Notă de plată pentru municipalitate: Castrarea maidanezilor costă 640.000 de euro

Notă de plată pentru municipalitate: Castrarea maidanezilor costă 640.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operarea celor 16.000 de câini de pe străzile Galaţiului ar dura circa doi ani

Pe străzile oraşului sunt, potrivit datelor furnizate de către directorul Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, circa 16.000 de maidanezi. Conform acestuia, dacă luăm în calcul costurile aprobate în anii anteriori de către consilierii locali, preţul mediu pentru sterilizare ar fi de 120 de lei, chiar dacă sterilizarea unei femele ar costa mai mult, pentru că şi procedura este mai complicată.

„Este un preţ mediu, acesta de 120 de lei, şi e din anii trecuţi, dar cred că, dacă regândim problema, ar fi necesari mai mulţi bani, pentru că trebuie să avem în vedere costurile de capturare, sterilizare şi cele câte zile de supraveghere şi hrană. În acest sens, există un proiect discutat cu domnul primar. Se are în vedere şi colaboarea cu „Vier Pfoten” şi „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, ne-a spus directorul Ecosal.

Medicul veterinar Cornel Gingăraşu spune că o castrare, cu materiale şi o manoperă de calitate, ajunge la circa 40 de euro. Dacă facem un calcul sumar, la un cost de 40 de euro, castrarea tuturor celor 16.000 de maidanezi ar costa municipalitatea cel puţin 640.000 de euro, asta dacă nu punem şi costul de prindere al câinilor şi toate celelalte necesare de după operaţie.

Cât ar dura castrarea

O astfel de operaţie, cum este castrarea unui câine, poate dura între 30 de minute şi o oră, dar depinde de la căţel la căţel. Procedura este mai complicată la femele, pentru că în cazul lor organele sunt în interior, iar conformaţia fiecăreia este diferită. „Operaţia durează în funcţie de dimensiunile câinelui. De exemplu, o căţea de dimensiuni mai mari este mai greu de manevrat, adoarme mai greu la anestezie. Depinde şi de cum arată în interior. Fiecare căţea are poziţionate organele interne în mod diferit. Este vorba de chirurgie, până la urmă. Nu putem intra ca în mămăligă”, ne-a explicat doctorul Cornel Gingăraşu.

Totodată, potrivit acestuia, dacă s-ar aduna zece cabinete veterinare din Galaţi şi în fiecare dintre acestea ar fi operaţi în medie trei câini în fiecare zi, atunci pe lună ar fi castraţi 600 de câini pe lună. Ceea ce înseamnă că toţi maidanezii ar putea fi sterilizaţi în circa doi ani.

Procedura trebuie controlată

Medicul veterinar ia în vizor şi necesitatea asigurării unui feed-back, a unor verificări, dacă sterilizarea a fost făcută într-adevăr şi dacă numărul sterilizărilor coincid cu realitatea. „Există şi pericole la un astfel de program de sterilizare. Trebuie controlat. Pentru că un medic poate spune că a sterilizat zece câini şi de fapt să nu fi sterilizat decât unul. La masculi se vede dacă a fost efectuată castrarea, dar la femele nu poţi controla”, ne-a mai spus medicul.

Directorul Ecosal ne spunea încă din luna iunie că poartă discuţii cu primarul Marius Stan pentru un proiect privind demararea procedurii de sterilizare a câinilor, începând cu femelele, dar şi posibilitatea extinderii sterilizării la câinii din curţile caselor.

Trebuie să menţionăm că potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, Primăria a încasat din taxa de ecarisaj, în perioada 2010 - 2012, peste 2,46 milioane de lei, cu un excedent de 1.324.515 lei. Din care, potrivit HCL 132 din 28.03.2013, privind bugetul local, 883.976 de lei sunt utilizaţi pentru funcţionare (salarii, hrană, motorină, curent, etc.), 440.538 de lei sunt pentru dezvoltare (achiziţionarea a două tractoare, truse medicale veterinare şi două camere frigorifice) şi modernizarea bazei de ecarisaj de pe Zimbrului.

Citit 3362 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2013 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.