Situaţie paradoxală la Galaţi: Primăria nu reuşeşte să cheltuie fondurile alocate pentru investiţii

Situaţie paradoxală la Galaţi: Primăria nu reuşeşte să cheltuie fondurile alocate pentru investiţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La începutul anului, autorităţile locale se lăudau că, pentru prima dată, au reuşit să repartizeze 48 la sută din bugetul oraşului pentru dezvoltare (423 de milioane de lei din bugetul consolidat) şi 52 la sută pentru funcţionare (466 milioane de lei) * Cu toate acestea, nicio investiţie majoră nu a fost lansată în prima jumătate a anului


La recenta şedinţă a Consiliului Local au fost aprobate execuţia bugetară pe al doilea trimestru al anului şi o rectificare pozitivă a vistieriei locale. Ca şi în cazul primului trimestru, fondurile pentru dezvoltare au rămas aproape neatinse. Astfel, veniturile la bugetul local de funcţionare s-au realizat în procent de 106 la sută, depăşirea planului datorându-se plăţilor anticipate a dărilor locale. Din cele peste 213 milioane de lei alocate pentru funcţionare s-au cheltuit 178 de milioane. În schimb, la bugetul de dezvoltare din cele 87,4 milioane de lei nu s-au cheltuit decât 28,8 de milioane, adică 33 la sută. Explicaţia autorităţilor este că nu au fost furnizori de plătit pentru investiţii şi nu există plăţi restante. La fel s-au scuzat şi în primul trimestru al anului, când fondurile alocate pentru investiţii s-au valorificat în proporţie de doar 48 la sută. Mai mult, niciuna dintre investiţiile prioritare, votate tot de aleşi, n-a fost demarată! Nu s-au cheltuit integral nici banii luaţi pe credit de la BRD. În vreme ce suma disponibilă la finele trimestrului al doilea a fost de 18,6 milioane de lei, s-au făcut plăţi de 4,3 milioane de lei pentru investiţii.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

 

Citit 1708 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2013 18:43

4 comentarii

 • postat de un idiot care plateste taxe
  Joi, 01 August 2013 16:46
  5.13.214.***
  Mai intai o informatie inexacta a "administratiei": De un an jumate nu a platit catre Vilcena datoriile. Or mai fi si alte societati bagate in insolventa sau faliment de actuala conducere. De vreo 3-4 luni exista si o Hotarare Judecatoreasca definitiva.

  Daca Guvernul anterior a verificat solutia de a baga bani asfaltagiilor, un mic grup, putini oameni care platesc impozite, aceleasi reteta o aplica astazi CL-ul si Primaria: unul sau doi asfaltagii, 2-300 de oameni.

  Cum sa se apuce de treaba cu zeci de societati galatene, pentru multele probleme ale galatenilor, daca ar trebui zeci de pozitii bugetare? Doar pentru banii dati aiurea pe Brailei -o singura pozitie la buget-se putea asigura salariul pentru 3-4000 de galateni ale caror familii ar avea ce manca, ar plati impozite etc. Da. Dar ar fi mai multe legaturi, mai putin de ciupit pentru cativa doar, asa, o viloaie, o masina cracanata ... . Mai cateva sute de someri noi, cateva sute in plus la lista interzisa PENTRU CA NU APARE IN NICI O STATISTICA cu exceptia votului la referendumuri sau alegeri curente (cei iesiti din plata somajului, cei care mai aveau 4-5 ani pana la pensie care NU II MAI ANGAJEAZA NIMENI).

  Daca raman necheltuiti, o sa vedem, ca pe vremea lu' Ceasca sau Ciumacenco, in luna Decembrie achizitii aiuritoare, focuri bengale si cine stie ce anume mai gaseste gasca de bucale sa mai faca rost de un ban.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un Galatean
  Joi, 01 August 2013 12:53
  5.13.217.***
  Ha? Nu aveți pe ce cheltui banii ? Pai e de terminat zona industriala din zona libera , transportul urban "tânjește" după ceva investiții ( mijloace noi de transport , aparate de autotaxare , modificarea și modernizarea traseelor , introducerea de noi trasee, etc ,etc .), fostul IMH (nu știu cui aparține acum dar se poate investi acolo ), se pot face birouri sau case sociale de tip cămine sau apartamente pe care primăria le poate apoi închiria producând în acest fel ceva bani la buget , amenajarea turistica în Barboși -Tirighina , hrube, etc, etc ... (avem potențial turistic dar nu e folosit de fel )... sunt foarte multe de făcut în orașul asta . Nu numai fațada contează ! Trebuie sa se atragă cat mai multi investitori din exterior sau sa se încurajeze investițiile autohtone . Galatiul trebuie sa și producă nu sa fie doar o piața de desfacere .
  0
  0
  Raportează
 • postat de din curiozitate
  Joi, 01 August 2013 08:54
  5.13.217.***
  Pai daca tot sunt bani , de ce nu se investesc in achizitionarea si renovarea cladirilor pentru care primaria plateste chirie? Sau de ce nu se aloca pentru curatenia in scoli? Am inteles ca acolo n-a ajuns niciun ban vara aceasta. Sau ma insel?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Silla
  Joi, 01 August 2013 06:34
  5.13.160.***
  Incompetenta crasa, nesimtire si prostie. Sa fiti sanatosi cu orasul vostru cu tot, dormiti linistiti galateni in continuare. Cind va treziti cumva si trebuie sa va deplasati cu un mijloc de transport de la transurb, sper sa nu va deranjeze lipsa ventilatiei si nici de acele microbuze sa nu va plingeti. Daca majoritatea populatiei este venita din imprejurimile orasului, s-a adaptat in anii astia destul de bine, nu poti cere mai mult decit nu esti obisnuit sa faci.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.