la teatre. Teodor Niţă a câştigat, prin concurs, postul de director la Teatrul Muzical "Nae Leonard", instituţia ieşind, în sfârşit, de sub călcâiul ex-managerului Florin Melinte. La propunerea primarului şi prin votul aleşilor locali, Cristian Gheorghe a devenit director interimar al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Prin noua organigramă a Primăriei, nu mai puţin de 20 de posturi de director executiv, director adjunct, şef serviciu sau şef birou vor fi desfiinţate, printre care şi cele ocupate de Viorica Palade, Elena Ghinea, Laurenţiu Jalbă, Viorel Mancaş, Ionel Burtea, Violeta Pavlenco, Toader Serea şi Dragoş Grăjdeanu. Doina Stamate, directoarea economică a Primăriei, ar urma să fie numită director executiv al Direcţiei Financiar-Contabilitate, iar Elenei Lovin, director executiv la Direcţia Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, i se pune la dispoziţie funcţia publică de şef al Serviciului Urmărire, Executare Silită, Amenzi. „Cei de la Poliţia locală calcă apa” a spus primarul Stan, care, anterior, îi numise pe poliţiştii de la Inspecţia în construcţii „Garcea”. E clar că pe lista neagră a directorilor se află şi şeful Cristian Gâscă.

Căldura şi apa caldă, încotro?

După ce a fost ţinut artificial în viaţă încă un an, Apaterm şi-ar putea da obştescul faliment pe 30 ianuarie când, la Curtea de Apel Bucureşti, este programat un nou termen de judecată. Până atunci, noul operator regional, SC Calorgal SA, înfiinţat de Consiliul Local Galaţi împreună cu Tecuciul şi Şendreniul, trebuie să preia distribuţia agentului termic, reţelele fiindu-i deja încredinţate. Pentru că nu mai era timp pentru organizarea unei licitaţii, s-a recurs la această soluţie de avarie. Noua societate porneşte la drum cu un capital social de 930.925 de lei, are sediul pe Crizantemelor, acolo unde în prezent domiciliază Apaterm, dar va avea doar jumătate din schema societăţii defuncte. Primarul Marius Stan a atras atenţia că şi Calorgal riscă soarta Apaterm dacă gălăţenii vor continua să nu plătească agentul termic!

Edilul îşi doreşte un sistem independent de furnizare a căldurii - termocentrale noi! Cert este că investiţia de 200 milioane de euro a suedezilor de Usitall într-o centrală de producere a energie electrice din deşeuri este exclusă. Relaţiile cu Usitall, firmă agreată de fostul primar Dumitru Nicolae, s-au spulberat. În schimb, a fost aprobată realizarea unei strategii de producere a energiei termice în cogenerare prin tratarea termică a deşeurilor municipale solide, a biomasei, produse de biogaz. După ce a vizitat, în Suedia, la Malmo un incineretor de deşeuri, Marius Stan a anunţat că va merge în acelaşi scop şi în Italia: „E bine să analizezi cât mai multe pentru a lua cea mai bună hotărâre. Oricum, vom face o licitaţie”.

Autorităţi, să trecem la treabă!

Dincolo de declaraţii, de intenţii, de acţiuni mai mult sau mai puţin heirupiste, Galaţiul condus de primarul Marius Stan, viceprimarii Radu Cosca şi Florin Popa, de citymanagerul Aurel Vlaicu, şi cu un legislativ, sperăm noi, cu chef de muncă şi de iniţiativă, nu doar de ridicat mâna la vot, are serioase probleme nerezolvate. S-a promis un nou padoc pentru câini, dar e timpul să se şi acţioneze, pentru că tot mai mulţi gălăţeni se plâng de numărul mare de câini comunitari. Mizerie este peste tot, nu doar în Micro 40, iar şoselele găurite, tasate, ciuruite sau abonate la fiecare câteva luni la o spargere de conductă de apă sau canalizare au nevoie de reabilitare, nu numai de... borduri noi! Aşa că, dragi autorităţi, treceţi la treabă! Galaţiul nu mai are răbdare!

Citit 6865 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.