Noul Galaţi versus Veneţia. Dunărea, ca o pubelă curgătoare…

Noul Galaţi versus Veneţia. Dunărea, ca o pubelă curgătoare…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E adevărat, Galaţiul nu-i Veneţia, dar dacă dă Doamne-Doamne câteva ore bune, o ploaie zdravănă, iar canalizările devin fântâni arteziene, atunci zone întregi din oraş – IVAS, Inelul de Rocadă ori… Vechiul Galaţi devin (aproape) navigabile.
Şi totuşi câteva exemple de bune practici cum zic europenii sau, pe româneşte, lucruri de bun simţ, pot fi învăţate, atât de mai marii oraşului, cât şi de cetăţenii de rând. În primul rând canalele Veneţiei nu arată precum Dunărea noastră devenită de cum dă primăvara un fel de pubelă curgătoare, plină de pet-uri şi de mizerii de tot felul! E drept, de cum se înserează, veneţienii îşi scot pungile sau sacii cu gunoi la uşă, dar nu ca să le pută vecinilor de palier, aşa cum se întâmplă la noi. Prin gangurile înguste trebuie să fii atent ca să nu dai cu capul de vreo pungă sau vreun sac plin cu deşeuri - atenţie, selectate, nu amestecate! - agăţată de clanţa uşii, de fereastră, de balcon, ori de vreun cui bătut special în zidul casei. Locatarii etajelor superioare ale vechilor imobile procedează la fel, adică suspendă sacul de o aţă mai lungă, legată bine.
Dimineaţa îşi face loc printre turişti un nene „înhămat” la un soi de roabă uriaşă - spazzino - care adună pungile şi sacii în căruţa cu pricina pe care o trage până pe malul calui mai apropiat canalul. Acolo îl aşteptă ambarcaţiunea specială, de culoare verde, gata să descarce, cu un dispozitiv special gunoiul astfel colectat. Pe canale poţi vedea astfel de ambarcaţiuni pline cu saci cu resturi menajere, dar important este că în lagună nu vezi gunoaie plutind prin apă, nici măcar în zona teraselor sau a restaurantelor! Iată o lecţie de salubrizare care ar merita să fie însuşită!

Citit 1327 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 16:17

2 comentarii

 • postat de flo
  Marți, 12 Martie 2013 20:36
  Nu stiu daca este o lectie de salubrizare, cat mai ales o lectie de civilizatie! Nu cred ca acolo se iese cu mic cu mare la gratare de tot felul pe malul apelor, ca apoi in urma sa ramana maldare de gunoaie si peturi de tot felul! Sa mai spunem si de maldarele de balega, paie si resturi menajere lasate pe malurile apelor prin satele tarii!!!??
  0
  0
  Raportează
 • postat de teo
  Luni, 11 Martie 2013 14:51
  Comparatia cu Venetia este cel putin deplasata ! Probabil ca nu ati fost acolo nici ca turisti si nici ca oficiali ca sa va interesati cat cheltuie administratia locala venetiana pentru intretinerea orasului.Din cate citesc in presa locala in toate in care va bagati nu faceti altceva decat sa va imbatati cu apa chioara !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.