Cimitirul elefanţilor din administraţie

Cimitirul elefanţilor din administraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihai Capră, fostul prefect al Galaţiului, a acceptat să ne povestească sincer şi deschis cum „se naşte” un înalt funcţionar public şi pe ai cui bani *

- Domnule Mihai Capră, aţi fost primul prefect numit politic şi devenit apolitic, absolvent al cursurilor de înalt funcţionar public. Aţi demisionat din funcţia de prefect. Mai puteţi reveni în funcţie?

- Eu am demisionat, deci nu mai fac parte din Corpul înalţilor funcţionari publici, am însă cursurile efectuate şi în cazul în care se organizează concurs, pot participa fără niciun fel de probleme. Oricum, ocuparea unei funcţii în cadrul acestui Corp al înalţilor funcţionari publici se face prin concurs, susţinut după şase luni de interimat.

Prezenţa unui candidat care are cursurile făcute îi elimină automat pe cei care nu le au. Dacă sunt doi candidaţi şi niciunul nu are cursurile sunt acceptaţi amândoi. Eu având cursurile, dacă particip la un concurs, am prioritate faţă de unul care nu le are.

- Cât durează „şcoala de prefecţi”?

- A durat un an. În 2005, în baza unui program finanţat de statul francez, s-a făcut acest curs, susţinut preponderent de prefecţi din Franţa şi de profesori de la şcoala franceză de administraţie. Noi ne-am inspirat din modelul francez de depolitizare a funcţiei de prefect. După examenul de atestare, am fost numit prefect în ianuarie 2006.

- Aproape toţi prefecţii şi subprefecţii fostei guvernări au devenit inspectori guvernamentali, mărindu-se cu o sută de persoane organigrama Ministerului Administraţiei. Au fost numiţi alţi prefecţi şi subprefecţi „apolitici”. Ei primesc indemnizaţia cuvenită, urmează cursurile pe bani publici, iar dacă vine alt guvern, vor deveni la rândul lor inspectori, fiind numiţi alţi prefecţi şi subprefecţi care vor urma aceeaşi traiectorie. E normal?

- S-a căzut într-o cursă. Depolitizarea funcţiei de prefect nu este o cerinţă  a UE, dovadă că în Europa sunt mai puţini cei care au depolitizat funcţia decât cei care nu au făcut-o. În 2006, toţi prefecţii numiţi de PNL am avut o întâlnire cu Tăriceanu, pe atunci preşedinte PNL şi premier, în care ni s-a spus: cine vrea o carieră în administraţie demisionează din partid, cine vrea să fie om politic, va primi altă slujbă. Unii chiar am crezut.

În 2007, când la Alianţa PNL-PD s-a rupt, prima măsură a fost să dea afară prefecţii şi subprefecţii numiţi de PD. Ne-am simţit păcăliţi. Depolitizarea e o vorbă în vânt.

- Ce face un inspector guvernamental?

- La ora actuală, e aiurea să faci peste o sută de inspectori guvernamentali! E o gogoriţă avansarea în funcţia de inspector. Inspectorul guvernamental e un fel de cimitir al elefanţilor.

Conform legii, într-adevăr ar trebui să fie un corp de rezervă pentru prefecţi – unul pleacă, altul iese la pensie, cineva moare, deci trebuie să ai rezerve – dar în limita a 20-30 de funcţionari. Şi în timpul acesta, le dai diverse atribuţii să urmărească un proiect într-un judeţ.

Dar la o sută şi ceva de inspectori, e evident că n-ai ce să le dai de făcut şi se bat de muscă pe-acolo. E o aberaţie să umpli corpul acesta al funcţionarilor publici la infinit!

În Franţa există corpul prefecţilor de rezervă. Dar dacă sunt 126 de prefecţi şi subprefecţi la nivelul ţării, sunt 20-30 de inspectori care pot prelua atribuţii de prefect şi subprefect în orice moment. În Franţa depolitizarea a durat cam 30 de ani, până a apărut o generaţie nouă de absolvenţi de şcoală de administraţie care au parcurs toate etapele funcţiei publice până să ajungă la funcţia supremă de prefect.

- Ne puteţi spune, ca fost preşedinte al Asociaţiei prefecţilor şi subprefecţilor, dacă prefectul şi inspectorul sunt plătiţi diferit?

- Prefectul are indemnizaţie la nivel de secretar de stat, inspectorul la nivel de subsecretar. Poate chiar mai mult de 20 la sută diferenţa.

Prin mobilitate, pe un prefect poţi să-l faci subprefect, dar asta se cheamă că l-ai avansat? Când a fost gândită hotărârea de guvern am spus că nu poţi, prin mobilitate, în scopul eficientizării activităţii, să retrogradezi un om.

În Franţa prefectul e prefect, subprefectul, subprefect. Hotărârea trebuia schimbată, discutasem cu fostul ministru Blaga, dar după ce a fost schimbat din funcţie, actul normativ a fost dat în forma iniţială.

Citit 1737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.