Interviu cu preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa: „Conurbaţia Galaţi-Brăila este o necesitate istorică”

Interviu cu preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa: „Conurbaţia Galaţi-Brăila este o necesitate istorică”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„De peste 10 ani, "urlu" despre importanţa acestei conurbaţii” * „Aeroportul, drumul expres, podul reprezintă trei lucruri care sunt absolut necesare!" * „Galaţiul şi Brăila sunt două structuri complementare care au de câştigat din această asociere”

- Ce are Galaţiul şi nu are Brăila?

- Galaţiul şi Brăila sunt, practic, două entităţi complementare, care, unindu-se, alcătuiesc a doua conurbaţie a ţării şi care, pe de o parte, vor avea un potenţial crescut în orice negociere. Iar pe de altă parte, numărul populaţiei intră într-o categorie superioară de finanţare. Dacă acest lucru s-ar fi realizat acum câţiva ani, ar fi fost nemaipomenit. De peste 10 ani, "urlu" despre importanţa acestei conurbaţii. Intri în alt sistem atunci când se pune problema de finanţare. Galaţiul este cel mai important port de la Dunărea Maritimă. În perioada interbelică era al treilea oraş din România. Galaţiul are, la ora actuală, o zonă industrială, un Parc Industrial. Este un pol Dunărean, în contact cu calea ferată de ecartament larg şi, datorită eforturilor doamnei europarlamentar Adriana Ţicău, a fost, de foarte curând, inclus în planul de dezvoltare a porturilor maritime ale Uniunii Europene, lucru extrem de important pentru noi.

- Ce are Brăila şi nu are Galaţiul?

- Eu nu vreau să contrapun Galaţiul cu Brăila. Cred că sunt două structuri complementare care au amândouă de câştigat din această asociere. În astfel de situaţii rişti să trezeşti susceptibilităţi. Nu discut de calităţile nici ale „mirelui”, nici ale „miresei”. O faci şi după aceea vezi ce iese.

- Mai este posibilă asocierea cu Brăila şi, dacă da, în ce condiţii?

- Conurbaţia Galaţi-Brăila este o necesitate istorică, care nu va putea fi evitată sub nicio formă. Categoric, asocierea Galaţi-Brăila se va face. Acum, condiţiile se discută. Fiecare caută să umfle preţul. Lumea trebuie să înţeleagă foarte clar că sunt eu preşedintele Consiliului Judeţului, ales prin vot direct, dar nu am candidat ca independent. Am candidat din partea unei formaţiuni politice, care are trei şefi şi atunci sigur că toate deciziile sunt corectibile. Asta trebuie să o înţeleagă foarte clar. În legătură cu faptul că judeţul Constanţa pleacă într-o altă regiune, este cea mai mare baftă a Galaţiului, deoarece Constanţa era, în mod obiectiv, o gaură neagră care sugea tot. Eu am terminat liceul la Constanţa, deci ţin la Constanţa, dar mă gândesc, în primul rând, la comunitate. Proiectele cu Dobrogea se pot face fără probleme, indiferent de reorganizarea administrativ-teritorială.

- Cum v-aţi dori să arate, peste 20 de ani, zona dintre Galaţi şi Brăila?

- Viitorul Galaţi-Brăila depinde foarte mult de banii pe care reuşeşti să îi atragi de la Uniunea Europeană şi poţi să atragi bani serioşi numai în felul acesta. De altfel, din acest motiv se fac şi regiunile. Proiecte sunt, evident. Nu este vorba că românii nu fac proiecte. Românii le fac, dar banii se dau şi de la Bruxelles cu dedicaţie. Acest lucru îl ştie orice copil. Sigur că un ansamblu Galaţi-Brăila, chiar şi pentru ei, arată altfel. Aeroportul, drumul expres, podul reprezintă trei lucruri care sunt absolut necesare, absolut în orice variantă. Conurbaţia este certă peste 20 de ani. Cum va arăta omenirea peste 20 de ani… Sunt multe îngrijorări, pentru că la ora actuală întreaga omenire este într-un moment de impas, de pierdere de ritm de dezvoltare. Chiar şi China, care are motor. Japonia este în recesiune, Uniunea Europeană nu se simte foarte bine, Statele Unite au un deficit bugetar enorm. Culmea este că, în ciuda acestui deficit, nu au şomaj. Sunt probleme mondiale. Pe parte de sănătate, însă, văd lucrurile în bine. Eu am programul meu, iar una dintre direcţii este dezvoltarea sănătăţii şi bag în Spitalul Judeţean o grămadă de bani. Îmi pot permite să spun asta pentru că nu iau singur niciun fel de măsură, căci nu pot, dar acest punct de vedere a fost acceptat. Bunea Stancu bagă şi el la Brăila o mulţime de bani în sănătate, lucru demn de admirat.

Citit 4014 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.