Când e vorba de bani, rivalităţile politice dispar. Iar s-a împărţit "ciolanul" în Consiliul Local!

Când e vorba de bani, rivalităţile politice dispar. Iar s-a împărţit "ciolanul" în Consiliul Local!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi USL are o majoritate confortabilă în forumul local, a preferat să dea şi partidelor de opoziţie câte o halcă din posturile de membri în CA-urile societăţilor publice * Din cele 40 de posturi - plătite, evident! - patru au fost oferite PP-DD, iar două PD-L


Dacă până acum împărţirea posturilor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor de interes local se făcea strict politic, în Consiliul Local, de această dată, Guvernul, prin OUG nr.109 a impus instituirea unei „guvernanţe corporative”. O comisie formată din viceprimarul Florin Popa (PSD), Mihai Manoliu (PNL) şi Eugen Găvan (PC) şi doi reprezentanţi ai Primăriei va selecta candidaţii la consiliile de administraţie (CA) de la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Transurb, Gospodărire Urbană, Industrial Parc şi Zona Liberă. Din rândul membrilor CA este desemnat directorul. Atât managerul cât şi membrii CA sunt votaţi de către Consiliul Local.

Înscrierile s-au încheiat

Potrivit anunţurilor postate de Primărie, 1 martie a fost data limită pentru depunerea plicurilor cu scrisori de intenţie şi CV-uri din partea celor dornici să facă parte din CA-uri. Singurul care nu a fost pus la bătaie a fost CA-ul SC Industrial Parc SRL, unde lucrurile nu sunt încă lămurite. Criteriile pentru selectarea membrilor cântă aria competenţei profesionale. Astfel, la Zona Liberă vor fi selectaţi patru membri CA, iar în cazul CA-urilor de la Transurb, Pieţe şi Gospodărire Urbană - câte şapte. Obligatorii sunt studiile superioare, abilităţile de management şi moralitatea. Constituie un avantaj experienţa de membru într-un CA al unei societăţi profitabile. Din cei şapte, cel puţin unul trebuie să aibă studii economice şi experienţă în domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin cinci ani. Iar cel puţin doi trebuie să aibă experienţă tehnică, economică sau juridică de minim cinci ani în domeniul afacerilor. În plus, nu pot fi selectate mai mult de două persoane din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din autorităţile sau instituţiile publice. Iar o persoană fizică nu poate exercita concomitent un număr mai mare de cinci mandate de administrator. Primăria nu ne-a putut spune câte plicuri s-au depus, iar comisia care va trebui să-i selecteze pe candidaţi şi să-i cheme pe cei mai potriviţi la evaluare şi interviu nu şi-a început încă activitatea.

Negocieri politice

Potrivit informaţiilor neoficiale, PP-DD a primit patru posturi în CA-uri, iar PDL două, dar le-a refuzat, considerând că trebuie să rămână în opoziţie. Despre restul posturilor se spune că vor fi împărţite în USL pe următorul criteriu: acolo unde PSD are directorul, va avea şi majoritatea în CA. Acolo unde Alianţa PNL-PC deţine funcţia de manager, va avea şi majoritatea în CA.

„Va prima competenţa”

Singurul lider politic care nu s-a ferit să spună cine sunt oamenii pe care îi propune în CA-uri a fost liderul PP-DD Picu Apostol Roman. Acesta a aplicat pentru Zona Liberă, consilierul judeţean Marian Vicleanu pentru Industrial Parc, Cătălin Ungureanu pentru Transurb, iar economista Nicoleta Sârbu pentru CA de la Pieţe.

Mai rezervat, liderul PSD Galaţi, Florin Popa ne-a spus că nu vede motive pentru care actualii directori ai societăţilor de interes local ar trebui musai schimbaţi: „Întotdeauna am încercat, prin nominalizări, ca persoanele care au şi calitatea de membru de partid, să aibă şi competenţa profesională pentru domeniul respectiv de activitate. Cred că PSD are 18-20 de propuneri, având în vedere că numărul de posturi din CA-uri şi reprezentanţi în Adunările Generale ale Acţionarilor sunt la nivel de 40-45. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu ştiu dacă aş fi acum în postura să fac cinci propuneri mai bune decât actualii directori generali! Probabil că parţial lucrul acesta se va întâmpla, dar nu sunt eu în măsură să spun acolo sau dincolo”, ne-a declarat Florin Popa.

În acest moment, Administraţia Pieţelor este condusă de Eugen Zaharia (PSD). Transurb şi Gospodărire Urbană au directori PC - Genica Totolici, respectiv, Eugen Găvan, iar la Zona Liberă directoare este liberala Angela Ivan. Industrial Parc SRL este condusă interimar de Costică Voicu.

Citit 3906 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.