Iluminat public cu probleme. Contractul cu Luxten, prelungit până în 2015

Iluminat public cu probleme. Contractul cu Luxten, prelungit până în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat răspicat că nu este mulţumit de iluminatul public stradal. „Încercăm să-l modernizăm din mers pentru că moştenim un contract care dăinuie de zece ani şi expiră peste doi ani şi jumătate, când cei de la Luxten îşi amortizează total investiţiile făcute de-a lungul timpului în oraşul Galaţi. Încercăm să scoatem maximum posibil şi să înlocuim lămpile arhaice de-acum cu leduri, cu iluminat modern, poate şi cu senzori”, a declarat Stan.

Într-adevăr, serviciul de iluminat public este asigurat de SC Luxten Lighting Company SA conform contractului pe zece ani intrat vigoare pe 27 februarie 2003, după aprobarea în CL, şi care expira anul acesta. Numai că, termenul de finalizare a ratelor pentru lucrările de investiţii - reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat şi a instalaţiilor aferente acestuia este 28 mai 2015. Autorităţile locale au avut la dispoziţie două variante: fie achitarea integrală a acestor rate în perioada imediat următoare şi încheierea contractului, dar printr-o creştere a tarifelor şi taxelor, având ca efect dezechilibrarea bugetului local, fie prelungirea valabilităţii contractului până la finalizarea ratelor - respectiv cu doi ani şi trei luni.

Aleşii locali au optat şi votat pentru un act adiţional la contrat. Conform acestuia, durata contractului se prelungeşte până la 28 mai 2015, iar valoarea lucrărilor de întreţinere şi menţinere a iluminatului public nu va depăşi 132.525 de euro pe lună fără TVA, cursul de facturare fiind de 4,3 lei pentru un euro, sub rezerva înlocuirii cu un curs mai favorabil Primăriei. Pentru anii 2013 şi 2014 se vor acorda ca facilitate lucrările de montaj-demontaj-întreţinere a instalaţiilor de iluminat festiv.

Luxten a prezentat ca anexă la actul adiţional şi preţurile unitare pentru lucrările de întreţinere şi menţinere a iluminatului public. Astfel, pentru montat aparat de iluminat preţurile variază între 460,4 şi 790,75 de euro, fără TVA, iar un corp de iluminat Timlux costă de în jur de 400 de euro.

Citit 7862 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.