Consiliul Local Galaţi a redus finanţările pentru sport! Oţelul nu a mai primit nimic!

Consiliul Local Galaţi a redus finanţările pentru sport! Oţelul nu a mai primit nimic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă anul trecut peste 6,1 milioane de lei au fost alocate de la bugetul local pentru finanţarea a 26 de cluburi şi asociaţii sportive, anul acesta, prin votul aleşilor locali, doar 1.366.500 lei au fost împărţite la 20 de cluburi sportive. Aceasta a fost una dintre cele mai importante hotărâri votate în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local. Cluburile şi asociaţiile sportive au primit jumătate din suma alocată în urmă cu un an, restul diferenţei explicându-se prin absenţele de pe listă, printre care Fotbal Club Oţelul (2.410.000 lei în 2012) şi Handbal Club Danubius Galaţi, căreia i-au fost alocate în august anul trecut 900.000 de lei.
Cine şi câţi bani a primit
Fotbal Club Municipal Dunărea se poate bucura că a primit cea mai mare sumă - 485.000 de lei. În topul finanţărilor urmează: Club Sportiv Municipal Dunărea - 280.000 de lei, Clubul Sportiv Phoenix - 150.000 de lei, Asociaţia Rugby Club Municipal Galaţi -137.500 de lei, Clubul Sportiv United Galaţi - 50.000 de lei şi Clubul Sportiv Universitatea Galaţi - 40.000 lei. Asociaţia Sport Club Steaua Dunării Galaţi va trebui să se descurce cu doar 30.000 de lei, în vreme ce Clubul Sportiv Siderurgistul Galaţi, Asociaţia Clubul Sportiv de Volei Donaris 2010 şi Karate Club Galaţi au primit câte o alocaţie de 25.000 de lei. Clubul de Dans Sportiv Fantezia îşi va potrivi paşii de rumba după cei 21.000 de lei primiţi, iar Asociaţia Clubul Sportiv Junior AS Galaţi va fi nevoită să chivernisească - 20.500 de lei. Cu câte 15.000 de lei s-au ales Clubul Sportiv Handbal Art şi Asociaţia Club Sportiv Danubius 2010 Galaţi. Clubul Sportiv „Şah Club Galaţi” şi Asociaţia Judeţeană de Atletism au primit câte 10.000 de lei, în vreme ce Asociaţia Club de Şah Diana Galaţi - 9.500. Asociaţiei Club Sportiv Genius Galaţi i-au revenit 7.500 de lei, iar Clubui Sportiv Dacia Galaţi şi FC Metalosport Galaţi – câte 5.000 de lei.
O viitoare rectificare de buget, anunţată de primarul Marius Stan, ar putea îndulci finanţările acordate sportului, acest lucru fiind estimat să se întâmple în luna august.
La HC Danubius, doar o întârziere
Absenţa clubului de handbal feminin Danubius de pe listă a fost marea surpriză, însă de fapt nu se poate vorbi despre retragerea sprijinului financiar de către municipalitate. În acest caz este vorba doar despre o mică amânare, impusă de necesitatea adăugării la dosar a câtorva documente, lucrurile urmând să fie rezolvate cel mai probabil în următoarea şedinţă a Consiliului Local.

Citit 3861 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2013 11:02

9 comentarii

 • postat de un bosorog
  Duminică, 28 Aprilie 2013 14:41
  Problema trebuie transata clar:
  - Sport profesionist;
  - Sport de masa;
  - Sport de initiere - copii.

  De ce sa platesc eu, simplu galatean, unui "jucator" din "fotbalul profesionist" un salariu de 20-50 de ori mai mare decat al meu? Ca bate mingea?
  Mai grav, de 100 de ori mai mult decat practicantilor altor sporturi legitimati cu rezultate notabile?
  Este o politica generala.
  Daca ar fi si altceva decat o afacere, fotbalul ar fi un oarecare subiect.
  Pentru sporturile de masa, sa fie dati bani pentru membrii afiliati unei federatii. Pentru minimum de antrenamente, cantonamente decente, reprezentari.
  Cine primeste aici bani? Niste indivizi care mai mult stau in crasme.
  Scolile cui apartin? Daca autoritatilor locale, APOI SA SE DEA RESTUL ACESTORA. Adica acolo unde, la un moment dat, toti copii NOSTRI trec pe acolo.
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Duminică, 28 Aprilie 2013 12:57
  Doi "ziaristi" VL = doua loaze retarde si prostaniste. De ce mama naibii ar trebui sa primeasca bani de la buget un club care (teoretic, si aici e MAREA PROBLEMA) ar trebui sa ai milioane de euro in cont?
  Loazelor, de ce nu intrebati ce s-a intamplat cu vreo 15 milioane de euro?
  0
  0
  Raportează
 • postat de NICI pentru SCOLI nu sunt BANI!!! Scolile din cartierele sarace nu sunt ajutate. NU toate colile au beneficiat de BANI pevremea P.D.L-ului. Ce facem cu ele?
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 06:27
  Clubul Otelul sa faca performanta, sa aiba sustinatori, donatori, etc. NU poti sa lasi o gradinita din Valea Orasului sau o scoala fara dotare si sa dam bani la FOTBAL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 26 Aprilie 2013 15:24
  Finantarea sportului e necesara, aproape obligatorie. Sute de copii sunt inscrisi la aceste cluburi si nu neaparat pentru a face performanta. Cum orasul asta are o lipsa acuta de parcuri civilizate dotate nu numai cu balansoare sau gropi cu nisip, ci si cu trasee pentru biciclete, role, panouri pentru catarat, aparate de fitness, asa cum exista in toate parcurile oraselor civilizate, finantarea cluburilor sportive e "gura de oxigen" pentru copii.
  Decat alocarea de fonduri pentru Apaterm sau Transurb, saci fara fund, e de preferat sustinerea sportului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mecena
  Vineri, 26 Aprilie 2013 11:45
  E foarte bine ca se inca se mai dau bani pentru sport in Galati, chiar si asa putini, dar (intotdeauna la noi exista un “dar”) … va propun sa luam aminte la cateva aspecte!
  Pe siteul Primariei Galati exista postat inca din 25.01.2013 documentul “REGULAMENT privind regimul finantarilor nerambursabile de la bugetul local alocate pentru activitati nonprofit de interes local”.(http://www.primaria.galati.ro/portal/readarticle.php?article_id=39)
  In sfarsit finantarea culturii, sportului, cultelor, a proiectelor adresate tineretului si a celor sociale era reglementata transparent, similar altor orase din tara: Brasov, Cluj, Arad, Timisoara, Iasi, Pitesti s.am.d. conform Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
  Se descriau conditiile in care vor fi anuntate, primite si analizate proiectele de finantare nerambursabila din Galati … incurajator!
  Ce s-a intamplat? Timpul a trecut, apobarea bugetului general de venituri si cheltuieli al municipiului Galati pe anul 2013 s-a facut cu chiu cu vai abia pe 28.03.2013 … de finantare nu a mai zis nimeni nimic pentru ca nu exista fondul discutiei. Dupa aprobarea bugetului, era de asteptat ca lucrurile sa se intample asa cum se anuntase, dar (intotdeauna la noi exista un “dar”) surpriza !!! … singurul criteriu de acordare a finantarii a fost reducerea cu 50% a sumelor alocate anul trecut.
  Pacat!!! Si daca sunt cluburi nou infiintate sau exista alte proiecte de interes local care ar merita finantare? Cu ele ce facem? Nu spun ca este obligatoriu sa primeasca toti cei care cer, insa ar fi trebuit sa fie data tuturor o sansa prin publicarea programului anual pentru acordarea finantarilor nerambursabile, apoi a anuntului de participare, s.a.m.d. … ar fi trebuit urmata procedura legala anuntata deja de Primarie. S-au gandit oare cei din Primarie ce s-ar intampla daca celelalte entitati, care asteptau finantare si nu au primit, ar ataca hotararile Consiliului Local si ar bloca punerea lor in practica solicitand respectarea legii? Dar cand sa se mai faca totul legal, transparent si echitabil si mai ales cine in conditiile in care in Primarie se schimba oamenii de la o zi la alta iar fiecare vrea sa isi asigure scaunul? Trist, foarte trist si cu atat mai trist cu cat prin prisma trecutului actualului primar existau sperante ca lucrurile vor merge mai bine, macar pentru sport. Macar atat ....
  Este super ca se intentioneaza amenajarea de parcari supraterane, spatii de joaca, terenuri si sali de sport in locul bateriilor de garaje dar haideti sa nu mai ramana doar la stadiul de intentie.
  Este bine ca se organizeaza si evenimente sportive nationale de 250.000 euro, dar haideti sa nu mai luam in calcul pentru finantarea sportului doar criteriul taierii cu 10-20-50% ci si pe cel al performantei, al atragerii copiilor catre miscare si al mandriei sportivilor de a reprezenta acest oras! ... asa cum este el, cu bune si cu din ce in ce mai putine rele ... Cred ca ”Noul Galati” ar trebui sa inceapa in primul rand cu viitorul copiilor nostri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius0
  Vineri, 26 Aprilie 2013 10:50
  Ar trebui sa nu se mai sponsorizeze fotblalul.... la ce bani se invart pe acolo...unii chiar negri...Nu mi se pare normal sa dai bani din bugetul local pentru fotbal. Sunt alte sporturi care ar merita ajutate...se mai face atletism in Galati?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe gheoaga
  Vineri, 26 Aprilie 2013 09:31
  se naste o intrebare:-PE CE CRITERII S-AU DAT ACESTI BANI DE LA PRIMARIE? ,pt. ca domnule MARIUS STAN ,nu as vrea sa cred ca ati dat pe criteriu PRIETENIEI .Am un exemplu-STEAUA DUNARII GALATI,-ce fac ei de merita acesti bani?Joaca in vreo competitie nationala si noi nu stim.DE CE NU SE PUBLICA TOATE CLUBURILE SI DACA AU SAU NU DATORII LA BUGETUL LOCAL SI DE STAT
  0
  0
  Raportează
 • postat de Neculai Moruzi
  Vineri, 26 Aprilie 2013 01:08
  In Februarie s-a aplicat o cu totul alta politica, alocandu-se pentru un singur eveniment la care nu stiu daca erau 3 sportivi locali, o gala profesionista de box: 250.000 euro!!! Pentru asta au fost bani si nu a mai spus dom' Primar ca s-a cerut prea mult. Cand se cer bani pentru competitii la nivel national, in special pentru copii si juniori cluburile exagereaza, sa caute alte surse de finantare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Neculai Moruzi
  Vineri, 26 Aprilie 2013 01:00
  Venit din lumea sportului si cerand si primind la Otelul sume uriase, mult peste cat cer toate celelalte cluburi la un loc anul asta, cand a ajuns la putere si-a schimbat complet atitudinea ... si fata de sport, caruia ii intoarce spatele.
  Sunt o multime de antrenori si conducatori de club care muncesc voluntar, alearga si dupa sponsori, fac si performanta.
  Cu sumele cu care le primeau de la Primarie anul trecut, cele mai multe cluburi abia acopereau cheltuielile cu deplasarea la o singura competitie. Anul acesta nu mai ajung nici pentru atat.
  De altfel, noii alesi nu s-au uitat pe nici unul din dosare, ei luand de bune deciziile vechilor alesi ei folosind ca etalon decizia vechilor alesi, si dupa modelul Boc-Basescu au taiat, dar nu 25% ci 50%.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.