Moştenirea grea a mandatului Chebac: Peste 1,3 milioane de lei dispăruţi la Consiliul Judeţului

Moştenirea grea a mandatului Chebac: Peste 1,3 milioane de lei dispăruţi la Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

534.744 de lei au mers în buzunarul marilor şefi de la Tancrad pentru lucrări care nu au fost executate niciodată la noul sediu CJ * Dirigintele de şantier nu a verificat cantităţile de lucrări executate * 620.588 de lei nu au mai ajuns în conturile bugetelor locale ale comunelor


Fost preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi şi actual parlamentar PP-DD, Eugen Chebac s-a şters pe frunte şi a mers mai departe după ce a adus un prejudiciu judeţului Galaţi de peste 1,3 milioane de lei numai în 2011, potrivit raportului Curţii de Conturi.

Noul sediu CJ miroase a putred

Aproape jumătate din suma abaterilor s-au strâns în controversata construcţie din ograda sediului CJ, de pe strada Eroilor, care urmează să găzduiască şedinţele consilierilor judeţeni. 534.744 de lei au mers în buzunarul marilor şefi de la Tancrad pentru nişte lucrări care nu au fost executate niciodată. Este vorba de „420 de metri pătraţi panouri despărţitoare lemn stratificat sau lucrări executate suplimentar în compensarea celor constatate lipsă, dar pentru care nu există dispoziţie de şantier şi nici documentaţie tehnică avizate de proiectantul lucrărilor. De asemenea, recepţia efectuată la terminarea lucrărilor nu reflectă realitatea efectuării lucrărilor de construcţii, potrivit prevederilor Contractului de lucrări nr. 7709/03.11.2010 şi ale Actului adiţional nr. 1/18.11.2011, încheiate cu S.C. Tancrad S.R.L. Galaţi”, se arată în raport.
La recepţia noului sediu de şedinţe, în 2012, la care, teoretic, a participat şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţie, fără să fi semnat ceva, comisia de recepţie nu a examinat toate lucrările, aşa cum au fost prevăzute în contractul şi actul adiţional încheiat între investitor şi executant, iar dirigintele de şantier nu a verificat cantităţile de lucrări executate.
„Nu există în toate cazurile acordul scris al beneficiarului/investitorului privind necesitatea lucrărilor suplimentare, cât şi renunţarea la unele lucrări. Lucrările suplimentare înscrise în situaţiile de lucrări, considerate de către constructor în compensarea celor constatate lipsă, nu au fost executate pe bază de dispoziţie de şantier avizată de proiectantul lucrărilor şi verificată de către un verificator de proiecte atestat în condiţiile legii, la fel şi în cazul lucrărilor la care s-a renunţat”, mai scriu inspectorii Curţii de Conturi.

Modificări după ureche

De altfel, noul preşedinte CJ, Nicolae Bacalbaşa, nu a prea ratat ocaziile prin care să puncteze că Eugen Chebac a făcut, în timpul construcţiei, multe abateri de la planul iniţial. „Această clădire este construită şi nu are autorizaţie de construire. Dirigintele de şantier a declarat că venea domnul Chebac şi domnul consilier Alexandru Teodorescu şi, ca şi Ceauşescu, dădeau ordine pentru modificări fără ca aceste lucruri să fie trecute într-un proiect modificat. Între timp s-a modificat faţada complet. Avem informaţii că faţada a fost modificată cu intervenţia firmei Melcret, în care era implicat unul din cele două personaje. Ilegalităţile sunt multiple. Oricum, această poveste este extrem de urâtă şi miroase a justiţie”, explica Bacalbaşa într-o şedinţă de Consiliu Judeţean a anului trecut.

Lucruri mici

Pe lângă usturătoarea poveste a clădirii noi, Curtea de Conturi a mai găsit şi alte nereguli. Instituţia nu a virat către bugetele locale ale comunelor suma de 620.588 de lei, reprezentând 50 la sută din taxele încasate pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. De asemenea, nu a efectuat în 2011 niciun control intern, asta probabil pentru că se ştia foarte bine ce se întâmplă în curte.
Când pute mortul, îl acoperi şi îi pui gheaţă, te faci că nu miroase, în speranţa că ceilalţi nu vor simţi nimic, dar iată că a damful a străbătut. Încasările veniturilor bugetului general nu au fost depuse la casieria instituţiei în perioada 2011 – 2012, iar sumele încasate din contravaloarea taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a taxei pentru avizul structurii de specialitate pentru emiterea autorizaţiilor de construire nu au fost virate în contul bugetului local al judeţului Galaţi.
Consiliul Judeţului nu a virat în contul bugetului de stat contribuţia pentru neangajarea persoanelor cu handicap, dar nici situaţia angajaţilor nu miroase a bine. „Nu au fost calculate, nu au fost reţinute şi nu au fost virate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii aferente sumelor plătite de entitate salariaţilor, funcţionari publici şi personal contractual, în perioada martie – aprilie 2011”, se mai arată în raport. Nici în anii precedenţi prejudiciile de la bugetul local nu au lipsit. Dacă ne aducem aminte, în raportul pe 2010 al Curţii de Conturi, aceasta concluziona că în anul respectiv la CJ s-au înregistrat nereguli financiare de 69.991.059 de lei.

Citit 3089 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 16:04

14 comentarii

 • postat de xxl
  Miercuri, 13 Martie 2013 21:31
  apoi bai ziaristilor platiti de cine va comanda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!am mai spus intrati si verificati si voi in virtutea dreptului la transparenta a chetuielilor la stat sa constatati ca , CURTEA de conturi VINE numa la comanda politica ca altminteri ar constata nereguli strigatoare la cer si cu bani bagati la portofelul personal sau al partidelor de catre directorii apartinand primariilor si unitatilor deconcentrate apartinand CJ dar cum totul se face DOAR LA COMANDA CA LA PIZZERIE de ce ma mir ca starniti doar furtuna in paharul cu apa???????????????????????????????????si apoi referitor la articolul cu pricina daca "nenea" chebac statea frumos si dadea bani la patid si nu facea coalitie bengoasa cu mucosul de ciumacenco impotriva lui dan nica si nu se mai parlea acu probabil ca avea si statuie in fata la viata libera....dar na acu e un dusman dar pe ceilelti dusmani mititei nu prea ii aratati...si din cate imi amintesc cand era tovarsul durbaca presedinte de cj nu prea il "deranjati"cu articole nici macar atunci cand jumate de oras a stiut ca a impartit ajutoarele pentru sinistaratii de la inundatii la PC la toti membrii"marcanti"de la mic la mare si la firmele sau consignatiile celebrulului si onorabilului domn bogdan ciuca pt care se incarca marfa in masini si mergea la vanzare .......................asa ca ma lasati ??????????????va mai amintiti statutul vostru adevarat de ziaristi sau nu l-ati avut nicicand e mai simplu asa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
  0
  0
  Raportează
 • postat de Brancalbasa
  Marți, 12 Martie 2013 07:27
  Mai draga SpiderMan, ți se apropie finalul si mai dai si tu un fas pe din dos ca sa nu mai intrebe lumea cum ai dat anestezie la Clinica Hyperion? Cum furai anestezic din spital si cum puneai spaga la CEC după ce plecai din spital spre casa? Faci valuri ca sa uite lumea ca ai obligat-o pe doctorita Lupu sa spună ca ea a făcut anestezie iar toată lumea știe ca tu ai dat anestezie tuturor celor care acum sunt pe lumea cealaltă? Mă faci un val ca sa nu te intrebe lumea de cele 12 miliarde furate de la Spitalul Judetean? Draga doctore, cine a votat in CJ proiectul de construcție al salii? Nu cumva erai si tu consilier? Legea spune ca si consilierii, in solidar cu președintele răspund! Ia sa raspunzi bre si mataluta acum, ca te-a mâncat in poponet sa faci valuri! Aviz consilierilor actuali care votează automat ce zice un nene cu buba la cap!
  0
  0
  Raportează
 • postat de centrele de plasament
  Luni, 11 Martie 2013 23:01
  si cand te gandesti ca boii astia de la CJ ne tin pe noi, angajatii din centrele de plasament cand stai cu cate 50 copii cu handicap care mai decare agresivi, pe cateva sute de lei...................................sa-i ia naiba pe toti.............,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail
  Luni, 11 Martie 2013 19:44
  Stimati concitadini,cu permisiunea dumneavoastra va amintesc faptul ca in China ,pentru coruptie ,delapidare ,FURT DIN AVEREA OBSTII si altele la fel de grave infractiuni se aplica PEDEAPSA CAPITALA;cu prefacuta naivitate ,va intreb acum pe dumneavoastra ,daca acesti INFRACTORI despre care se face vorbire aici s-ar fi aflat in tara amintita ce soarta ar fi avut ,unde ar fi fost oare trimisi ???Va las pe dumneavoastra amintindu-va ca si cu astfel de controversate pedepse avand China a ajuns sa aiba de doua ori mai multi bani in tezaur pentru a cumpara tot aurul bancilor centrale ale lumii!!!Astept cu incredere raspunsul la intrebarea adresata!!!P.S va asigur ca la noi nimeni nu va plati macar UN BANUT pentru a ne despagubi pentru banii furati de la obste!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Preda Adriana
  Luni, 11 Martie 2013 16:10
  Din ticalosie in ticalosie,valorile PSD-istsi, incompetentii de consilieri judeteni,isi bat joc de banii nostrii.Justitia trebuie sa-si faca datoria,iar Curtea de Conturi sa dea publicitatii rezultatele tuturor controalelor facute la celelalte unitati ale Primariei,sunt convinsa ca vom afla,in continuare,lucruri incredibile>Domnilor Bacalbasa si Stan,legea va obliga sa verificati cu maxima seriozitate cum sunt cheltuiti banii obtinuti din taxe si impozite,pe care galatenii,cu mari sacrificii le achita.
  0
  0
  Raportează
 • postat de abureli ,SRL.
  Luni, 11 Martie 2013 15:27
  prostimea-i tot prostime. Ce dracu sunteti tampiti,ma refer la astia de va dati cu parerea despre Bacalbasa , mai frate din moment ce se arata disparitia unor sume de bani an perioada cand era Chebac cu gasaca lui ,ce tot trageti an actualul? corect este sa-l puricam si sa-l rastihnim atunci cand ai este randul . Acu sa vedem cum justifica nea Chebac lipsa aceea de banuti ? ,ce va face legiuitorul an cazul lui ,daca o fi un asemenea legiuitor ? Ce recupereaza statul de la furacios,si de la gasca lui ,an frunte cu fiisu,ala care la nunta lui,din Poiana ,Bv, se servea vin frantuzesc la 150 de euroi sticla . iar broscoiul de Bacalbasa sa stea atent la ce se antampla ca nu este mai iubit de cat precedesorul sau.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lege pentru prosti
  Luni, 11 Martie 2013 13:20
  Nu stiu cat de hot a fost Chebac si gasca lui,dar stiu si se vede ca nea paranoicul asta de Bacalbasa si gasca lui,(nu stiu daca nu cumva nu sunt aceleasi gasti,adica toti niste hoti dintr-o parte in alta) nu se pricepe la gospodarire si administratie.Niste golani ordinari,care au orasul si judetul asta pe mana din 90 incoace,si pe care l-au dus si-l duc cu pasi repezi la sapa de lemn.Mai nenorociti decat noi,pare sa fie Calarasiul,dar din moment ce aia au doua sali de sport moderne si noi nici una,cred ca suntem blestemati sa avem asemenea conducatori.Vai de noi,parca la cate nereguli a constatat Curtea de conturi ,pe la nu stiu cate primarii si institutii de stat ,a platit cineva pana acum.Legea-i facuta pentru fraieri,nu pentru gastile de golani care-si zic politicieni.hai sictyr la toti,ordinarilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tronc
  Luni, 11 Martie 2013 11:59
  Era, vezi doamne, chebac presedinte. El a furat tot, saracul. Atunci ca si acum cine avea majoritate in consiliu? Cine a votat cheltuielile?chebac de capu' lui? Vota singur cu 20 de maini? Cine era vicepresedinti, ca si acum? Aceeasi concluzie : jurnalisti de doi lei bucata, chiar trei la zece mii
  0
  0
  Raportează
 • postat de TOM
  Luni, 11 Martie 2013 11:13
  Dupa razboi multe se mai descopera , dar care sant masurile luate ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 11 Martie 2013 10:28
  De ce nu plateste acum domnul CHEBAC ,ca doar nu-i mortLuati-l la intrebari si puneti-l sa plateasca cu vicepresedinta BOGDAN care trebuie sa stie toate furaciunile care s-au facut . La fel si cei care au condus primaria , sezizati si nu se intampla nimic. Sa plateasca toti care au fost implicati .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jean Paler
  Luni, 11 Martie 2013 10:11
  Traiasca nea Chebac! Ne-a adus bani multi si frumosi la PDL! Pacat ca am furat prea mult si s-a stricat treaba. Dar ne-am pus averi de-o parte pentru zile negre, de-acu' nu mai pupam noi la putere :(
  0
  0
  Raportează
 • postat de multidaprosti
  Luni, 11 Martie 2013 08:27
  intram in shenghen.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 11 Martie 2013 05:44
  Chebac=PSD=Presedinte Consliu Judetean>>>>>TANCRAD=PSD=lucrari +Chebac bun : Chebac nu PSD >>>>Chebac rau+dictator ; Daca Chebac iar PSD =Chebac bun ? Diriginte pazit porci ,semnat fara sa aiba grija de forma ( avizele alea lipsa care puteau fi obtinute oricand ) acum dat note explicative ,nu cred ca este frauda.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lasa-ne cu vrajeala
  Luni, 11 Martie 2013 00:53
  doftore! te rog frumos sa taci si sa te duci la emisiunile tale unde s-o faci pe spiderman, pe broscoiul cel urat, pe superman, pe baloo, pe crocodilul fara dinti, ba pe frankestein, ba pe king-kong, ba cal, ba sa, ce vrei dumneata, pentru ca in administratie esti zero. barat! pana nu faci o plangere penala, pana nu spui clar cine e vinovat, ce imputatii ai finalizat, ce procurori ai sesizat, n-avem ce discuta ca de la alegator la ales. du-te si mai baga o anestezie la vreo clinica de subtiat balene si pe noi lasa-ne macar fara palavrele matale eterne. deci, daca ai de gand sa faci ceva, ciocu mine si demonstreaza!daca nu, valea!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.