Când va fi redeschisă Grădina Publică

Când va fi redeschisă Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  În vreme ce Parcul Rizer se pregăteşte de finalizare, despre Grădina Publică e greu de spus dacă îşi va putea deschide porţile pe 10 mai, aşa cum scrie pe panoul care îi baricadează acum intrarea


Vreo trei muncitori „sprijineau” gardul, alţii îşi făceau de treabă la o ţigară pe lângă module, vreo doi plimbau câte-o o roabă pe noile alei ale Grădinii Publice, iar un grup mai mare de lucrători era în pauză de masă în mijlocul spaţiului verde situat chiar la intrarea în parc. În fundal, fântâna arteziană se putea mândri cu o cupă impecabilă, aşa cum merită un merită un monument inclus pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Cam aceasta era atmosfera de lucru pe şantierul de modernizare a celui mai mare şi mai important dintre parcurile Galaţiului, mă rog, atât cât se putea zări printre gratiile gardului. Autorităţile locale se feresc să spună dacă termenul de finalizare scris pe panoul de la intrarea în parc - 10 mai 2013 - va fi respectat. Totul depinde de cum va fi vremea şi de reabilitarea fântânii arteziene.

Din ce se vede de după gard, Grădina are alei noi, dalate sau nu, şi, spun autorităţile, grosul lucrărilor s-a concentrat în zona consolidării versantului. Nu am remarcat nicio schimbare în privinţa spaţiilor verzi, care arată la fel de îmbătrânite şi de smotocite cum erau şi până acum. În schimb, am remarcat mai mulţi copaci marcaţi cu vopsea albă cu litera F, probabil de la fasonare.

Aberaţiile costă

Trebuie spus că pentru modernizarea şi reabilitarea Grădinii Publice, contribuţia Uniunii Europene a fost de peste 6,8 milioane de lei, Guvernul României a contribuit cu 1,4 milioane de lei, iar Primăria 2,2 milioane de lei. Lucrările sunt executate de către asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ. Reabilitarea fântânii costă 316.100 de lei de la bugetul local şi este executată de firma Primo SRL.

În mod bizar, autorităţile nu au inclus în proiectul privind parcul elementul central - fântâna, aşa cum au făcut, de pildă, autorităţile din Arad, care, pe bani europeni mai puţini s-au ales cu o mândreţe de parc şi cu o fântână muzicală. Nu că ar fi singurul paradox! Proiectul iniţial de modernizare a Grădinii Publice a fost modificat cu ajutorul unui peisagist francez, care a descoperit că o serie de elemente, cum ar fi gardul, sunt originale şi datează de la 1846, când, prin grija pârcălabului Iorga Ghica, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza, s-a înfiinţat Grădina Publică gălăţeană.

Citit 3593 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2013 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.