Curtea de Conturi ţipă, aleşii se fac că plouă. Bube financiare în capul Primăriei Galaţi

Curtea de Conturi ţipă, aleşii se fac că plouă. Bube financiare în capul Primăriei Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sporuri şi indemnizaţii ilegale de milioane de lei acordate funcţionarilor publici, creanţe şi venituri neîncasate la bugetul local, bulibăşeală în scripte şi în patrimoniu, lucrări supraevaluate sau neexecutate, dar plătite din greu * Acestea sunt, în mare, abaterile constatate şi repetate, din 2008 încoace, în fiecare raport de audit întocmit de Camera de Conturi Galaţi * Deşi neregulile descoperite în ograda proprie şi a instituţiilor subordonate municipalităţii depăşesc 600 de milioane de lei, Primăria condusă de fostul primar Dumitru Nicolae nu a supus niciodată atenţiei Consiliului Local nenorocirile descoperite de Camera de Conturi


În ultimii patru ani Camera de Conturi a bătut toba la urechea surdului. Surdul este administraţia locală, sub conducerea primarului Dumitru Nicolae, care niciodată nu a supus dezbaterii Consiliului Local rapoartele de audit făcute publice, în fiecare an, de instituţia de control. În vreme ce alte primării din ţară publică pe propriile site-uri concluziile rapoartelor de audit întocmite de Camera de Conturi şi măsurile adoptate în Consiliul Local, Primăria Galaţi a tăcut chitic şi s-a comportat de parcă nu s-a întâmplat nimic. Iată, pe scurt, care au fost cele mai mari nereguli constatate în ultimii patru ani de către Camera de Conturi Galaţi.

Banii vorbesc

În 2008, potrivit raportului Camerei de Conturi, administraţia locală nu a încasat 199.182.300 de lei din concesiuni şi închirierea unor terenuri proprietate privată, dar a plătit 1.409.400 de lei pe salarii, indemnizaţii de conducere ilegale şi cheltuieli de judecată. Municipalităţii i s-a mai imputat faptul că nu şi-a inventariat şi reevaluat anual patrimoniul abatere estimată la 21.572.000 de lei, încălcarea prevederilor referitoare la achiziţii publice şi înregistrări contabile eronate care au condus la denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi a patrimoniului cu suma de 32.451.000 de lei.

Anul celor mai generoase sporuri

Auditul financiar pe anul 2009 a scos la iveală cele mai generoase sporuri, stimulente şi indemnizaţii (inclusiv pentru o ţinută decentă!) acordate salariaţilor Primăriei - 6.538.271 de lei. Neîncadrarea cu personal a posturilor de auditori şi faptul că a realizat doar şase misiuni de audit, în condiţiile în care în subordinea şi coordonarea ei sunt 56 de entităţi au generat o abatere evaluată la 6.564.698 de lei. Sinteza neregulilor constatate atât la Primărie, cât şi la instituţiile publice aflate în subordinea ori în coordonarea municipalităţii, ridică la 85.771.041 de lei ştacheta abaterilor.

Fonduri guvernamentale batjocorite

Raportul auditului din 2010 scoate la iveală că nici atunci când beneficiază de fonduri guvernamentale, Primăria nu face faţă situaţiei. În 2010, Primăria nu s-a sinchisit să urmărească şi să încaseze venituri din impozite şi taxe locale, dar nici nu a calculat majorări şi penalităţi de întârziere, valoarea totală a abaterii fiind de peste 7.200.000 de lei. S-au cheltuit, însă, pe sporuri şi stimulente nelegale 5.640.579 de lei. La abateri financiar-contabile reieşite în urma controlului fondurilor alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului suma estimată este de 191.857.000 de ei. Marea problemă o constituie faptul că Primăria nu a inventariat situaţia reală a lucrărilor terminate şi recepţionate parţial, şi lucrările rămase de executat faţă de preţul devizului general la celebrul Port de ambarcaţiuni.

Curăţenie cu mari probleme

Despre ceea ce a descoperit Camera de Conturi la controlul efectuat pentru anul 2011 aţi putut citi recent, o serie de articole în ziarul „Viaţa liberă”. Una dintre cele mai grave descoperiri este că Primăria a risipit 2,3 milioane de lei pe lucrări şi bunuri care nu există, şi a plătit nelegal sporuri funcţionarilor publici - 433.000 de lei. Camera de Conturi Galaţi a „cântat” iar refrenul despre „ghiveciul” din scriptele Primăriei oraşului: clădiri care nu au fost reevaluate, dar şi imobile din domeniul public şi privat al municipalităţii care nu sunt înregistrate în evidenţele cadastrale. Şi, „moţ” - societăţi care ocupă suprafeţe de teren mai mari decât i-au fost concesionate de Primărie, firme care ocupă suprafeţe de teren din domeniul public fără a avea contracte încheiate cu Primăria şi, desigur, firme care nu au respectat clauzele stabilite prin contractele de concesiune încheiate. Mult mai mari sunt neregulile descoperite în modul de organizare al salubrizării oraşului – Serviciul Public Ecosal – care se ridică la 61.919.000 de lei!

O singură îndreptare

Contractul de asociere al Primăriei cu SC Euro Mediterranee Consulting SRL Bucuresti, incriminat în raportul pe 2010 al Camerei de Conturi a făcut obiectul unei hotărâri adoptate la finele anului trecut de către Consiliul Local. E vorba de mall-ul care ar fi trebuit să fie construit în celebrul Cartier Cantemir care nici nu o să mai fie. Aleşii locali au votat încetarea contractului de asociere dintre municipiul Galaţi şi SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL, în vederea amplasării unui centru comercial şi de recreere de interes public. Camera de Conturi a obligat Primăria să ia măsurile necesare pentru încetarea contractului de asociere încheiat în 2005, dar partea delicată este că municipalitatea va trebui să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale aferente contractului de asociere, că aşa zice la raportul Camerei de Conturi!
Aşteptăm ca Primăria condusă de edilul Marius Stan şi Consiliul Local să ia în discuţie şi să adopte o poziţie oficială faţă de recentul raport al Camerei de Conturi şi să nu-i mai acopere pe vinovaţi, aşa cum s-a întâmplat până acum...

Citit 3895 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 12:35

11 comentarii

 • postat de platitor de taxe
  Luni, 25 Februarie 2013 18:31
  Intrebarea este ,daca tov. primar MARIUS STAN are timp sa se ocupe de primarie. Sa nu uitati ca are alte preocupari precum echipa Otelul, PNL, inmultirea cainilor in oras,alte sporturi si tot ce vreti numai primarie nu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 25 Februarie 2013 18:07
  Sa inteleg, din articol, ca Viata Libera, fosta Noua, in toata aceasta perioada nu a avut habar de modul "profesionist" in care administratia locala "a prestat" ? Prin anii de glorie ai PSD Galati, nu citeam astfel de articole "incendiare" la adresa Primariei. Nu tot impartiali erati si prin acele vremuri ?
  Cei ce atunci se aflau la butoane, se regasesc si in momentul de fata tot in functii de mare responsabilitate, nu ca ar fi niste indispensabili ci pentru simplu motiv ca fie sunt plantati politic, fie ca au spatele asigurat. Si e imposibil sa-i dai jos
  Ca ne convine sau nu, acesta este adevarul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cosma Cristina
  Luni, 25 Februarie 2013 11:52
  Un articol foarte valoros,analitic,care ne demonstreaza haosul Primariei din perioada pesedista,cu Nicolae si Popa Florin,la conducere.Nu poti sa-ti imaginezi cum poate exista un asemenea jaf din banul public si nimeni absolut nimeni sa nu raspunda.Curtea de Conturi,platita tot din banii nostri,cum isi justifica activitatea,lasand tembelii sa suga in continuare,nelund masurile care se impun,respectiv imputarea acestor sume imense,adunate cu eforturile oamenilor care traiesc dupa o zi pe alta.Ce cauta acest Popa in conducerea Primariei,cand el este principalul vinovat pentru acest haos???Doamna ziarista,personal va felicit si va recomand sa continuati sa prezentati si concluziile reesite din controlul facut de Curtea de Conturi la Piata,Zona Libera Transub,sunt convinsa ca o sa fim informati de alte hotii.Domnule Primar Stan,va rugam sa faceti ordine in jaful facut pe banii publici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean indignat
  Luni, 25 Februarie 2013 11:44
  SE PUTEA FACE INLOCUIREA TEVILOR DE APA DE LA BLOCURI...INSA UNDE ERA NENEA NICIOLAE ??? EL DESIGUR CA DORMEA PE BIROU CU CAPUL . NU CUMVA E SI CEVA PENAL AICI? SA VEDEM DACA ORGANELE ABILITATE VOR LUA MASURI,SUNT F.CURIOS !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Februarie 2013 09:24
  cu acesti 199.182.300 lei noi se puteau face INLOCUIREA TEVILOR DE APA RECE cu tevi noi, de propilena, in SUBSOLURILE A 25.000 de scari de bloc !

  dar la asa Primarie (Galati) ce putem cere, si la asa primar care l-am avut si din cate se vede si actualul primar este varza !!!

  sa dai 150.000 euro din banii primariei pentru gala de box !!!!
  se puteau inlocui 75 de scari de bloc cu tevi de apa rece din propilena si robinete noi cu acest bani 150.000 euro !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Februarie 2013 09:24
  cu acesti 199.182.300 lei noi se puteau face INLOCUIREA TEVILOR DE APA RECE cu tevi noi, de propilena, in SUBSOLURILE A 25.000 de scari de bloc !

  dar la asa Primarie (Galati) ce putem cere, si la asa primar care l-am avut si din cate se vede si actualul primar este varza !!!

  sa dai 150.000 euro din banii primariei pentru gala de box !!!!
  se puteau inlocui 75 de scari de bloc cu tevi de apa rece din propilena si robinete noi cu acest bani 150.000 euro !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Luni, 25 Februarie 2013 09:05
  Comentariile dumneavoastra sunt strict personale, motiv pentru care nu vom reusi niciodata sa schimbam ceva in administratia publica. Nu inteleg ce are conceptia basisto pedelista la Galati , cand la conducerea primariei in perioada relatata se aflau numai persoane din psd, care , daca va informati mai bine ,dupa un mandat la primarie ,si-au deschis (in baza salariului de functionar public) restaurante in Spania sau si-au construit case etc. Sa nu uitam ca, in prezent rezista la conducere persoane aflate inca din 2008 in fruntea primarie Galati.Nu ati inteles ca indiferent ce culoare politica ar avea alesii nostri, cele mai bune metode de imbogatire sunt cele facute cu statul, adica cu noi, pentru ca statul nu plateste nici o paguba , doar noi suntem cei care venim sa acoperim hotiile. Rusine curtii de conturi care a facut verificari . Din anul 2008, daca s-au gasit nereguli atunci care au fost masurile dispuse? Ce sanctiuni s-au aplicat? Ca intotdeauna institutiile statului au o colaborare foarte buna, dar tot pe seama noastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox
  Luni, 25 Februarie 2013 08:44
  pentru nea Ion ca si el e om
  Curtea de conturi a pierdut (in tara) sute si sute de procese pe teme sporurilor considerate de ei ilegale, asta dupa ce ani de zile - pana la ideile cretine ale lui Boc si compania - curtea de conturi nu le-a gasit "ilegale"? Cu sentinte definitive. Te intrebi cumva daca cei de acolo au suportat daunele? Sau tot "de la buget" - pentru ca ei au avut idei traznite, venite de la indivizi de pe la marginea Clujului? Dar stresul provocat celor care in urma controalelor s-au trezit ca au de dat zeci de milioane inapoi, desi ei nu cerusera personal niciodata acele sporuri? Dar vorbeste si nea Ion ca si el e om...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hunedoara,Brasov sau Bucuresti
  Luni, 25 Februarie 2013 08:29
  Sa vedem daca si anul viitor va tipa Curtea,mai ales pentru multele evenimente organizate de asa zisii consilieri .
  Poate vor recupera banii platiti aiurea la Hunedoara,Brasov sau Bucuresti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Luni, 25 Februarie 2013 08:27
  Vroiam sa scriu ca se vor ierta toate inclusiv sporurile ilegale incasate de bitocratii din administratia locala ,asa cum s-a mai intamplat. M-a luminat "Plătitor de taxe şi impozite" vinovati sunt inspectorii Camerei de Conturi ca au aplicat :" .....conceptia băsisto-pedelista cu "puşca şi cureaua lată" potrivit căreia banii trebuiau să intre în conturile lor iar marea masă a populaţiei trebuia adusă în pragul sărăciei şi a disperării pentru a putea fi mai uşor de manevrat" Mie greu sa inteleg cu au reusit subordonatii domnului Vacaroiu sa schimbe in asa un hal macazul si sa devina basisto-pedelisti . Sa inteleg ca Plătitor de taxe şi impozite ne lumineaza si in ceea ce priveste anularea imputatiilor date pentru sporurile ilegale ,taman in prejma referendumului de demitere a presedintelui ,anularea i-a scos pe birocrati din pragul saraciei( unii nu mai aveau bani sa mature viloaiele) ,disperarii si de sub manevrele basisto- pedelista si ia adus la manevrele USL-ului ?Si daca la anul ,peste doi ,trei ani ,Camera de conturi va face aceleasi constatari cine mama dracului o sa mai fie de vina ?Hai cu injuraturile pentru asa opinie , " cine nu-i cu noi este impotriva noastra..."
  0
  0
  Raportează
 • postat de Plătitor de taxe şi impozite
  Luni, 25 Februarie 2013 07:16
  Nu salariile, nu sporurile sunt marea problemă; unele dintre ele chiar că s-au acordat legal, chiar daca dinspre Curtea de Conturi se vede altfel. De acolo, privind salariile, s-a plecat cu nişte scheme pe care controlorii le-au aplicat mecanic, ca pe Patul lui Procust. S-a aplicat conceptia băsisto-pedelista cu "puşca şi cureaua lată" potrivit căreia banii trebuiau să intre în conturile lor iar marea masă a populaţiei trebuia adusă în pragul sărăciei şi a disperării pentru a putea fi mai uşor de manevrat. Curtea de Conturi trebuia să analizeze mai atent contractele fără finalitate şi pe cine au îmbogăţit acele contracte. Articolul de faţă le aminteşte în treacăt, ca pe un fapt divers. Şi, chiar dacă acele contracte au fost încheiate de primarul pesedist, ele au de cealaltă parte firme protejate de puterea politică centrală, naţională cu şantajul tăierii subvenţiilor, alocărilor etc.
  Este posibil ca acest din urmă aspect să fie complet muşamalizat deoarece acum se practică în interesul actualei puteri centrale (şi locale). Bani aruncaţi pentru audit către o mare firmă de avocatură imediat după Controlul Curţii de Conturi; bani aruncaţi către o altă firmă de avocatură pentru reprezentarea în justiţie în condiţiile în care Consiliul Local are serviciu juridic intern etc. Sunt curios cum va înghiţi Curtea de Conturi la următorul audit aceste suprapuneri absolut nelegale. Numai că şi Curtea de Conturi controlează din 4 în 4 ani...... Cine se autosesizează pentru actualele fraude?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.