Orăşelul Copiilor şi Parcul "Coposu" vor fi modernizate
Foto: Aşa arată planul proiectului de modernizare a Orăşelului Copiilor

Orăşelul Copiilor şi Parcul "Coposu" vor fi modernizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local, aleşii au aprobat lucrările de intervenţii propuse pentru anul 2013, pentru modernizarea Orăşelului copiilor din Ţiglina I. Parcul „Corneliu Coposu” (Cloşca) va fi reamenajat şi modernizat graţie contractului de asociere dintre Persoana Fizică Autorizată Călin Lileana şi municipiul Galaţi, asociere votată de Legislativul local.

Deteriorat, descompletat, nefuncţional

Hotărârea privind Orăşelul Copiilor este inţiată de primarul Marius Stan, devenit de curând din nou tată, şi de consilierul local PDL Alin Mihai, tatăl unui băieţel de patru ani.  Lucrările care vor fi executate în parc sunt justificate de faptul că, în prezent, Orăşelul nu mai corespunde din punct de vedere al cerinţelor impuse de normele europene, echipamentele sunt deteriorate, descompletate şi unele nefuncţionale. Parcul ar urma să fie împărţit pe mini-zone cu echipamente şi instalaţii de joc multifuncţionale pe categorii de vârstă, dar şi cu o zonă de odihnă, agrement, fitness şi plimbare. La propunerea lui Alin Mihai a fost acceptat un amendament discutat deja în comisiile CL, prin care s-a înlocuit mini-zona de skating cu un loc de joacă, pentru ca obiectivul să-şi păstreze destinaţia de Orăşel al Copiilor. Totodată, s-a acceptat şi mutarea terenului de sport într-o zonă limitrofă parcului, lângă biserica din vecinătate.

Viceprimarul Florin Popa a cerut să se reducă valoarea totală a investiţiei, estimată la 3.244.177 de lei, dat fiind că se renunţă la anumite categorii de lucrări. La capătul a 12 luni de transformare, parcul ar trebui să aibă gazon şi spaţii verzi îngrijite, alei pietonale din piatră cubică, piste pentru biciclete şi carturi, un pavilion administrativ şi un spaţiu expoziţional, locuri de joacă, iaz artificial cu fântână arteziană, sistem de supraveghere video, reţea Wi-Fi şi iluminat modern. Desigur, toate sună bine, dar important este cum vor arăta în realitate.

Calitatea să primeze!

Din experienţa de tătic al cărui copil nu se poate juca decât în curtea grădiniţei, unde mai rămâne să zburde în fiecare zi câte o oră şi jumătate, Alin Mihai ne-a mărturisit că şi-ar dori un orăşel al copiilor aşa cum există în Bucureşti, în Parcul Tineretului şi Parcul Izvor, cu echipamente de joacă moderne şi sigure. Temerea lui este ca, nu cumva, în urma unui caiet de sarcini făcut aşa cum s-au făcut până acum la Primărie, lucrările să nu fie câştigate sau executate de vreuna dintre firmele care şi-au dovedit până acum incapacitatea şi să primeze doar preţul, în defavoarea calităţii reale. „Decât să dăm 200.000 de euro şi să iasă o mizerie, mai bine îl lăsăm aşa cum este! Caietul de sarcini ar trebui să impună anumite standarde de calitate şi experienţă”, ne-a declarat consilierul.

Primăria s-a asociat cu un PFA

PFA Călin Lileana s-a angajat să reabiliteze întregul Parc "Coposu" în suprafaţă totală de 18.205 mp, iar în contrapartidă va primi în folosinţă pe o suprafaţă de teren de 527 mp, situată în incinta parcului, în dreapta, unde îşi va putea amenaja şi instala propriile echipamentele de joacă: tobogan gonflabil, trambulină, trenuleţ electric, carturi cu pedale şi maşinuţe electrice, pentru care va percepe o taxă de închiriere. Contractul s-a încheiat pentru o perioadă de cinci ani.

Plan de bătaie

PFA Călin Lileana, înfiinţată în 2012, cu activitatea în domeniul prestării de servicii recreative, a estimat valoarea investiţiei sale în parc la 121.680 de euro. „În anii trecuţi, cei care instalau asemenea echipamente de joacă aveau în vedere doar obţinerea unor profituri rapide şi fără prea multe costuri, achiziţionând echipamente second-hand şi neparticipând în niciun fel la reamenajarea şi înfrumuseţarea parcului. Costul total al investiţiei se ridică în jurul sumei de 121.680 euro, din care numai valoarea pazei parcului pe o perioadă de cinci ani va fi de 90.000 euro, sumă care este investită fără să ţinem cont de echipamentele proprii care vor fi instalate în spaţiul de joacă pe care-l solicităm spre folosinţă pe întreaga perioadă aleasă”, se arată în planul de afaceri propus de PFA. Conform documentelor avizate de aleşi, investiţia va începe cu repararea sistemului de iluminat şi înlocuirea abajurului tuturor stâlpilor din parc, apoi va fi reparată pardoseala unde aceasta este deja stricată şi unde va suferi stricăciuni în urma reparării sistemului de iluminat. Vor fi aduse bănci, coşuri de gunoi, va fi înlocuită groapa de nisip cu una modernă şi vor fi montate echipamente suplimentare în spaţiul de joacă al copiilor, respectiv două hinte cu câte două leagăne, două balansoare, două balansoare pe arc, un carusel, aparate de joacă cu resort, cu structură din oţel, formate din figurine de polietilenă, cu mânere şi suport pentru picioare şi şezut. În plus, va fi instalată o nocturnă în spaţiul de joacă al copiilor şi va fi montat un sistem de răcire pentru exterior (cu picătura), pe ambele părţi ale aleii principale. Spaţiul verde, ajuns ca vai de lume, va fi îmbogăţit prin plantarea de gazon şi flori.

Citit 4951 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2013 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.