Oportunităţi de afaceri: Chinezii vor să construiască fabrici la Galaţi

Oportunităţi de afaceri: Chinezii vor să construiască fabrici la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Companiile asiatice ar putea produce lapte praf pe malul Dunării, dar şi echipamente pentru industria fotovoltaică

După ce a vizitat Parcul Industrial, Zona Liberă şi porturile gălăţene, o delegaţie chineză, prezentă pentru două zile la malul Dunării, şi-a manifestat intenţia de a construi o fabrică de lapte praf în oraşul de la Mila 80. În cadrul unei mese rotunde, organizată în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, la care au participat, printre alţii, delegaţii chinezi, primarul Marius Stan, city-managerul Aurel Vlaicu, Marian Filimon, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză şi al PIMM Galaţi, precum şi oameni de afaceri gălăţeni, Dai Lun Zhang - şeful delegaţiei chineze - a precizat că, în acest moment, China se confruntă cu o adevărată criză în ceea ce priveşte laptele praf, iar statul chiar le-a impus cetăţenilor o limită la consumul de lapte. Acesta a afirmat că mai multe companii chinezeşti sunt interesate să dezvolte afaceri în România, în special în oraşe cu deschidere la mare sau la Dunăre, care pot oferi căi de transport facil către statele din Uniunea Europeană şi Asia.

Bălţata românească ar putea ajunge la Beijing

„Cred că este un început foarte bun pentru Galaţi. În opinia mea, s-a făcut cam tot ce se putea face pentru ca delegaţia să cunoască detalii despre climatul investiţional din Galaţi şi despre oportunităţile specifice. Problema producţiei de lapte praf este una care, în opinia mea, va reuşi să stimuleze investitorii chinezi să vină în România şi să producă în cantităţi cât mai mari. Noi avem lapte de bună calitate, iar solul nostru nu este poluat. Cred că este o nişă de piaţă pe care am putea să o acoperim foarte bine. Există şi un program al guvernului chinez prin care se doreşte importul de vaci de lapte din Uniunea Europeană. Săptămâna viitoare se va deplasa o delegaţie din China pentru a inspecta fermele de Bălţată românească, necesarul fiind de 500.000 de capete”, a precizat Costin Mihalache, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru.

Acesta a precizat că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi şi de producerea de echipamente pentru industria fotovoltaică. „Vor să producă pentru statele europene, cu forţă de muncă românească şi cu materie primă din România. Le-au fost prezentate toate oportunităţile de transport fluvial, calea ferată care o uneşte pe cea de tip european cu cea de tip ex-sovietic, toate căile de acces România-Uniunea Europeană. Au fost încântaţi. Au văzut Parcul Industrial, care, în acest moment are 26 de hectare, cu posibilitate de extindere la 137, cu Zona Liberă”, a mai spus consilierul.

Facilităţi pentru investitori

Edilul-şef al municipiului Galaţi a declarat că intenţionează să întocmească un proiect de hotărâre prin care oamenii de afaceri să fie stimulaţi să investească la Galaţi. Marius Stan a precizat că municipalitatea va oferi reduceri de taxe şi impozite celor interesaţi să dezvolte afaceri în oraşul de la malul Dunării. „Degeaba avem 30 de hectare de pus la dispoziţia investitorilor, dacă nu avem şi facilităţi. Vom promova facilităţi pentru toţi cei ce vor să investească, în funcţie de numărul de locuri de muncă create, de valoarea investiţiei şi de domeniul în care investesc. Sper să dea rezultate această metodă”, a declarat Marius Stan.

Citit 4080 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2013 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.