Se coc listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare

Se coc listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste două luni începe campania electorală * Gata cu uninominalul, votăm pe liste! * Cine vrea să fie europarlamentar? *

Vă era dor de puţin antren electoral, de promisiuni, afişe, candidaţi şi un pic de bâlci aferent, că altfel nu se poate? Nicio grijă, în două luni începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

Guvernul a stabilit că pe 7 iunie românii vor fi chemaţi la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Alegerile se vor desfăşura în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 4 – 7 iunie. Datele sunt diferite pentru că nu toate ţările agreează ziua de duminică drept zi electorală.

Cetăţenii români vor vota 33 de deputaţi europeni din totalul de 736, cu doi mai puţin decât în noiembrie 2007. La alegerile din iunie, 375 de milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot au posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.

La Galaţi bătălia va fi mai mare, emoţiile electorale pe măsură, dacă avem în vedere că judeţul nostru are în acest moment doi eurodeputaţi, pe social-democrata Adriana Ţicău şi pe democrat-liberalul Constantin Dumitriu, care îşi vor dori un nou mandat.

Vă reamintim că alegerile din 2007 pentru PE au avut loc concomitent cu referendumul pentru votul uninominal, iar prezenţa gălăţenilor la vot a fost cea mai slabă de până acum: 30,3 la sută.

Haideţi să vedem cine ar putea fi candidaţii din 2009.

PD-L: Dumitriu, mai tare ca Pippidi?

PD-L este singurul partid care vorbeşte deschis despre potenţialii candidaţi la alegerile din 7 iunie. Până acum s-au vehiculat nume sonore pentru lista PD-L: Theodor Stolojan, Elena Băsescu - mezina preşedintelui României, Alina Mungiu-Pippidi.

Eurodeputatul Constantin Dumitriu (foto 1) are tot dreptul să aspire la un nou mandat european în condiţiile în care în scurtul mandat actual n-a stat cu mâinile în sân şi chiar s-a făcut remarcat cu diferite acţiuni de amploare.

L-am întrebat pe liderul PD-L Mircea Toader ce loc ar putea ocupa Constantin Dumitriu într-o listă cu atâtea nume grele precum Băsescu şi Pippidi.

„Constantin Dumitriu este singura noastră opţiune pentru Parlamentul European pentru că vrem un loc eligibil pe listă. După munca depusă, Dumitriu a dovedit că îşi merită locul în Parlamentul European şi o poziţie eligibilă pe listă.

Nu am nimic cu dna Pippidi, dar eu nu sunt de acord. Să pună osul la treabă, să muncească pentru partid într-o filială! Aici nu e vot uninominal, e vot pe listă!”, ne-a declarat ferm preşedintele PD-L Galaţi.

În noiembrie 2007 Dumitriu a ocupat locul 11 pe lista PD la euroalegeri, obţinând un mandat de europarlamentar prin redistribuire.

PSD: Adriana Ţicău - pe primul loc?

Social-democrata Adriana Ţicău (foto 2) aspiră la un nou mandat în Parlamentul European. Din observator în PE, Adriana Ţicău a devenit, în ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE, eurodeputat cu drepturi depline.

În noiembrie 2007, Adriana Ţicău s-a aflat pe locul şase pe lista de candidaţi a PSD şi a obţinut un nou mandat. Cel mai mare succes al său a fost aducerea Comisiei de Transporturi a PE în Tulcea şi Galaţi.

PSD Galaţi o susţine pentru o poziţie eligibilă pe lista candidaţilor. „Adriana Ţicău este produsul PSD Galaţi şi nu ne dezicem de ea. Pe primul loc de pe listă ar trebui să fie, dacă ar fi după noi. Dar, sigur, acolo sunt şi alte opţiuni. Dacă e în primele cinci locuri e bine. Câştigă sigur!”, ne-a declarat liderul organizaţiei municipale a PSD Galaţi, Dumitru Nicolae.

PNL: un viceprimar în Parlamentul European

Viceprimarul liberal Mircea Cristea (foto 3) a preluat modelul fostului său coleg de Primărie, Constantin Dumitriu, şi vrea să schimbe fotoliul de „vice” şi consilier local cu cel de europarlamentar.

Este singurul liberal din Galaţi care şi-a depus candidatura, având şi sprijinul filialei judeţene. Evident că îşi doreşte un loc eligibil pe lista de candidaţi a PNL, dar acest lucru nu se va şti decât după congres.

Eurodeputatul PNL Magor Csibi (foto 4), care şi-a deschis birou parlamentar şi la Galaţi, are sprijinul organizaţiei de tineret a PNL pentru un nou mandat. După cum am aflat de la viceprimarul Cristea, Magor Csibi şi-a prezentat deja un raport de activitate în PE şi şi-a exprimat dorinţa să candideze pentru un nou mandat.

În noiembrie 2007, PNL Galaţi a avut doi candidaţi pe lista pentru PE: pe locul al 11-lea pe Tania Bogdan şi, pe locul 27, pe Mihai Manoliu.

PC nu ştie încă

În 2007, consilierul local Picu Apostol Roman a candidat pentru Parlamentul European de pe poziţia a şaptea a listei de candidaţi a PC. În acest moment PC nu s-a hotărât dacă merge singur sau în alianţa cu PSD la alegerile europarlamentare.

Despre lista de eurocandidaţi a PRM nu se ştie decât „locomotiva”, adică locul I, Corneliu Vadim Tudor. Rămâne de văzut dacă Nicuşor Baroi - locul 16 şi Eugen Băleanu – locul 28 pe lista din noiembrie 2007 vor mai figura în cărţi pentru PE. Alegerile parlamentare din 2008 au fost primele în care PRM nu a mai putut obţine cinci procente.

În condiţiile în care filiala PNG-CD Galaţi a fost înghiţită de PC, e greu de crezut că Aurelian-Cristinel Ghiorghe, plasat pe locul 33 pe lista Noii Generaţii la alegerile europarlamentare din 2007, va mai candida.

A început numărătoarea

Până la finele acestei luni, mai precis, cel târziu pe 27 martie, se vor numerota secţiile de votare de pe raza teritorială judeţului, deci vom şti unde votăm. Candidaţii au timp până pe 8 aprilie, ora 24,00, să se înscrie în cursa electorală.

Pe 8 mai 2009 începe campania propriu-zisă, care se va încheia pe 6 iunie, ora 7,00. Alianţele politice şi organizaţiile minorităţilor naţionale se pot asocia numai la nivel naţional, în baza unui protocol pentru constituirea unei alianţe pentru euroalegeri.

Reguli vechi, reguli noi

Guvernul a stabilit prin ordonanţă reguli noi pentru partide, în vederea alegerilor europarlamentare.

Executivul interzice folosirea minorilor cu vârsta sub 16 pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorală.

Ca şi data trecută, în noiembrie 2007, afişele care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau simbolurile Uniunii Europene sunt interzise.

Scoruri „euro” în 2007

Vă reamintim că la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, nu mai puţin de 27,42 la sută dintre gălăţenii care s-au prezentat la urne au votat cu PSD, în vreme ce PD a obţinut un procent de 25,55.

PC a fost votat de 12,15 la sută, iar PNL s-a ales cu un procent de 11,59. Şi la Galaţi, PLD a confirmat surpriza pe care a oferit-o la nivel naţional: 6,13 la sută.

Citit 1437 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.