Gata cu "luna" de miere! Tunelul pe sub Dunăre sapă USL

Gata cu "luna" de miere! Tunelul pe sub Dunăre sapă USL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grupul PSD din Consiliul Local, în frunte cu viceprimarul Florin Popa, a încercat să-i forţeze mâna primarului Marius Stan să scoată de pe lista investiţiilor care ar putea fi finanţate dintr-un împrumut proiectul de subtraversare a Dunării * „Probabil că unii se sperie când aud de proiecte mai mari şi au fost învăţaţi doar cu săpat gropi şi astupat repede la loc”, a replicat edilul


Bugetul de dezvoltare a municipiului Galaţi pe 2013 va fi la nivelul anului 2012, deci insuficient pentru investiţiile necesare în oraş. Autorităţile locale se gândesc la atragerea de fonduri printr-un împrumut sau emisiuni de obligaţiuni municipale. De aceea, Consiliul Local a votat, la recenta şedinţă, lista obiectivelor de investiţii care vor putea fi finanţate în condiţiile accesării unui împrumut. Lista a băgat însă zâzanie în USL.

„Nu votăm!”

Lista supusă aprobării cuprindea investiţii în valoare de 24.303.000 de lei la 20 de grădiniţe, şcoli şi licee, şi investiţii în sănătate, străzi, puncte termice şi apă-canalizare, în valoare de 201.675.833 de lei. Din totalul de 225.978.833 de lei, 44.000.000 erau alocate pentru subtraversarea Dunării.

Viceprimarul PSD Florin Popa a cerut să fie eliminat acest punct din lista obiectivelor, deoarece el va face obiectul unui parteneriat public-privat, şi a anunţat că, în caz contrar, PSD îşi rezervă dreptul de a se abţine de la vot.

Primarul Marius Stan i-a replicat vicelui că, în eventualitatea accesării împrumutului, va ţine cont de observaţia lui. „Această listă de proiecte este una absolut orientativă şi are ca scop rezervarea pe lista de la Ministerul Finanţelor, unde e bătaie mare, pentru că suma cu care se pot împrumuta oraşele este limitată. Şi dacă nu prindem loc, s-ar putea la un moment dat să ne dorim foarte mult un împrumut şi să nu fim pe listă. Nu avem obligativitatea de a face împrumutul şi de a-l consuma!”, a punctat Stan. Discuţiile s-au încins.

Subtraversarea este necesară!

În vreme ce unii s-au lansat în declaraţii electorale, consilierul local PNL, inginerul Săvel Rotaru a pus punctul pe i: „Fiecare îşi dă cu părerea cum e cu tunelul, cum e cu podul. Un pod se face într-o singură etapă, un tunel se poate face în două subetape, cu alţi bani. De nouă ani mă ocup de acest subiect. Am fost şi într-o comisie care a analizat podul peste Dunăre la Brăila, cu nişte japonezi. Eu am un dosar de invenţie cu trecerea pe sub un fluviu între 800 de metri şi 2.200 de metri, nu neapărat Dunărea, şi am deja o serie de aprobări din partea mai multor ţări europene. Aş vrea să fiu cooptat în discuţiile care se fac pe această temă, pentru că sunt singurul din Galaţi care ştie foarte bine despre ce e vorba”. În final, proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” şi 7 abţineri PSD.

Tunelul, mai ieftin decât podul

La finele şedinţei, primarul a subliniat că traversarea Dunării este prioritară şi că tunelul pare mai ieftin decât podul de la Brăila. „O linie de tunel, care înseamnă un sens dus şi unul întors (trebuie două linii obligatoriu), înseamnă aproximativ 80 milioane de euro. Podul de la Brăila este estimat la 380 milioane de euro. Avem o scrisoare de intenţie acceptată de o firmă din străinătate care, pe propria cheltuială, va face un studiu, în primă fază, de prefezabilitate”, a spus Stan. În opinia lui, ideal ar fi ca subtraversarea să se facă în zona dinspre Giugiuleşti, în continuarea drumului ocolitor care, deocamdată, e tot în faza studiului de fezabilitate.

Cât despre abţinerea de la vot a PSD, edilul are o explicaţie: „Probabil că pe unii îi sperie când aud de proiecte mai mari şi probabil că au fost învăţaţi doar cu săpat gropi şi astupat repede la loc, fără să cuantifice foarte bine cât înseamnă!”.

Citit 3067 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.