Audit la curăţenie: Gunoaie cu nereguli de 60 de milioane de lei

Audit la curăţenie: Gunoaie cu nereguli de 60 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera de Conturi Galaţi şi-a pus mâinile în cap când a descoperit abateri în valoare de aproape 62 de milioane în privinţa modului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare a oraşului şi a performanţei acestuia. Controlul a fost făcut la începutul anului 2012 şi a dat în vileag un potop de nereguli, atât în curtea Primăriei, cât şi în gestiunea Serviciului Public Ecosal. Sinteza rezultatelor auditului a fost dată publicităţii de către Camera de Conturi.

Primăriei i se reproşează în primul rând faptul că nu a verificat sinceritatea declaraţiilor pe propria răspundere depuse de către contribuabili pentru taxa specială de habitat, în vederea stabilirii şi încasării eventualelor diferenţe datorate bugetului local. Abaterile constatate în gestiunea economico-financiară a modului în care Primăria a organizat activitatea de salubrizare se ridică la 1.352.000 de lei.

Bube mari la Ecosal

Cele mai grave probleme sunt însă imputate direct Ecosal. Faptul că acest serviciu public prestează mai multe tipuri de activităţi din sfera serviciilor comunitare, dar nu ţine evidenţe distincte pentru fiecare activitate sau tip de serviciu şi nicio contabilitate separată, constituie o abatere în valoare de 45.492.000 de lei. Tot Ecosal se face vinovat de faptul că nu are un sistem de control intern şi control financiar-preventiv propriu. Aceluiaşi serviciu i se reproşează şi faptul că nu a făcut licitaţie deschisă sau restrânsă şi nici s-a determinat valoarea estimată a achiziţiei, fiind aplicată procedura de atribuire directă, în cazul Contractului de colaborare încheiat în 2008 cu SC RER Ecologic Service, contract prelungit prin acte adiţionale succesive. Valoarea abaterii -15.075.000 de lei. În total, neregulile descoperite în modul de organizare al salubrizării oraşului se ridică la 61.919.000 de lei. Bine că auditul Camerei de Conturi nu a pus notă şi la curăţenia efectivă a Galaţiului, că dezastrul era mai mare. Cert este că administraţia locală va trebui să remedieze toate neajunsurile constatate.

Citit 3319 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.