Interviu cu preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu: „Încerc, încă, să am o relaţie constructivă cu Galaţiul”

Interviu cu preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu: „Încerc, încă, să am o relaţie constructivă cu Galaţiul”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Parcă am fi autişti: fiecare trăieşte în lumea lui" * "Din tot ceea ce am stabilit cu Galaţiul până azi, niciodată nu s-a rezolvat nimic!" * "Noi dorim să rămânem alături de Galaţi, să dezvoltăm proiecte comune în interesul ambelor judeţe, pentru că eu cred că acesta este viitorul"

- Domnule preşedinte, ce are Brăila şi nu are Galaţiul?

- Nu ştiu ce n-are Galaţiul, eu ştiu ce avem noi. Avem strategii pe sănătate, pe agricultură, pe energie, pe centrul istoric, pe care le punem în operă cu oamenii care ne sunt alături. Nu avem o strategie comună Galaţi-Brăila sau Brăila-Galaţi, fiecare strategia lui. Noi suntem, de altfel, autişti, fiecare trăieşte în lumea lui. Din tot ceea ce am stabilit cu Galaţiul până azi, niciodată nu s-a rezolvat nimic! Cum au trecut Siretul, gata! Mie mi-a plăcut întotdeauna să vorbesc despre Galaţi şi Brăila, despre Brăila şi Galaţi. La noi vin foarte mulţi gălăţeni la spectacole, la karaoke, vin la mall şi brăilenii se duc la discotecă la Galaţi! Asta ar trebui să fie puncte convergente, nu divergente. Avem Dunărea comună, putem să facem evenimente comune precum Scrumbia!

- Ce are Galaţiul şi nu are Brăila?

- Galaţiul este un judeţ şi un oraş mai mare decât Brăila, cu populaţie mai numeroasă. Nu ştiu cum vă simţiţi dumneavoastră acolo ca nivel de trai, ca mod de implicare a administraţiei. Noi ne-am onorat promisiunea de mult timp aprobând, în unanimitate, şi în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Municipal acest proiect de construire a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), pentru că noi credem în relaţia cu Galaţiul. Nu e frumos să vorbesc despre colegii mei, dar în ceea ce priveşte relaţia cu ADI, nota este proastă, nu e de trecere. „Să mai stăm, să mai aşteptăm…” Dacă mai stăm şi mai aşteptăm, la un moment dat o să spunem că nu ne mai interesează pe noi. Şi deja sunt aproape de faza în care să spun că nu prea mă mai interesează subiectul, pentru că pierdem timpul.

- Mai este posibilă Asocierea cu Galaţiul? Şi dacă da, în ce condiţii?

- Asocierea este posibilă şi după ce se întâmplă construcţia podului. Nu trebuie să spunem „Nu” niciodată, dar depinde cu cine ne reaşezăm la masă şi care sunt condiţiile. Galaţiul este astăzi în poziţia în care doar cere. Dacă îţi pun la dispoziţie teren, documente făcute de specialişti şi tu încă vrei să mai aştepţi… ce? Ce dacă Tulcea va fi în altă regiune?

Am pus la dispoziţie Insula Mică a Brăilei pentru Brăila şi Galaţi. Rămâne să mă bat eu în continuare şi probabil că atunci când o vom lua n-o să pun o barieră între noi – să nu vină parteneri din Galaţi. Dacă nu găsim puncte care să ne lege şi tot le căutăm pe alea care ne despart, nu este în regulă. Am încercat şi încerc încă să am o relaţie constructivă cu Galaţiul.

- Cum v-aţi dori să arate, peste 20 de ani, zona dintre Brăila şi Galaţi?

- N-ar trebui să mai existe teren viran, cultivat sau neocupat de imobile între Brăila şi Galaţi. Am putea discuta chiar de un oraş cu mai multe sectoare – sectorul Galaţi, sectorul Brăila, sectorul Vădeni, o conurbaţie, o zonă metropolitană, putem să-i spunem oricum cu câteva comune până la 15-20 km în jur. Primele investiţii trebuie să fie legate de elementele majore de infrastructură: pod, drumul expres, rapid sau cum vreţi să-i spuneţi între Brăila şi Galaţi, acestea care trebuie rezolvate, poate chiar şi aeroportul. Un sat olimpic, o sală polivalentă de 5.000-10.000 de locuri, un stadion multifuncţional, o zonă administrativă trebuie să le faci şi pentru Galaţi, şi pentru Brăila dacă vrei să faci. Noi putem să ne apucăm de mâine să construim, dacă găsim ecou pe care îl tot aşteptăm să vină de la Galaţi, iar el nu mai vine, sărmanul!

I-am propus Galaţiului încă de acum şase-şapte ani să facem o zonă specială între noi, o zonă care să îşi poată emite acte de stare civilă, acte de urbanism, să aibă pompierii lor, poliţia lor, salvarea lor, iar taxele şi impozitele să rămână acolo pentru dezvoltarea zonei, să nu le ia nici Galaţiul, nici Brăila! Capitala regiunii să fie între Galaţi şi Brăila şi să fie mulţumiţi şi gălăţenii, şi brăilenii, că este orgoliul acesta nemăsurat şi prostesc. Dar trebuie să am cu cine să vorbesc! Când vorbesc cu Gigi, ţipă Fani, vorbeşti cu Fani, fuge Gigi!

Noi dorim să rămânem alături de Galaţi, să dezvoltăm proiecte comune în interesul ambelor judeţe, pentru că eu cred că acesta este viitorul. Că vom face noi sau vor face alţii după noi… vom vedea ce vor aduce vremurile.

Citit 4179 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 09:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.