Cum va arăta viitorul comun Galaţi - Brăila: INTERVIURI cu liderii administraţiilor din cele două judeţe

Cum va arăta viitorul comun Galaţi - Brăila: INTERVIURI cu liderii administraţiilor din cele două judeţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziarul "Viaţa liberă" vi-i aduce faţă în faţă pe liderii celor două administraţii Brăila - Galaţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila - Gheorghe Bunea Stancu, primarul Brăilei - Aurel Simionescu, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi - Nicolae Bacalbaşa, şi primarul Galaţiului - Marius Stan, au fost provocaţi la un duel al sincerităţii: cum va arăta viitorul comun Galaţi-Brăila?


Interviu cu preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa: „Conurbaţia Galaţi-Brăila este o necesitate istorică”

„De peste 10 ani, "urlu" despre importanţa acestei conurbaţii” * „Aeroportul, drumul expres, podul reprezintă trei lucruri care sunt absolut necesare!" * „Galaţiul şi Brăila sunt două structuri complementare care au de câştigat din această asociere”

baca- Ce are Galaţiul şi nu are Brăila?

- Galaţiul şi Brăila sunt, practic, două entităţi complementare, care, unindu-se, alcătuiesc a doua conurbaţie a ţării şi care, pe de o parte, vor avea un potenţial crescut în orice negociere. Iar pe de altă parte, numărul populaţiei intră într-o categorie superioară de finanţare. Dacă acest lucru s-ar fi realizat acum câţiva ani, ar fi fost nemaipomenit. De peste 10 ani, "urlu" despre importanţa acestei conurbaţii. Intri în alt sistem atunci când se pune problema de finanţare. Galaţiul este cel mai important port de la Dunărea Maritimă. În perioada interbelică era al treilea oraş din România. Galaţiul are, la ora actuală, o zonă industrială, un Parc Industrial. Este un pol Dunărean, în contact cu calea ferată de ecartament larg şi, datorită eforturilor doamnei europarlamentar Adriana Ţicău, a fost, de foarte curând, inclus în planul de dezvoltare a porturilor maritime ale Uniunii Europene, lucru extrem de important pentru noi.

Varianta integrală a interviului o puteţi citi în secţiunea "POLITICĂ - ADMINISTRAŢIE" a site-ului www.viata-libera.ro.


Interviu cu preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu: „Încerc, încă, să am o relaţie constructivă cu Galaţiul”

"Parcă am fi autişti: fiecare trăieşte în lumea lui" * "Din tot ceea ce am stabilit cu Galaţiul până azi, niciodată nu s-a rezolvat nimic!" * "Noi dorim să rămânem alături de Galaţi, să dezvoltăm proiecte comune în interesul ambelor judeţe, pentru că eu cred că acesta este viitorul"

bunea- Domnule preşedinte, ce are Brăila şi nu are Galaţiul?

- Nu ştiu ce n-are Galaţiul, eu ştiu ce avem noi. Avem strategii pe sănătate, pe agricultură, pe energie, pe centrul istoric, pe care le punem în operă cu oamenii care ne sunt alături. Nu avem o strategie comună Galaţi-Brăila sau Brăila-Galaţi, fiecare strategia lui. Noi suntem, de altfel, autişti, fiecare trăieşte în lumea lui. Din tot ceea ce am stabilit cu Galaţiul până azi, niciodată nu s-a rezolvat nimic! Cum au trecut Siretul, gata! Mie mi-a plăcut întotdeauna să vorbesc despre Galaţi şi Brăila, despre Brăila şi Galaţi. La noi vin foarte mulţi gălăţeni la spectacole, la karaoke, vin la mall şi brăilenii se duc la discotecă la Galaţi! Asta ar trebui să fie puncte convergente, nu divergente. Avem Dunărea comună, putem să facem evenimente comune precum Scrumbia!

Varianta integrală a interviului o puteţi citi în secţiunea "POLITICĂ - ADMINISTRAŢIE" a site-ului www.viata-libera.ro.

 


Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Marius Stan: „Vom face asocierea dacă renunţăm la orgoliile personale”

„Posibilităţile noastre de dezvoltare spre ţară şi spre Europa, drumurile către vest, către Bucureşti, către centru, obligatoriu, toate trec pe la Brăila, lucru care ne şi îndeamnă spre ei” * „Putem spera să devenim, împreună cu Brăila, un punct nodal de trafic, de schimb de mărfuri din Vest în Est şi invers”

stan- Domnule primar, ce are Galaţiul şi nu are Brăila?

- Galaţiul are în primul rând un buget mai mare. Plusurile Galaţiului stau în faptul că are un număr mai mare de locuitori, cu o putere de cumpărare mai mare şi, cel puţin deocamdată, o situaţie economică ceva mai fericită decât Brăila, dar care nu va ţine o veşnicie dacă nu găsim alternative. Acestea sunt aspecte esenţiale într-o asociere de dezvoltare intercomunitară aşa cum ne dorim noi să facem. Şi mai trebuie să ţinem seama de ceva: un gălăţean din Cartierul Dunărea, din Ţiglina III, mai uşor ajunge în Brăila decât în Bariera Traian. Noi vrem să continuăm proiectul acela de locuinţe pe mia de hectare construind şi utilităţi sociale însemnând creşe, grădiniţe, magazine pentru cetăţeni. Acel teren conduce la diminuarea traficului, zgomotului în Brăila şi în Galaţi, oraşe cu densitate urbană foarte mare, două oraşe sufocate din punct de vedere al circulaţiei şi nu numai, a traiului de zi cu zi. Ne dă posibilitatea să respirăm. E o dezvoltare firească!

Varianta integrală a interviului o puteţi citi în secţiunea "POLITICĂ - ADMINISTRAŢIE" a site-ului www.viata-libera.ro.


Interviu cu primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu: „Asocierea este cel mai important pas din istoria oraşelor Brăila şi Galaţi”

„Ceea ce vreau să le spun prietenilor noştri gălăţeni este că dacă Brăila rămâne izolată, la fel se va întâmpla şi cu Galaţiul” * „Sper să găsim, până la urmă, înţelepciunea necesară continuării acestui proiect” * „Trebuie să rămânem uniţi în nişte proiecte comune”

simionescu- Ce are Galaţiul şi nu are Brăila?

- Deocamdată, Galaţiul are mai mulţi locuitori şi, atunci când suntem analizaţi pe diverse structuri, parteneriate, numărul de locuitori căruia i se adresează un proiect sau un serviciu public este relevant. Are o putere economică mai mare decât Brăila, prin Arcelor Mittal, prin Şantierul Naval, prin numărul întreprinderilor mari, dar şi prin puterea de cumpărare. Să nu uităm că şi Brăila, dar şi Galaţiul s-au dezvoltat, în primul rând, prin porturile de la Dunăre, ca şi activitate comercială. De aici a pornit bogăţia şi la Galaţi, şi la Brăila. Că lucrurile s-au schimbat pe parcurs, asta este o altă poveste. Galaţiul are o poziţie strategică pe Dunărea Maritimă, mai aproape de gurile Dunării, aproape de graniţa Uniunii Europene cu Moldova, Ucraina, în spaţiul ex-sovietic. Că nouă ne place sau nu, reprezintă un potenţial extraordinar pentru mărfurile care se fac în România sau care tranzitează ţara noastră. Noi nu trebuie să neglijăm nicio posibilitate prin care oamenii din Galaţi şi Brăila pot câştiga.

Varianta integrală a interviului o puteţi citi în secţiunea "POLITICĂ - ADMINISTRAŢIE" a site-ului www.viata-libera.ro.

Citit 4102 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.