Orăşelul Copiilor şi Parcul "Coposu" vor fi modernizate
Foto: Aşa arată planul proiectului de modernizare a Orăşelului Copiilor

Orăşelul Copiilor şi Parcul "Coposu" vor fi modernizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local, aleşii au aprobat lucrările de intervenţii propuse pentru anul 2013, pentru modernizarea Orăşelului copiilor din Ţiglina I. Parcul „Corneliu Coposu” (Cloşca) va fi reamenajat şi modernizat graţie contractului de asociere dintre Persoana Fizică Autorizată Călin Lileana şi municipiul Galaţi, asociere votată de Legislativul local.
Deteriorat, descompletat, nefuncţional
Hotărârea privind Orăşelul Copiilor este inţiată de primarul Marius Stan, devenit de curând din nou tată, şi de consilierul local PDL Alin Mihai, tatăl unui băieţel de patru ani.  Lucrările care vor fi executate în parc sunt justificate de faptul că, în prezent, Orăşelul nu mai corespunde din punct de vedere al cerinţelor impuse de normele europene, echipamentele sunt deteriorate, descompletate şi unele nefuncţionale. Parcul ar urma să fie împărţit pe mini-zone cu echipamente şi instalaţii de joc multifuncţionale pe categorii de vârstă, dar şi cu o zonă de odihnă, agrement, fitness şi plimbare. La propunerea lui Alin Mihai a fost acceptat un amendament discutat deja în comisiile CL, prin care s-a înlocuit mini-zona de skating cu un loc de joacă, pentru ca obiectivul să-şi păstreze destinaţia de Orăşel al Copiilor. Totodată, s-a acceptat şi mutarea terenului de sport într-o zonă limitrofă parcului, lângă biserica din vecinătate.
Viceprimarul Florin Popa a cerut să se reducă valoarea totală a investiţiei, estimată la 3.244.177 de lei, dat fiind că se renunţă la anumite categorii de lucrări. La capătul a 12 luni de transformare, parcul ar trebui să aibă gazon şi spaţii verzi îngrijite, alei pietonale din piatră cubică, piste pentru biciclete şi carturi, un pavilion administrativ şi un spaţiu expoziţional, locuri de joacă, iaz artificial cu fântână arteziană, sistem de supraveghere video, reţea Wi-Fi şi iluminat modern. Desigur, toate sună bine, dar important este cum vor arăta în realitate.
Calitatea să primeze!
Din experienţa de tătic al cărui copil nu se poate juca decât în curtea grădiniţei, unde mai rămâne să zburde în fiecare zi câte o oră şi jumătate, Alin Mihai ne-a mărturisit că şi-ar dori un orăşel al copiilor aşa cum există în Bucureşti, în Parcul Tineretului şi Parcul Izvor, cu echipamente de joacă moderne şi sigure. Temerea lui este ca, nu cumva, în urma unui caiet de sarcini făcut aşa cum s-au făcut până acum la Primărie, lucrările să nu fie câştigate sau executate de vreuna dintre firmele care şi-au dovedit până acum incapacitatea şi să primeze doar preţul, în defavoarea calităţii reale. „Decât să dăm 200.000 de euro şi să iasă o mizerie, mai bine îl lăsăm aşa cum este! Caietul de sarcini ar trebui să impună anumite standarde de calitate şi experienţă”, ne-a declarat consilierul.
Primăria s-a asociat cu un PFA
PFA Călin Lileana s-a angajat să reabiliteze întregul Parc "Coposu" în suprafaţă totală de 18.205 mp, iar în contrapartidă va primi în folosinţă pe o suprafaţă de teren de 527 mp, situată în incinta parcului, în dreapta, unde îşi va putea amenaja şi instala propriile echipamentele de joacă: tobogan gonflabil, trambulină, trenuleţ electric, carturi cu pedale şi maşinuţe electrice, pentru care va percepe o taxă de închiriere. Contractul s-a încheiat pentru o perioadă de cinci ani.
Plan de bătaie
PFA Călin Lileana, înfiinţată în 2012, cu activitatea în domeniul prestării de servicii recreative, a estimat valoarea investiţiei sale în parc la 121.680 de euro. „În anii trecuţi, cei care instalau asemenea echipamente de joacă aveau în vedere doar obţinerea unor profituri rapide şi fără prea multe costuri, achiziţionând echipamente second-hand şi neparticipând în niciun fel la reamenajarea şi înfrumuseţarea parcului. Costul total al investiţiei se ridică în jurul sumei de 121.680 euro, din care numai valoarea pazei parcului pe o perioadă de cinci ani va fi de 90.000 euro, sumă care este investită fără să ţinem cont de echipamentele proprii care vor fi instalate în spaţiul de joacă pe care-l solicităm spre folosinţă pe întreaga perioadă aleasă”, se arată în planul de afaceri propus de PFA. Conform documentelor avizate de aleşi, investiţia va începe cu repararea sistemului de iluminat şi înlocuirea abajurului tuturor stâlpilor din parc, apoi va fi reparată pardoseala unde aceasta este deja stricată şi unde va suferi stricăciuni în urma reparării sistemului de iluminat. Vor fi aduse bănci, coşuri de gunoi, va fi înlocuită groapa de nisip cu una modernă şi vor fi montate echipamente suplimentare în spaţiul de joacă al copiilor, respectiv două hinte cu câte două leagăne, două balansoare, două balansoare pe arc, un carusel, aparate de joacă cu resort, cu structură din oţel, formate din figurine de polietilenă, cu mânere şi suport pentru picioare şi şezut. În plus, va fi instalată o nocturnă în spaţiul de joacă al copiilor şi va fi montat un sistem de răcire pentru exterior (cu picătura), pe ambele părţi ale aleii principale. Spaţiul verde, ajuns ca vai de lume, va fi îmbogăţit prin plantarea de gazon şi flori.

Citit 4767 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2013 18:41

25 comentarii

 • postat de carol dina
  Sâmbătă, 11 Mai 2013 20:59
  Alo !!!! Curtea De Conturi ,ce faceti ? Asociere primarie cu PFA (infiintat de 4 luni care are in patrimoniu 5 biciclete) al unei pensionare cu 300 lei pe luna pensie ? Are in obiectul de activitate ceva ce scrie in contractul ala ca trebuie sa faca ? Sigur nu va face !! Cine plateste ? Pentru cei 570 metri plateste 25.000lei pe luna chiria normala aprobata de consiliul de primarie ? A incasat primaria vreun ban de chirie pe lunile care au trecut? Daca nu sa li se impute consilerilor si primarului ca au aprobat porcaria asta fara sa dea publicitatii si fara licitatie !!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de carol dina
  Luni, 25 Martie 2013 21:37
  ...si desigur sa plateasca chirie normala la primarie ,adica pentru 527 metri patrati x 50 lei = 26.350 lei pe luna ca orice inchiriere . Daca nu incaseaza ,primaria bani astia luna sa li se impute consilierilor primariei si primarului care au votat porcaria asta .
  0
  1
  Raportează
 • postat de carol dina
  Marți, 19 Martie 2013 18:57
  ?? de cand un PFA (persoana fizica autorizata de primarie ), infiintat de o pensionara acum doua luni,ce are 300 ron pensie si 5 biciclete in patrimoniu se asociaza cu primaria ? de cand si de unde are 140.000 euro o PFA ? ce parc a mai amenajat ? cand vreodata va avea voie sa angajeje personal autorizat sa repare parcul parcul ?sa pazeasca parcul ? ,personal autorizat ISCIR sa exploateze utilaje de agrement? ce,,, ,nu stie primaria ? nu ea ii elibereaza autorizatia de functionare ? nu stie ca nu are cum ,chiar sa vrea ,sa faca toate astea ? ea a autorizat-o numai ptr comert in targuri si parcuri si nu are voie sa lucreze decat EA pensionara !!!, vrem toata povestea ,nu numai partea cu spaga , un parc ,data de Stan !!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de ileroiv37
  Duminică, 17 Martie 2013 19:11
  DE UNDE ATI SCOS-O FRATE CU "PARCUL CORNELIU COPOSU"? IN PARANTEZA CLOSCA, IN PARANTEZA TIGLINA I, BLA BLA BLA...
  CAND TOATA LUMEA IL STIE DE "PARCUL DURBACA"?
  SAU VA E RUSINE SA RECUNOASTETI MERITUL UNUI OM.
  ASTEPT CU NERABDARE SA APARA "STATIA DE AUTOBUZ MARIUS STAN"... DEOCAMDATA PENSIONARII STAU IN PICIOARE. SI IN STATII SI LA COZILE INTERMINABILE. SA STEA PE BORDURILE ALB-ROSII. "ASA LE TREBUIE" DACA VOR SA SE PLIMBE CU AUTOBUZUL!
  DESPRE BIETII COPILASI... CE VINA AU CA "O MANA DE PARINTI INIMOSI" AR FACE ORICE SA ISI UMPLE PROPRIILE BUZUNARE, NUMAI PARCURI PENTRU DISTRACTIE NU?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catre redactia Vietii Libere
  Duminică, 17 Martie 2013 16:06
  Stimata redactie,cred ca sunt in asentimentul multor cititori si anume in a va cere sa ne prezentati initiativele parlamentare ,contactele cu alegatorii din circumscriptiile electorale ,promisiunile onorate ale celor alesi sa ne reprezinte urbea in decembrie 2012.Pana acum am observat in mod curios ,doar luarile de pozitie ale senatorului liberal Ichim si culmea oferite opiniei publice in ......publicatiile patronate de lideri din opozitie.Sa existe in mod subit o simpatie profunda intre acestia sau puncte de vedere comune impartasite pentru binele cetateanului simplu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Duminică, 17 Martie 2013 11:51
  Un PFA infiintat in 2012 investeste cca. 122.000 Euro din care 90.000 Euro se cheltuie pe servicii de paza, restul de 32.000 Euro in investitii reale, in parc. Cu acesti bani, la un parc de 17.678 mp, (spatiu pentru care nu se percepe taxa) investitia ar fi de 1,80 Euro/mp.
  La banii astia, am mari dubii ca echipamentele de joaca, pentru care nu se va percepe taxa, vor respecta legislatia europeana referitoare la echipamentele de joaca destinate celor mici.
  Daca suma investita s-ar fi regasit, in totalitate, in modernizarea parcului, iar paza ar fi fost asigurata de catre municipalitate, adica 18000 Euro/an sau 1500 Euro/luna, o suma modica de alftel, timp in care numai pe chiria sediului Primariei se aloca lunar 10.000 Euro, probabil ca am fi avut si noi un parc aidoma oraselor civilizate din tara asta.
  Referitor la termenul de finalizare al investitiei nu prea stim mai nimic si cred ca pentru orice investitie in parcuri, din acest oras, ar fi obligatorie dezbaterea publica si nu atribuirea directa, domnilor consilieri locali.
  Si daca tot sunteti persoane publice alese in mod democratic, prin vot, poate n-ar strica, cateodata, sa aflati si parerile celor ce, prin stampila lor, v-au asezat in fotoliile pe care cu onoare le ocupati si din care, uneori, va comportati ca niste stapani pe plantatie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de carol dina
  Duminică, 17 Martie 2013 09:33
  Cred ca e mai bine ca DNA sa se autosesizeze si sa-si dea cu parerea .
  0
  1
  Raportează
 • postat de gigi
  Duminică, 17 Martie 2013 08:19
  Si cu bihlitele de pe platforma Trei Star,cu corturile sau chioscurile de flori,ce faceti? Ca Ciuntu,care a trait la Primarie foarte bine din spagile boritilor le-a dat autorizatie pentru constructia chioscului de linga Viata Libera Galacta cu conditia sa elibereze platforma. Sau in continuare functionarii Primariei i-si iau spagile impreuna cu Politia Locala si mizeria continua in mijlocul orasului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru carol dina
  Duminică, 17 Martie 2013 07:18
  . Alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
  „Art. 17. — (1) PFA își poate desfășura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terțe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condițiile legii.”
  2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
  „(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terțe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.”
  0
  0
  Raportează
 • postat de carol dina
  Duminică, 17 Martie 2013 06:44
  ?? de cand un PFA (persoana fizica autorizata de primarie ), infiintat de o pensionara acum doua luni,ce are 300 ron pensie si 5 biciclete in patrimoniu se asociaza cu primaria ? de cand si de unde are 140.000 euro o PFA ? ce parc a mai amenajat ? cand vreodata va avea voie sa angajeje personal autorizat sa repare parcul parcul ?sa pazeasca parcul ? ,personal autorizat ISCIR sa exploateze utilaje de agrement? ce,,, ,nu stie primaria ? nu ea ii elibereaza autorizatia de functionare ? nu stie ca nu are cum ,chiar sa vrea ,sa faca toate astea ? ea a autorizat-o numai ptr comert in targuri si parcuri si nu are voie sa lucreze decat EA pensionara !!!, vrem toata povestea ,nu numai partea cu spaga , un parc ,data de Stan !!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de respect pentru corneliu coposu
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 22:25
  sa va fie rusine ca asociati memoria si numele d-lui corneliu coposu cu afacerile voastre facute de un grup de persoane din galati ce pot sa foloseasca banii publici cum vor ei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 20:32
  Oare cati copii mai sunt in batranul cartier Tiglina 1 ? A facut cineva un recensamant serios sa vada unde este bine sa fie amplasat un orasel au copiilor? Daca tot este sa se deplaseze cu autobuzul sau autoturismul la orasel ,apoi trebuia sa-l amplaseze in zona unde contrar tuturor normelor ,inclusiv europene ,s-a ras o zona verde si s-a facut fabrica de tricotaje si supermarket . Ar trebui pusa o pancarta mare cu numele primarului si consilierilor care au aprobat aberatia respectiva intr-un oras care practic nu are parcuri ( scumpe pentru galateni anumite tricouri cu zambetul omunlui de bine )
  0
  0
  Raportează
 • postat de omul umbrelor
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 19:38
  Pai dupa cum spune articolul, toti care erau in parc nu vroiam decat sa faca bani repede si fara sa faca nimic, adica ca romanul. Nu vad nimic gresit in a te indrepta catre un parteneriat sau asociere cand ai un plan bine pus la punct, bani pe care sa-i investesti si idei frumoase. Oricum femeia asta risca mult cu investitia mai ales ca e ceva sezonier, iar conditiile meteo joaca un rol important in bunul mers al afacerii, asa ca, sincer eu as fi bagat banii in altceva.....(daca ii aveam :))
  0
  0
  Raportează
 • postat de observator
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 18:28
  De ce nu amintiti de parcul din micro 20?S-a investit atit de mult in locuri de joaca,fintini,banci,arbori ornamentali,stilpi cu iluminat solar,alei pavate..Toate acestea au fost in zadar pentru ca nu ati pus paza.Acum sint banci rupte(s-a furat lemnul),cosuri de gunoi sint vandalizate,o parte din gard este furat si vreo citeva haite de ciini de iti este teama sa tranversezi parcul!Trebuie paza (cu pistol,daca se poate) altfel totul va fi in zadar,sint multi boschetari in Galati dornici sa fure,sa distruga ceea ce "fraierii"incearca sa construiasca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de parc
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 18:19
  Nu stiu si nici nu contest ceea ce are in plan sa faca PFA, dar aflu cu ocazia acestui articol din VL ca parcul a fost dat in concesiune pe principiul "primul venit, primul servit". Nu este corect! Despre intentiile primariei trebuie sa stie toata urbea.
  Din imaginea afisata, echipamentele de joaca îmi se par cunoscute. Am mai vazut asa ceva si la Slanic Moldova si pe la Bucuresti. Garantia acordata de producator pentru aceste echipamente de joaca realizate din lemn tratat, este de 5 ani. Ce se intampla dupa ce expira prioada de concesiune? Concesionarul are si contract de intretinere si reparatii cu distribuitorul echipamentelor pe perioada concesiunii? Nu am vazut nimic scris despre zonele moi, cauciucate de la sol, nici despre apa potabila care este obligatorie in amenajarea parcurilor si nici despre wc. Parcul va fi ISCIR-izat? Sper ca v-ati gandit la toate aceste lucruri de bun simt.
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetatean european
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 17:15
  asta domnule depinde de clauzele din contract. Eu zic sa asteptam si sa vedem ce se intampla. Oricum suna mai bine decat ce era in anii trecuti cand nu puteai sa te plimbi cu copilul in carut ca aleia principala, de fapt singura mai a Doamne ajuta din parc, era plina de tot felul de echipamente. Recunosc ca de multe ori mi-am dat copilul in ele si numai de cateva ori am primit bon. Asta depinde si cum autoritatile isi fac treaba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alta mizerie
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 15:53
  Pariu cetatene european ca PFA-ul asta isi va instala agregatele in parc, va face o gramada de bani fara chitanta de pe urma parintilor si, abia la expirarea contractului, in al cincilea an, va tranti niste mizerii reconditionate gen mobilierul de la sala sporturilor si va pretinde ca a indeplinit contractul? Pariu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de galati
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 15:39
  Ca la noi. Dacă nu faci nimic, de ce nu faci, dacă faci ceva sigur e corupție si dacă tot ai făcut ceva de ce sa nu fie gratis. Mai oameni buni cum sa o dea omul sa va multumeasca. In orice parc din lumea asta se plătește. Sunt si echipamente unde e acces gratuit. Nu te pune nimeni sa te duci la privat. Dar dacă omul s-a gândit sa facă ceva sa imbunatateasca cu echipamente noi, paza ( ca slava Domnului e nevoie la cati drogati sunt prin parcul ăla) , bănci, costuri de gunoi, spațiu verde, mai pune si echipamente noi la copii unde tot gratuit va fi, iluminatul ca era bezna acolo noaptea, de ce sa nu-i dam o șansa??!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pensionar
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 15:24
  Mergeam zilnic anul trecut cu nepotul in parc. Se juca la topogan si la alte jucarii pe acolo si de fiecare data plateam. Mi se pare o investitie binevenita. Niciodata nu gaseam o banca libera, e bine daca se monteaza mai multe banci. Nu prea inteleg cum e cu aerul conditionat in aer liber. Nu am vazut niciodata.
  Sper sa nu dureze prea mult amenajarea ne-am saturat De Stat In Casa
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean european
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 15:12
  Eu cred ca experienta nu are nicio relevanta in acest caz ca doar nu PFA amenajeaza parcul ci doar firme specializate. PFA vine cu finantarea asta e important.
  Sincer, aplaud ideia si abia astept sa vad cum va arata parcul. Mi se pare interesant sitemul de racire pentru vara cu picatura
  0
  0
  Raportează
 • postat de Huo nepriceputilor!
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 14:11
  Nici nu se pune problema ca aceasta PFA s-a infijntat in 2012 tocmai ca sa preia parcul, nici nu se pune problema unei licitatii, nici nu se pune problema unei experiente... Bine ca-i dati parcul pe 5 ani, sa nu mai poata nimeni desfiinta un contract care va spun de pe acum, va fi pagubos daca din 120 de mii de euro, 90 sunt doar paza. Pariez ca va iesi un mare bullshit si-un mare scandal cu afacerea asta. Cine taie pariul? Din nou aceleasi mizerii de gainarii marca Florin Popa iar Marius Stan sta capra ca un prost ingalat ce e. Cu 4-5 sute de mii de euro altii au facut parcuri adevarate, nu mizerii din astea pe care le dati voi cu vopsea peste scorojita veche si apoi pretindeti ca ati facut cine stie ce investitii. Asta e Noul Galati, o carpeala de prost gust si buzunare pline la vatafi?
  0
  1
  Raportează
 • postat de greu
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 12:40
  dupa ce toate terenurile din jurul blocurilor s-au umplut cu constructii sau parcari, dupa ce terenul de fotbal din curtea scolii nu se mai poate folosi decat contra cost, acum nici in parc nu mai putem merge decat platind ????? si asta se face sub conducerea unui primar care se presupune ca are drag de miscare si sport ... si anul de infiintare a PFA arata exact ce trebuie - coruptia

  as dori sa stiu unde mai pot merge copiii in galati fara plata !
  0
  0
  Raportează
 • postat de didi
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 11:50
  Si cu zgomtul care ar trebui suportat de cei care locuiesc in zona cum ramane? Cu locuririle de parcare pentru masinile care vor apare odata cu copii adusi la joaca,cum ramane? Care vor fi orele intre care va fi permis accesul in aceste parcuri? Sau nu exista asa ceva? Locuiesc in zona si vreau sa va spun ca in lunile de vara in zona Oraselului copiilor este un vacarm pana tarziu in noapte.Nu am nimic impotriva copiilor,doamne fereste,dar totusi cred ca ar trebui reglementate orele intre care este permis orice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SB
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 11:17
  Destepti sunteti ,acum primavara v-a apucat ! Oare o fi de la astenie ? Oraselul il inchideti ,parcul lui Durbaca la fel ,Gradina Publica e si ea inchisa ...Maine,poimaine veti inchide si Faleza , din varii motive ...Daca vrei sa te mai plimbi , nu prea mai ai pe unde . Un oras plin ge gropi , praf , mizerii de caini... Voiam sa spun "Sat fara caini! " dar tocmai ce am auzit latraturi de sub geam....
  0
  0
  Raportează
 • postat de SB
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 11:15
  Destepti sunteti ,acum primavara v-a apucat ! Oare o fi de la astenie ? Oraselul il inchideti ,parcul lui Durbaca la fel ,Gradina Publica e si ea inchisa ...Maine,poimaine veti inchide si Faleza , din varii motive ...Daca vrei sa te mai plimbi , nu prea mai ai pe unde . Un oras plin ge gropi , praf , mizerii de caini... Voiam sa spun "Sat fara caini! " dar tocmai ce am auzit latraturi de sub geam....

  In speranta ca nu imi va fi sters iar comentariul ,pertinent de altfel.

  Cu respect
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.