Şedinţă extraordinară a CL Galaţi:Taxele şi impozitele locale vor fi revizuite
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şedinţă extraordinară a CL Galaţi:Taxele şi impozitele locale vor fi revizuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea, faţă în faţă cu ordonanţa de guvern privind majorarea taxelor locale  * După creşterea aprobată la finele anului trecut, se preconizează creşterea cu 6,29 la sută a impozitului pe teren, a impozitului pe remorci, semiremorci şi rulote * La schimb, impozitul pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică (vehicule înmatriculate) ar urma să fie redus, în medie, cu 9,18 la sută


Taxele şi impozitele locale pentru 2013 pe care aleşii le-au majorat, la finele anului trecut, cu aproape patru procente, vor suferi, joi, o revizuire. Potrivit biroului de presă al Primăriei, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a convocat joi o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, „pentru analizarea şi adoptarea unor soluţii de atenuare a efectelor actualizării taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei, actualizări conforme OUG 1/ 2013”. Proiectul de hotărâre care a ajuns pe masa aleşilor prevede stabilirea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, amenzilor şi taxelor extrajudiciare de timbru la nivelurile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012. Prin acest act, Guvernul a indexat cu 16,05 la sută valorile impozabile, impozitele, taxele locale şi alte taxe asimilate acestora. Ulterior, prin Ordonanţa 1 din 2013, a stabilit că ”pentru anul 2013, autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Propuneri de creşteri şi diminuări

Concret, faţă de impozitele şi taxele locale aprobate prin hotărârea votată la finele anului trecut, valorile impozabile, impozitul pe teren, impozitul pe remorci, semiremorci şi rulote, impozitul pe mijloacele de transport pe apă, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, taxa pentru eliberarea de copii de pe planuri cadastrale, taxa pentru eliberarea certificatului de producător, taxa pentru eliberarea a autorizaţiei privind desfăşurarea unei activităţi de alimentaţie publică, taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate şi impozitul pe spectacole ar urma să fie majorate cu 6,29 la sută şi rotunjite corespunzător. Impozitul pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică (vehicule înmatriculate) ar urma să fie redus, în medie, cu 9,18 la sută. În privinţa impozitului pe autovehiculele sau combinaţiile de autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone se propune o reducere de 3,98 la sută.

În contrapartidă, amenzile fiscale şi şi taxele extrajudiciare de timbru ar urma să fie majorate cu 16 la sută. Taxele pentru care nu sunt prevăzute limite în Codul Fiscal, respectiv taxele speciale cum ar fi cea de habitat sau de ecarisaj rămân la nivelul votat în decembrie 2012, adică majorate cu 3,98 la sută. Tot ca facilitate, se propune acordarea bonificaţiei de zece la sută şi pentru persoanele juridice care achită integral până la data de 31 martie 2013 impozitul pe mijloacele de transport. Rămâne de văzut care va fi forma finală a proiectului de hotărâre supus aprobării aleşilor locali şi ce vor decide prin vot aceştia.

Citit 3084 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.