Pe masa aleşilor locali: Nou Orăşel al Copiilor în Noul Galaţi
Foto: Foto: Arhiva

Pe masa aleşilor locali: Nou Orăşel al Copiilor în Noul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unde ieşim cu prichindeii la joacă ori la plimbare? Iată o întrebare deloc comodă pentru părinţii care îşi doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor. Vestea bună este că pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre care vizează modernizarea Orăşelului Copiilor din Ţiglina I, strada Regiment 11 Siret.
Deşi oferă un spaţiu generos - 10.920 metri pătraţi, în prezent parcul nu mai corespunde din punct de vedere al cerinţelor de siguranţă impuse de normele europene. Pe româneşte, echipamentele de joacă sunt deteriorate, descompletate, iar unele chiar nefuncţionale. Gălăţenii ştiu asta de multă vreme, dar tot e bine că au văzut şi autorităţile. Şi dacă tot au „constatat” că parcul numai parc nu este, au de gând să transforme obiectivul într-un adevărat Orăşel al Copiilor.
Distracţie pe categorii de vârstă
În documentele care au ajuns în atenţia consilierilor locali se arată că parcul va fi conceput ca un ansamblu multifuncţional, cu patru minizone. Prima, va fi dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, cu echipamente de joacă potrivite, nisip şi apă. Categoria următoare, 6-10 ani va avea, la rândul ei, instalaţii de joc pe placul copiilor. În plan este prevăzută şi o zonă de sport, gândită pentru gălăţenii cu vârsta între 11 şi 15 ani, cu teren de baschet, mese de ping-pong, skating şi piste pentru carturi electrice. Şi, în fine, va fi amenajată şi o zonă de odihnă, agrement, plimbare, dotată, însă, şi cu aparate fitness.
Prin proiect sunt prevăzute o serie întreagă de lucrări: amenajarea zonelor verzi cu gazon, arbori, arbuşti şi gard viu, alei pietonale din piatră cubică şi piste pentru role, biciclete şi carturi, terenuri de sport, ba chiar şi amenajarea unui iaz artificial cu fântână arteziană. Bănci, coşuri de gunoi, cişmele, obiecte decorative intră în schemă de la sine, dar apar, mai nou, un pavilion multifuncţional pentru administrarea şi gospodărirea parcului şi un spaţiu expoziţional! Va exista chiar şi un sistem de supraveghere video - ca să nu le mai strice ăia mari şi răi leagănele celor mici - şi reţea Wi-Fi, iar iluminatul parcului se va realiza printr-un sistem mixt din reţeaua de iluminat public şi corpuri cu acumulatori solari. Ce mai, o bucurie!
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 3.244.177 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii în privinţa planurilor Primăriei şi dacă Orăşelul Copiilor se va transforma vreodată într-un veritabil Nou Orăşel al Copiilor din Noul Galaţi.

Citit 3084 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2013 12:29

9 comentarii

 • postat de CETATEAN roman cu drept de vot
  Marți, 12 Martie 2013 19:32
  Inca un pretext sa sparga 1 milion de USD pe un parc ! .......,,Valoarea totală a investiţiei se ridică la 3.244.177 de lei, de la bugetul local'' ....Cu banii astia toti galatenii ar putea circula gratis pe toate mijloacele de transport in comun !
  De vazut in buzunarele cui va intra milionul de dolari ! TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA LA ....!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Marți, 12 Martie 2013 11:09
  Un mare FÂS!
  Copiii nu au unde sa se joace (nimic, de la bulgareala iernii pana la plimbatul cu bicicleta sau miuta) Totul, dar absolut totul este ocupat de garaje, parcari, masini, chioscuri etc! Parcurile sunt putine iar cele construite in ultimii ani sub numele pompos de "Locuri de joaca pentru copii" deservesc doar baietilor de pana la 6-7 ani! si poate si fetelor mai mari de atât dar acces la un teren de fotbal sau un parc cu alei pentru biciclete nu exista. Școlile își închid porțile si pun paznici si pe timp de weekend asa ca nici măcar curtea școlii nu mai exista.
  Pana nu constientizam ca lipsa locurilor de joaca si agrement pentru toate varstele si in tot orasul duc la sedentarism si mai rau, la golaneala din jurul blocurilor datorata in special plictiselii si neconsumarii energiilor, nu o sa facem nimic mai mult decat un fas, doua pe an!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu Petrescu
  Marți, 12 Martie 2013 10:34
  Pe data de 15 septembrie 2012 , cu prilejul deschiderii anului scolar,Primarul a intrebat copii de la Scoala 29 daca vor sa le faca un parc in locul bateriei de garaje ce se afla intre cele trei scoli( 17,29,economic).Copii au strigat la unison acel da asteptat de Primar ca sa auda presa iar Primarul a promis ca darama garajele si le va construi un parc. Sa fie acela Noul Parc din Noul Galati cu Noile Strazi si Noul Stadion, cu Noul Adapost Pentru Caini, cu Noile Garduri Vii in locul Gardurilor de fier si tabla din jurul blocurilor, cu Noile Ghene de Gunoi? Primarule daca tu darami garajele si kkturile de chioscuri si faci parcari si redai spatiile verzi esti MARE, MARE, MARE,daca nu ........mic, mic, si mai mic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Axon
  Marți, 12 Martie 2013 06:57
  Primarul Stan are un fix: la el totul este nou, dar lipseste cu desavarsire; Oras nou, parc nou ... numai cainii comunitari sunt vechi si omniprezenti!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Bitum
  Luni, 11 Martie 2013 19:23
  Sa ia model parcurile din Bucuresti, cel putin in sector 4 la Piedone.Parcuri pentru copii din 4 in 4 blocuri si foarte frumos dar si diferit echipate.
  Toate sunt prevazute cu covor di spuma cauciucata cu scurgeri pentru apa de ploaie, echipamente de joaca confectionate din plastic si lemn (nimic metalic), plase de protectie s.a. totul pentru protectia copiilor.Pe unele echipamente sunt etichete ,,Made in Sweden'' (posibil sa fie procurate prin Jisk).
  La fiecare intrare din parc exista cate un indicator suficient de mare ca sa fie vazut de tot chiorul ,,Parc pentru copii de la varsta pana la varsta'' si ,,INTERZIS CU CAINI IN PARC''.
  Garantez ca pretul echipamentelor de joaca din plastic si lemn pentru copii, deci altele decat astea metalice, sovietice,carpite si periculoase pentru copii (cred ca de asta nu ne primeste in Shengen printre altele, parcuri pentru copii ca la spitalele de nebuni) costa mult mai putin sau la fel ca marea carpeala anuala a parcurilor...doar atunci cand se doreste sa se faca ceva bun si fara ciuguleala nehalitilor care vad in orice ban de la contribuabil motiv de furaciune.
  Sa nu-i aduc aminte actualului primar ca isi facea campanie electorala printr-un astfel de parc amarat si nenorocit, plin de cacati de caine, parc plantat exact langa gardul unei ghene de gunoi, care facea o mare diferenta si contrast intre costumul si parfumul 'mnelui.Atunci a promis ceva, printre altele si asta; acum om vedea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Important
  Luni, 11 Martie 2013 18:56
  Incepeti amenajarea parcului cat mai repede si asta pentru ca nu o sa se mai bucure copiii de azi pentru proiectele de maine. In primul rand sa se puna accent pe curatenia din parc si sa se amenajeze astfel incat copiii sa se poata bucura de parc, nu sa fie inchis. Sa amenajati in paralel si parcul Faleza Dunarii, cel de langa Distrigaz. In primul rand pe langa mizerie, vandalism (caci din cauza unor adolescenti fara prea multe in cap care s-au folosit de obiectele de joaca ale celor mici), lipsesc cu dasavarsire copacii care ar tb sa faca umbra. Vara nu poti sa "vizitezi" acest parc decat spre apusul soarelui. Ce sa mai vorbim de lipsa obiectelor de joaca pentru copii (in afara de niste leagane si niste topogane si cateva balansoare ce li se mai ofera copiilor?! filme obscene). Sa fie lasat liber spatiul aferent terenului de joaca. Nu mai dati voie nimanui sa il ocupe. Vor si copiii nostri sa joace fotbal sau orice alt joc care necesita spatiu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 11 Martie 2013 16:51
  N-ar fi deloc rau ca toate cele prezentate in articol sa se materializeze, in sfarsit, intr-un oras in care gardurile din sarma, balansoarele din teava sudata si toboganele din piatra inca mai dainuie. Exista standarde de siguranta privind echipamentele pentru spatii de joaca. Poate se va tine cont si de existenta unor zone de umbra oferita in zilele caniculare si de intretinerea spatiilor verzi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de O mama cu 2 copii plini de cucuie
  Luni, 11 Martie 2013 14:10
  Daaa! Siiigur! Mai trantesc niste uratenii din fier sau lemn vopsite si pun doi idioti sa le pazeasca. Cucuiele copiilor si pericolul mizeriilor cu titlu de loc de joaca nu se pun la socoteala. In lumea civilizata, parcurile de copii au totul din cauciuc ori alte materiale moi, colturi rotunjite si atentie la fiecare detaliu care ar putea rani un copil... Da' de unde sa stie niste cocotati in varf de scaune care n-au dus in viata lor un copil la joaca?! Cand faceti ceva, inspirati-va de la cei mai buni ca voi, nu va supraevaluati, ca inca se vede pe fruntea voastra mileul de macrame si pestele de sticla de pe televizor!...
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 11 Martie 2013 13:27
  Poate cu ocazia asta ii darama si casa nesimtitului ala de caluian , ca sa nu mai spun de biserica. Socot ca e mai trebuitor duhului un petec de verdeata in care sa te reculegi in liniste si in sinea ta. In orice caz, a fost un criminal cel care a dat autorizatie de constructie in cadrul unui parc ..... iar vitele alaturi de care traiesc in cloaca asta imputita de oras o sa-l voteze si dupa moarte. Nu are importanta ca a macelarit orice petec de verdeata din oras, a schilodit imaginea orasului cu chioscuri aruncate ca zarurile pe nu stiu unde, nu conteaza aviasan si altele, vitele merg incolonate la vot si pun stampila unde trebuie. Ian ganditi-va matale la durbaCA CA el nu mai gasim
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.