EXCLUSIVITATE / Împărţirea ciolanului la Ruleta Parlamentului. În ce comisii de specialitate sunt aleşii gălăţeni

EXCLUSIVITATE / Împărţirea ciolanului la Ruleta Parlamentului. În ce comisii de specialitate sunt aleşii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Senat şi Camera Deputaţilor s-au făcut jocurile pe comisiile de specialitate * Veteran al Războiului Rece, Eugen Durbacă se va ocupa de politică externă * George Scarlat va plimba tava în Comisia pentru agricultură, iar cu Florin Pâslaru cultura şi artele vor fi în deplină Securitate * Eugen Chebac şi Victor Paul Dobre, pe acelaşi scaun în Comisia de administraţie, în timp ce Mircea Toader şi Viorel Ştefan se vor învârti în aceleaşi cercuri alese


Din această săptămână, „motoarele” Parlamentului au început să tureze mai cu avânt, inclusiv cei 13 parlamentari gălăţeni care între timp au devenit 16 fiind chemaţi să cugete la treburile ţării. Şi cum altfel se poate cugeta mai bine, decât pe comisii, fiecare după chipul partidului şi aplecarea spre propăşirea norodului cel iubitor de democraţie. „Jocurile” au fost făcute şi fiecărui ales al neamului i s-a găsit un loc de unde să-şi reverse asupra noastră izvorul de înţelepciune legislativă. În cele ce urmează vom vedea unde au nimerit ai noştri, ca brazii, stâlpi ai societăţii.

Senatul fără frontiere

La Senat, lista, deşi mai scurtă, nu este lipsită de surprize. Prima dintre ele este cea rezervată de Eugen Durbacă. După ce ne-a fericit cu harul său de gospodar pentru el şi familia sa, Durbacă ne va umple de aceeaşi bucurie la nivel naţional şi internaţional. Şi-a făcut debutul pe scena Parlamentului încă de la şedinţa de constituire. La vârsta de 69 ani, Durbacă este cel mai bătrân din „sfatul (naţional) al bătrânilor” şi i s-a dat ciocănelul de şedinţă să bată în cuie primele structuri ale Senatului. Dar asta nu-i nimic. Rezistent în politica de partid(e) încă din vremurile de tristă amintire ale Războiului Rece, pe lângă „Comisia de Regulament”, moş Durbacă, cadru PC(R) de bază, a fost uns membru al „Comisiei pentru Politică Externă”. De altfel, Durbacă, deşi a fost crescut în spiritului dictaturii proletare, demult a avut o premoniţie capitalistă fără frontiere, că doar nu degeaba şi-a desenat Statuia Libertăţii pe clădirea „Vox Center”.

A doua revelaţie gălăţeană la Senat este Marin Nicolae, ex-primarul din Pechea propulsat de poporul lui Dan Diaconescu în fruntea „Comisiei pentru românii de pretutindeni”. La prima şedinţă s-a jurat „să îndeplinească cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor”. N-a precizat care popor, dar ne dăm seama şi singuri. Pe principiul mai daţi-i o şansă, Ionel-Daniel Butunoi, de la PSD, a preschimbat mandatul de consilier judeţean cu cel de parlamentar. Desigur, date fiind circumstanţele ascensiunii sale politice, locul său cel mai potrivit a fost găsit în „Comisia pentru egalitate de şanse”. Cum acolo nu va avea prea mult de cumpănit, în restul mandatului nu-i va rămâne decât să voteze în plen, de la egal la egal, amical, după cum îi va cere partidul.

Singurii cu „antecedente” în Senat sunt Paul Ichim (PNL) şi Gheorghe Saghian (PSD) care s-au întors de unde au plecat, în „Comisia de Sănătate”, respectiv „Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală”. Atât doar că, în acest mandat, Saghian este preşedinte, semn că de la Cosmeşti la Bucureşti nu e o cale atât de lungă, mai ales dacă ştii să-ţi aranjezi din timp ploile şi să tragi spuza pe turta ta.

Aleşi cu mijloace de masă

De departe, printre gălăţenii cu cea mai largă mediatizare din Camera Deputaţilor se numără Florin Pâslaru (PSD). Cu o televiziune pe care pretinde că nu o are, el s-a transformat în cel mai vizionat dintre gălăţeni, iar de aici până la „Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă” nu a fost decât un pas. Dar dacă vine vorba de mijloacele de informare în şi mai ales pe sub masă, Pâslaru pare a avea o fixaţie pentru Securitate. După Securitatea din perioada de haiducie, deputatul s-a apucat la deputăţie, prin 2010, de cursuri de „Securitate naţională” şi „Securitate şi buna guvernare”. Prin urmare, cu Pâslaru alături, arta, cultura românească, pentru a nu mai vorbi de presă, vor fi în deplină Securitate. De aceeaşi părere sunt CNSAS şi ANI.

Încă din tinereţea liberală petrecută la Hanu-Conachi, George Scarlat s-a prins că doar cu iaurt şi gogoşele are şanse să ajungă cel mult vornic, dar cu funcţia asta nu mai poate juca nici măcar în filmele regretatului senator Sergiu Nicolaescu. Dar cum de figuraţie este nevoie şi în Parlament, Scarlat jr. a fost distribuit de partid în funcţia de deputat în „Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice”. Că doar el ştie cel mai bine că, în materie de servicii electorale, un grătar îi apropie cel mai mult pe cei mici de cei mari.

La umbra lui Scarlat, la loteria mandatelor a răsărit la ultima strigare şi Eugen Chebac. După ce a pierdut meciurile pentru judeţeană în PSD a dat chix cu UNPR, dar uite că s-a întors la popor, iar poporul PP-DD i-a găsit un loc călduţ în adunarea naţională, deputat în „Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic”. Ce-i drept, în aceeaşi comisie va trebui să se înghesuie pe scaun cu Victor Paul Dobre, care-i printre cei mai mari din PNL, dar cum au fost vremuri în care cei doi au părut a se înţelege de minune, poate că acum îşi vor mai da coate, dar cu siguranţă nu-şi vor scoate ochii.

Şi politica e o afacere

Cel mai norocos dintre ghinioniştii care au trecut în banca Opoziţie este Mircea Toader. Dar, fie pâinea cât de rea (acum) ca deputat PD-L, cu ceva cozonac tot se va alege în „Comisia pentru industrii şi servicii”, că doar acolo se trag sforile în materie de transport şi comerţ exterior, asigurarea materiilor prime şi energie pentru economia naţională, bursele de mărfuri şi servicii, adică taman prin zonele în care are ceva colaborări profitabile cu firme private. Unde mai pui că Toader a ajuns şi preşedinte al „Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii”, iar „gurile rele” zic că ar avea destulă experienţă şi în acest domeniu. Prin cercuri de afaceri apropiate de Mircea Toader se învârte şi Ştefan Viorel. Chiar dacă gălăţenii nu l-au văzut la faţă de vreo trei mandate la faţă, vă spunem noi că Ştefan chiar există şi e deputat PSD în „Comisia pentru buget, finanţe şi bănci”. Ba a luat şi cuvântul în Parlament, cerând aleşilor „să nu mai fie o masă de manevră care votează cu ochii închişi orice proiect care vine de la Guvern”. Ei hai, domnu’ Ponta, chiar nu ştiţi de glumă? Chiar credeţi tot ce se spune în Parlament?

Cu siguranţă, probleme de manevră nu-şi va face Laurenţiu Chirvăsuţă. Fost senator PSD, rămas pe de lături cu totul la un moment dat, a avut bafta de a prinde din zbor un mandat de deputat pe listele UNPR. Figurează la „Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare”, un loc călduţ pentru care va vota întotdeauna cu cine trebuie.

Parlamentari cu vechime

În categoria parlamentarilor de cursă lungă mai intră Liviu Bogdan Ciucă (PC) şi Dan Nica (PSD). Primul dintre ei a devenit preşedinte la „Comisia juridică, disciplină şi imunităţi”, dar cum în viaţă nu poţi să le ai pe toate va trebui să suporte predicile lui George Becali care, după ce s-a convertit la liberalism, cu siguranţă va ştie el mai bine şi cum „să pună oile de-a dreapta şi caprele de-a stânga”, mai ales în materie de imunităţi. În cazul lui Nica, calitatea de membru al „Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor” păleşte în faţa funcţiei de ministru. Ce-i drept, funcţia este riscantă, iar ministrul s-a ales, pe filiera suedeză, cu o boală profesională, un soi de alergie la telefoanele Ericsson. Culmea, Nica se jură pe ce are partidul mai scump că, atât timp cât a fost ministru, nu a pus mâna pe nimic.

Din ciclu „Dacă nu ai un medic, votează-l!”, Aurel Nechita îşi reia, după o pauză de patru ani, locul în „Comisia pentru sănătate şi familie”. Cum mulţi politicieni dau în mintea copiilor şi uită ce au promis în campanie, să sperăm că Nechita le va găsi vreun leac. Va putea beneficia şi de asistenţa Lucreţiei Roşca, colegă de partid, care, în sfârşit, în al doilea mandat poate să-şi treacă în palmares o primă realizare, respectiv schimbarea fotografiei de pe site-ul Camerei Deputaţilor cu una mult mai reuşită şi care nu lasă derbedeilor politici loc de interpretări deplasate prin campaniile electorale.

Prin urmare, mai vechi sau mai noi, aleşii gălăţeni şi-au câştigat la loteria Parlamentului câte un loc în comisiile de specialitate. O loterie unică în felul ei, în care numai cine nu participă are ceva de pierdut.

Citit 2390 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.