Moştenirea grea a mandatului Chebac: Peste 1,3 milioane de lei dispăruţi la Consiliul Judeţului

Moştenirea grea a mandatului Chebac: Peste 1,3 milioane de lei dispăruţi la Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

534.744 de lei au mers în buzunarul marilor şefi de la Tancrad pentru lucrări care nu au fost executate niciodată la noul sediu CJ * Dirigintele de şantier nu a verificat cantităţile de lucrări executate * 620.588 de lei nu au mai ajuns în conturile bugetelor locale ale comunelor


Fost preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi şi actual parlamentar PP-DD, Eugen Chebac s-a şters pe frunte şi a mers mai departe după ce a adus un prejudiciu judeţului Galaţi de peste 1,3 milioane de lei numai în 2011, potrivit raportului Curţii de Conturi.

Noul sediu CJ miroase a putred

Aproape jumătate din suma abaterilor s-au strâns în controversata construcţie din ograda sediului CJ, de pe strada Eroilor, care urmează să găzduiască şedinţele consilierilor judeţeni. 534.744 de lei au mers în buzunarul marilor şefi de la Tancrad pentru nişte lucrări care nu au fost executate niciodată. Este vorba de „420 de metri pătraţi panouri despărţitoare lemn stratificat sau lucrări executate suplimentar în compensarea celor constatate lipsă, dar pentru care nu există dispoziţie de şantier şi nici documentaţie tehnică avizate de proiectantul lucrărilor. De asemenea, recepţia efectuată la terminarea lucrărilor nu reflectă realitatea efectuării lucrărilor de construcţii, potrivit prevederilor Contractului de lucrări nr. 7709/03.11.2010 şi ale Actului adiţional nr. 1/18.11.2011, încheiate cu S.C. Tancrad S.R.L. Galaţi”, se arată în raport.

La recepţia noului sediu de şedinţe, în 2012, la care, teoretic, a participat şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţie, fără să fi semnat ceva, comisia de recepţie nu a examinat toate lucrările, aşa cum au fost prevăzute în contractul şi actul adiţional încheiat între investitor şi executant, iar dirigintele de şantier nu a verificat cantităţile de lucrări executate.

„Nu există în toate cazurile acordul scris al beneficiarului/investitorului privind necesitatea lucrărilor suplimentare, cât şi renunţarea la unele lucrări. Lucrările suplimentare înscrise în situaţiile de lucrări, considerate de către constructor în compensarea celor constatate lipsă, nu au fost executate pe bază de dispoziţie de şantier avizată de proiectantul lucrărilor şi verificată de către un verificator de proiecte atestat în condiţiile legii, la fel şi în cazul lucrărilor la care s-a renunţat”, mai scriu inspectorii Curţii de Conturi.

Modificări după ureche

De altfel, noul preşedinte CJ, Nicolae Bacalbaşa, nu a prea ratat ocaziile prin care să puncteze că Eugen Chebac a făcut, în timpul construcţiei, multe abateri de la planul iniţial. „Această clădire este construită şi nu are autorizaţie de construire. Dirigintele de şantier a declarat că venea domnul Chebac şi domnul consilier Alexandru Teodorescu şi, ca şi Ceauşescu, dădeau ordine pentru modificări fără ca aceste lucruri să fie trecute într-un proiect modificat. Între timp s-a modificat faţada complet. Avem informaţii că faţada a fost modificată cu intervenţia firmei Melcret, în care era implicat unul din cele două personaje. Ilegalităţile sunt multiple. Oricum, această poveste este extrem de urâtă şi miroase a justiţie”, explica Bacalbaşa într-o şedinţă de Consiliu Judeţean a anului trecut.

Lucruri mici

Pe lângă usturătoarea poveste a clădirii noi, Curtea de Conturi a mai găsit şi alte nereguli. Instituţia nu a virat către bugetele locale ale comunelor suma de 620.588 de lei, reprezentând 50 la sută din taxele încasate pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. De asemenea, nu a efectuat în 2011 niciun control intern, asta probabil pentru că se ştia foarte bine ce se întâmplă în curte.

Când pute mortul, îl acoperi şi îi pui gheaţă, te faci că nu miroase, în speranţa că ceilalţi nu vor simţi nimic, dar iată că a damful a străbătut. Încasările veniturilor bugetului general nu au fost depuse la casieria instituţiei în perioada 2011 – 2012, iar sumele încasate din contravaloarea taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a taxei pentru avizul structurii de specialitate pentru emiterea autorizaţiilor de construire nu au fost virate în contul bugetului local al judeţului Galaţi.

Consiliul Judeţului nu a virat în contul bugetului de stat contribuţia pentru neangajarea persoanelor cu handicap, dar nici situaţia angajaţilor nu miroase a bine. „Nu au fost calculate, nu au fost reţinute şi nu au fost virate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii aferente sumelor plătite de entitate salariaţilor, funcţionari publici şi personal contractual, în perioada martie – aprilie 2011”, se mai arată în raport. Nici în anii precedenţi prejudiciile de la bugetul local nu au lipsit. Dacă ne aducem aminte, în raportul pe 2010 al Curţii de Conturi, aceasta concluziona că în anul respectiv la CJ s-au înregistrat nereguli financiare de 69.991.059 de lei.

Citit 3178 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.